dunlop racktes

Jeugdvoorzieningen

De jeugd is een onmisbare doelgroep voor een gezonde vereniging. Voldoende jeugd legt de basis voor continuïteit van de vereniging op langere termijn. Om aandacht voor de jeugd zichtbaar te maken zijn daar vele manieren voor. Uiteraard begint het bij het organiseren van goede trainingen, evenementen en het spelen van wedstrijden. Het ‘alles in één pakket’ biedt daarvoor een mooie invulling. 

Naast aandacht vanuit de organisatie voor de jeugd bestaat er ook de mogelijkheid dit te vertalen naar specifieke accommodatie faciliteiten, denk bijvoorbeeld aan de minibaantjes, speeltoestellen of oefenmuur. Zo kennen we in tennis een viertal stadia voor de jeugd van het leren tennissen op een klein veld naar stapsgewijs toe werken naar het spelen op een regulier tennisveld. Deze stadia worden uitgedrukt in de kleuren blauw, rood, oranje en groen. Naast de afmetingen is bijvoorbeeld ook het materiaal (tennisballen) hierop aangepast om het kind onder andere meer succesbeleving te geven. Als het gaat om faciliteiten op het park voor de jeugd dan zijn daar naast de reguliere tennisbaan een drietal varianten voor te bedenken, te weten de rode baan, oranje baan en een playground. De ‘groene’ baan is feitelijk de reguliere baan. Voor het specifiek en afzonderlijk aanleggen van een rode baan of oranje baan gelden uiteraard andere afmetingen. Een playground bestaat uit meerdere rode banen naast elkaar in combinatie met eventueel een oefenmuur. Voor een playground (meer dan één rode baan) dient met de volgende richtlijn voor de ruimtebehoefte rekening te worden gehouden, zie de weergave in onderstaande tabel.

Rode baan

Lengte

Breedte

Eén veld

16 meter

10 meter

Twee velden

16 meter

19 meter

Drie velden

16 meter

28 meter

Vier velden

16 meter

37 meter

 

  1. Het speelveld is 11 meter lang en 6 meter breed
  2. De zijuitloop is 2 meter breed
  3. De tussenuitloop is 3 meter breed
  4. De achteruitloop is 2,5 meter lang
  5. Indien sprake van een combinatie met een oefenmuur dient de afstand tussen de muur en het speelveld minimaal 5 meter te zijn. Dit geldt zowel voor een muur aan de lengte zijde als aan de kopse kant

De afmetingen en belijning voor een afzonderlijke rode baan of oranje baan zijn hieronder te downloaden.