Sydney 1920X1080

Open junioren toernooien

Jaarlijks worden er in het land meer dan 300 open junioren toernooien georganiseerd. Een open junioren toernooi op jouw vereniging zorgt voor veel sfeer en gezelligheid, maar belangrijker nog is dat jeugdleden hierdoor wedstrijden kunnen spelen. Wedstrijden spelen daagt uit en motiveert. Daarnaast maken jeugdspelers makkelijker vrienden en zijn ze vaker op de vereniging. Dit leidt tot meer binding, waardoor ze langer lid blijven. Een win-win situatie voor zowel de jeugdspeler als de vereniging.

Soorten toernooien

Wanneer je als vereniging een open junioren toernooi gaat organiseren kan je een keuze maken uit een aantal verschillende soorten toernooien. Naast het reguliere weektoernooi kan je ook een dag-, weekend- of teamtoernooi organiseren. Maar welk toernooi past nou het beste bij jouw vereniging? Hieronder vind je een overzicht van alle soorten:

De afgelopen jaren zien open (junioren) toernooien een daling van het aantal toernooispelers. Uit onderzoek is gebleken dat jeugdspelers graag meedoen aan kortere toernooien, zodat het beter past in de drukke agenda’s. Jeugdspelers en hun ouders willen graag van tevoren weten wanneer en hoe laat ze moeten spelen. Houd hier dus rekening mee in de keuze voor welk soort toernooi je wil organiseren als vereniging. 

Bij tennisvereniging A.L.T.C. D.D.V. organiseren ze meerdere keren per jaar succesvolle dagtoernooien voor de jeugd. Bekijk de video hieronder om te zien hoe ze dit aanpakken.

Verschillende leeftijdscategorieën en dispensatie

Een open junioren toernooi bestaat uit de volgende leeftijdscategorieën; 11 t/m 12 jaar, 11 t/m 14 jaar en 13 t/m 17 jaar. Bij sommige open junioren toernooien maakt een Tenniskids Groen toernooitje ook onderdeel uit van het toernooi. Een Tenniskids Groen toernooitje is voor kinderen van 10 t/m 12 jaar oud.

Voor een jeugdspeler die competitie én toernooien op een ander niveau wil spelen dan de officiële leeftijdsindeling toestaat, kan de leraar leeftijdsdispensatie aanvragen. Dit houdt in dat een speler het hele jaar wedstrijden kan spelen op het niveau waarvoor dispensatie is aangevraagd. Spelers die leeftijdsdispensatie krijgen zijn verplicht om het gehele jaar in de betreffende kleur of leeftijdscategorie deel te nemen. Zij kunnen zich dus niet meer inschrijven voor hun oorspronkelijke kleur of leeftijdscategorie. 

Organisatie & promotie

Op de pagina Toernooien organiseren vind je als toernooiorganisatie een aantal handige documenten die je goed kan gebruiken bij het aanvragen en de organisatie van jouw toernooi. Om een succesvol toernooi te organiseren is het ook belangrijk dat je jouw open junioren toernooi onder de aandacht brengt bij jeugdspelers van jouw eigen vereniging én verenigingen in de buurt door middel van verschillende communicatiemiddelen als posters en flyers, maar ook via social media en de website.

Bekijk hier de veelgestelde vragen.