In de literatuur bestaan twee visies op het stemrecht van juniorleden. In de eerste visie worden juniorleden niet beschouwd als leden in de zin van de wet en hebben daarmee geen stemrecht. In de tweede visie worden juniorleden wel beschouwd als leden in de zin van de wet en hebben daarmee wel stemrecht. In de modelstatuten van de KNLTB is de tweede visie opgenomen en wij adviseren verenigingen om dit over te nemen. Uitgaande van deze tweede visie is het antwoord op deze vraag: nee, het stemrecht van juniorleden mag je niet ontnemen. Ieder lid heeft op grond van de wet namelijk één stem. Wel kun je een keuze maken hoe het juniorlid zijn/haar stem uitoefent. Ofwel het stemrecht wordt uitgeoefend door het juniorlid zelf, ofwel de uitoefening van de stem van het juniorlid komt toe aan de wettelijke vertegenwoordiger. De wettelijk vertegenwoordiger heeft in dat geval toegang tot de ALV, ongeacht of hij/zij lid is van de vereniging.
Als je vereniging padelbanen aanlegt, is het nodig om de statuten hierop aan te passen. Immers, het doel van de vereniging verandert, want je biedt naast tennis een andere (sport)discipline aan. Als je vereniging overweegt om padelbanen aan te leggen en er vindt op dit moment een statutenwijziging plaats in het kader van de WBTR, dan is ons advies om padel gelijk in de statuten mee te nemen. Hiermee bespaar je je een statutenwijziging (met bijbehorende kosten).
De naam van een vereniging wijzig je door middel van een statutenwijziging. De KNLTB gaat namelijk uit van de statutaire naam. Meer informatie over een statutenwijziging vind je hier. Wanneer de statutenwijziging is afgerond en wij een kopie van de akte hebben ontvangen, passen we de naam in ons systeem aan.
De coronaspoedwet is per 1 februari 2023 vervallen. Deze tijdelijke wet maakte het mogelijk om digitaal te vergaderen en te stemmen, ook als dat niet in de statuten was vastgesteld. Per 1 februari 2023 kun je alleen nog digitaal vergaderen en stemmen, mits dat in de statuten van de vereniging is vastgelegd.
De KNLTB heeft geen ANBI-status. Aan het hebben van een dergelijke status zijn verschillende voorwaarden verbonden waar wij als KNLTB niet aan voldoen. De KNLTB beschikt wel over een SBBI-status. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met de Belastingdienst.
Aan verenigingen die meerdere sporten willen aanbieden, adviseren wij een keuze te maken tussen twee opties: (1) het oprichten van een omnivereniging met verschillende (sport)afdelingen, of (2) het oprichten van aparte verenigingen voor de verschillende sporten. Reden van dit advies is dat via afdelingen/separate verenigingen de dienstverlening aan leden te optimaliseren is, leden beter kunnen worden aangestuurd, per afdeling/vereniging aan specifieke belangenbehartiging kan worden gedaan, via een afdeling/separate vereniging meer activiteiten kunnen worden gerealiseerd en/of om praktische of democratische redenen meer leden bij de afdeling/vereniging kunnen worden betrokken. Bovendien worden met deze werkwijze tegenstrijdigheden in o.a. doelen en belangen (maar dus ook wat betreft tuchtrecht en aanmelding van leden) tussen sportbonden onderling zo veel mogelijk voorkomen. De KNLTB beschikt over een Model Huishoudelijk Reglement voor de afdeling tennis/padel van een omnivereniging.
Ons advies is om allereerst contact op te nemen met het betreffende lid om te horen wat de reden is dat hij/zij de contributie niet betaalt. Soms spelen er (privé)omstandigheden die het bestuur kan doen besluiten om een uitzondering te maken op de contributieverplichting. Is dat niet het geval kijk dan in de statuten en het huishoudelijk reglement welke maatregelen je als bestuur kunt/mag treffen, zoals het inschakelen van een incassobureau. Stuur in ieder geval een of twee herinneringen voordat je hiertoe overgaat. Informeer het betreffende lid welke actie(s) je hebt ondernomen. Vaak gaat het niet betalen van de contributie gepaard met een (tijdelijke) opschorting van de lidmaatschapsrechten, totdat is betaald. De KNLTB blokkeert geen bondsnummers van ‘wanbetalers’. We houden in verband met privacyregelgeving ook geen zwarte lijst o.i.d. bij.