Wat Is Padel 1

Toernooicircuit

Het is belangrijk om te weten dat de opzet van een padeltoernooi anders is dan bij tennis. In het toernooicircuit van padel wordt er gespeeld in verschillende speelsterkte categorieën van 1 t/m 9, waarbij speelsterkte 1/2/3 één categorie vormt. De overige speelsterktes (4 t/m 9) zijn losse speelsterkte categorieën.  

Spelers kunnen ook punten verdienen voor de KNLTB Padelranglijst, in respectievelijk P500-, P250-, en P100 padeltoernooien. Vanzelfsprekend zijn bij een P500 de meeste punten te verdienen (topcircuit) en bij een P100 de minste. 

Senioren

Voor open padeltoernooien kunnen de volgende categorieën worden aangevraagd:

Onderdeel

Categorieën

Punten/rating

P500/P250/P100

HD, DD

Punten en rating

Speelsterkte 1/2/3

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 4

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 5

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 6

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 7

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 8

HD, DD, GD, D*

Rating

Speelsterkte 9

HD, DD, GD, D*

Rating

*Categorie D is een dubbel waarbij mannen en vrouwen door elkaar kunnen spelen.

Jeugd 

Padel is ook razend populair bij de jeugd. Steeds meer jongeren gaan de baan op. Een mooie ontwikkeling, alleen is het wedstrijdaanbod voor jeugdspelers nog heel minimaal in Nederland.

Als toernooiorganisatie kun je de jeugd de mogelijkheid te bieden om wedstrijden te spelen tegen leeftijdsgenoten uit de regio.

De onderdelen voor jeugd bestaan uit verschillende leeftijdscategorieën:

Onderdeel

Categorieën

Punten/rating

Padel t/m 12 jaar

JD, MD, D*

n.v.t.

Padel t/m 14 jaar

JD, MD, D*

n.v.t.

Padel t/m 16 jaar

JD, MD, D*

n.v.t.

Padel t/m 18 jaar

JD, MD, D*

n.v.t.

*Categorie D is een dubbel waarbij jongens en meisjes door elkaar kunnen spelen. 

Een toernooi voor de jeugd kun je bijvoorbeeld op onderstaande twee manier organiseren:

  1. Een verkort toernooi, zoals een dag- of weekend toernooi organiseren
  2. Een jeugdonderdeel toevoegen aan je open toernooi, waarbij bijvoorbeeld de jeugd op de finaledag in poules meerdere wedstrijden kunnen spelen.

Een keuze gemaakt? Vraag dan het jeugdtoernooi aan via MijnKNLTB of neem contact met ons op via wedstrijdpadel@knltb.nl voor het toevoegen van het jeugdonderdeel aan jouw toernooi.

Promotie

Als laatste zijn er nog de zogenaamde promotie onderdelen. In deze onderdelen mogen alle niveaus door elkaar heen spelen. Er kunnen geen punten voor de ranglijst worden behaald. De resultaten kunnen meetellen voor de rating (DSS), dit is een keuze van de toernooiorganisatie.

Wijziging voor padeltoernooien in 2023

Steeds meer padelspelers gaan toernooien spelen en daarmee is het aanbod van toernooien in 2022 enorm toegenomen. Om ervoor te zorgen dat we door de groei van het aantal toernooien en het aantal spelers een evenwichtige toernooikalender kunnen maken voor alle verschillende niveaus worden er vanaf 2023 een aantal wijzigingen doorgevoerd in de toernooionderdelen van padel en zijn er scherpere criteria opgesteld voor de organisatie van P100-, P250- en P500-toernooien. Klik hier voor meer informatie. 

Topcircuit

Het topcircuit bestaat uit minimaal zes P500 toernooien die in de hoogste categorie worden gespeeld. Het totale prijzengeld per toernooi bedraagt € 5.600. Het circuit wordt gevolgd door de afsluitende Masters, waarvoor spelers worden uitgenodigd op basis van de circuitranglijst van de P500 toernooien van hetzelfde jaar.

Heb je interesse om een P500 toernooi te organiseren, neem dan contact met ons op via wedstrijdpadel@knltb.nl.

Prijzengeld

Naast het verplichte prijzengeld bij de P500 onderdelen, is er ook bij een P250 en P100 onderdelen een minimaal ter beschikking te stellen prijzenpot in de HD en DD. Bij alle andere onderdelen en categorieën is het aan de toernooiorganisatie zelf om te bepalen of en hoeveel prijzengeld er wordt uitgedeeld.