Sherrytea Afbeelding 4

Toernooien organiseren

Toernooien zijn belangrijk voor verenigingen. Het zorgt voor veel sfeer en gezelligheid én spelers zijn vaker op de club waardoor de binding toeneemt. De KNLTB ondersteunt en adviseert verenigingen bij de organisatie van toernooien om meer mensen met meer plezier te laten tennissen. Op deze pagina's vind je alle informatie die je nodig hebt voor de organisatie van jeugd, senioren en padeltoernooien op jouw vereniging.

Toernooilandschap: welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten toernooien, maar welk toernooi past nou het beste bij jouw vereniging? Elke vereniging is anders, dus voordat je een toernooi gaat organiseren, adviseren we je om eerst onderstaande vragen te beantwoorden:

 • Voor welke doelgroep wil je een toernooi organiseren? Senioren of junioren? Starters, gevorderden of topspelers?
 • Voor welke leeftijden organiseer je een toernooi?
 • Wat is de duur van je toernooi? Een week, een weekend of een dag?

Ben je nieuwsgierig naar het volledige toernooilandschap tennis en padel? Klik hier voor een overzicht van de toernooisoorten. Alles is mogelijk! Combineer dus het voor jouw perfecte toernooi, aansluitend bij de wensen en behoeften van jouw doelgroep.

Verenigingstoernooileider

Bij het organiseren van een goedgekeurd KNLTB-toernooi (een open toernooi of een ranglijsttoernooi) is het verplicht dat de Verenigingstoernooileider (VTL) in het bezit is van een geldig certificaat. Klik hier voor meer informatie.

Een toernooi aanvragen

Als Verenigingstoernooileider kun je een toernooi aanvragen op MijnKNLTB. Voor toernooien in de zomerperiode (april t/m oktober) is de aanvraagperiode in november/december van het jaar ervoor. Voor toernooien in de winterperiode (november t/m maart) is de aanvraagperiode in mei/juni. Kortere toernooien zoals dagtoernooien kunnen het hele jaar door worden aangevraagd.

Alle geregistreerde toernooileiders worden hier tijdig per e-mail over geïnformeerd. Nadat de aanvraagperiode is verstreken worden alle toernooien door de KNLTB optimaal ingedeeld, verdeeld over de verschillende provincies. Hierna verschijnt er een conceptkalender, waar andere toernooileiders eventueel protest op kunnen aantekenen. Vervolgens verschijnt er per periode een definitieve toernooikalender. Deze toernooikalenders zijn voor spelers te vinden op MijnKNLTB.

Alle toernooien die bij de KNLTB zijn aangemeld dienen te worden georganiseerd volgens de richtlijnen van de KNLTB. Ook is het toernooireglement van toepassing op deze toernooien.

Hulp nodig?

Klik hier voor alle informatie die je nodig hebt bij de aanvraag van jouw toernooi. Op de pagina downloads vind je o.a. handige stappenplannen, de goedkeuringscriteria en een overzicht van de Toernooiafdracht. Ook hebben we de veelgestelde vragen over de organisatie van toernooien overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

Ondersteuning en advies vanuit de KNLTB

De KNLTB biedt toernooiorganisaties ondersteuning en advies bij de organisatie van open toernooien, Nationale Ranglijsttoernooien, Junioren Tour toernooien en rolstoeltennisranglijsttoernooien, namelijk:

 • De VTL kan het toernooi eenvoudig aanvragen op MijnKNLTB;
 • De KNLTB maakt een toernooikalender met een optimale spreiding over het land;
 • De VTL kan het toernooi organiseren in de Tennis Toernooi Planner;
 • Spelers vinden jouw toernooi eenvoudig via MijnKNLTB;
 • De KNLTB verwerkt de wedstrijdresultaten naar spelersprofielen met actuele rating;
 • Het toernooi krijgt actieve (Toernooicoach) of reactieve (Helpdesk) ondersteuning tijdens het toernooi;
 • Eén keer per jaar wordt er een VTL bijeenkomst bij jou in de buurt georganiseerd, waar we de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen op het gebied van toernooien graag aan je toelichten.

Gerelateerd aan deze pagina

 1. Jeugd

  Jeugd
 2. Senioren

  Senioren
 3. Padel

  Padel