Jongens dubbel backhand gravel

Toernooi afdracht

Hieronder vind je een overzicht van de Toernooiafdracht. Ook wil de KNLTB graag transparant zijn naar verenigingen welke diensten er worden geleverd en uit welke elementen de afdracht is opgebouwd. 

Toernooiafdracht

Klik hier voor het overzicht van de toernooiafdracht (per toernooisoort).

Opbouw toernooiafdracht

De toernooiafdracht is opgebouwd uit de volgende elementen:

 • Hosting MijnKNLTB
  • De aanvraag van een toernooi
  • Het publiceren van online toernooikalenders
  • De verwerking van de resultaten van het toernooi voor het Dynamisch Speelsterkte Systeem (rating)
 • Het opstellen van de toernooikalender
  De toernooikalenders worden per provincie zorgvuldig opgesteld door de KNLTB, om zo per regio een gebalanceerd aanbod te hebben voor ieder type speler. Zodra de toernooikalenders zijn opgesteld worden ze gepubliceerd op MijnKNLTB.
 • De ondersteuning en begeleiding van de KNLTB of een KNLTB Toernooicoach
  Een KNLTB Toernooicoach adviseert en ondersteunt (nieuwe) toernooiorganisaties vanuit kennis en ervaring uit de praktijk. Daarnaast is de KNLTB bereikbaar voor toernooiorganisaties om vragen te beantwoorden voor, na en tijdens je toernooi.
 • Promotie toernooien naar KNLTB-leden
  Naast dat verenigingen hun eigen toernooi lokaal zullen promoten zorgt de KNLTB op landelijk niveau voor de promotie van de toernooikalenders.
 • Acceptaties en ranglijst maken voor ranglijsttoernooien

Subsidie

De KNLTB kent subsidies toe voor een aantal specifieke toernooisoorten om de aanvraag van deze toernooien te stimuleren. Hieronder een overzicht van de toernooisoorten:

Clubkampioenschappen

Clubkampioenschappen zijn gratis te organiseren omdat de KNLTB graag ziet dat verenigingen hun clubkampioenschappen organiseren via MijnKNLTB. Op deze manier kunnen toernooiorganisaties gebruik maken van alle faciliteiten die de KNLTB toernooien aanbiedt. Daarnaast zorgen de resultaten van de wedstrijden ervoor dat spelers beter ingeschaald kunnen worden voor competities en toernooien. Clubkampioenschappen zijn voor beginnende (wedstrijd-)spelers een uitstekende start om kennis te maken met het spelen van toernooien. 

Jeugd

 • De Tenniskids toernooitjes voor de jongste jeugd blijven gratis. Het is belangrijk voor het tennisplezier van deze jonge kinderen dat ze wedstrijden spelen. Alleen op deze manier worden ze beter, leren ze makkelijk nieuwe vriendjes kennen en behouden ze meer plezier in de sport. 
 • Open junioren toernooien hebben een lagere afdracht, omdat er zowel in de zomer als winter een te beperkt aanbod van toernooien is voor deze groep spelers. Daarnaast wil de KNLTB de aanvraag van deze toernooien graag stimuleren. 
 • Junioren Tour toernooien hebben een lagere afdracht (met name in de winter) om toernooiorganisatoren te ontzien van de extra baanhuur van indoorlocaties.

Open dagtoernooien 

Uit onderzoek naar het aanbod van toernooien is gebleken dat (niet-)toernooispelers graag kortere toernooien willen spelen. Een dagtoernooi is daar een uitstekend voorbeeld van. Eenvoudig te organiseren en het vraagt minder van een toernooiorganisatie. De KNLTB ziet graag dat meer verenigingen (naast hun weektoernooi) een dagtoernooi gaan organiseren wil de aanvraag ervan graag stimuleren, vandaar dat dagtoernooien gratis zijn en het hele jaar aangevraagd kunnen worden. 

Padel

Ook voor padeltoernooien dient er een toernooiafdracht gedaan te worden. Hierbij zijn de promotie padeltoernooien uitgezonderd om het voor verenigingen aantrekkelijker te maken deze vrijblijvende toernooien te organiseren. De kosten van de overige padeltoernooien vind je in het algemene overzicht bovenaan deze pagina.