Rolstoelen

Competitie en toernooien

Samen met verenigingen zet de KNLTB zich in om meer mensen met meer plezier te laten tennissen. Tennis bestaat naast trainen voor een groot deel uit wedstrijden spelen. Door veel wedstrijden te spelen worden spelers steeds beter én krijgen ze meer plezier in de sport.

Naast vrij spelen op de tennisvereniging kunnen rolstoeltennissers ook competitie of toernooien spelen. Dit geldt ook voor de rolstoeltennissers op jouw vereniging. Het is dus belangrijk om deze doelgroep een gevarieerd wedstrijdaanbod aan te bieden om de binding met de vereniging te versterken en leden te behouden. 

Het juiste aanbod voor elke rolstoeltennisser

Elke rolstoeltennisser moet zich thuis voelen op de vereniging waar hij/zij speelt. Een mooi voorbeeld is Taco Nijhoff die als enige rolstoeltennisser bij Oudenrijn Tennisclub helemaal zijn plek heeft gevonden en onderdeel uitmaakt van een valide competitieteam.

Competitie

Competitie spelen wordt door zowel tennissers, als door verenigingen als één van de hoogtepunten van het tennisseizoen gezien. Voor spelers betekent competitie spelen een teamprestatie neerzetten, onderlinge concurrentie en trainen voor een doel, maar zeker ook gezelligheid en saamhorigheid. Voor verenigingen is de competitie ook erg belangrijk: allereerst zorgt het voor veel sfeer en gezelligheid, maar daarnaast leidt competitie spelen voor een sterkere binding met de vereniging en dat heeft een positief effect op het ledenbehoud.

Als vereniging kun je de rolstoeltennissers van jouw vereniging stimuleren en motiveren om deel te nemen aan de verschillende competitievormen. Er bestaat geen aparte rolstoeltenniscompetitie. Tennis is een van de weinige sporten waarbij invalide sporters en valide sporters met en tegen elkaar in wedstrijdverband kunnen spelen, zowel in het enkel- als dubbelspel. Een van de competitievormen waaraan rolstoeltennissers prima kunnen deelnemen is 8&9 Tennis. Deze competitievorm bestaat uit twee dubbelpartijen, dit kan een damesdubbel, herendubbel of gemengd dubbel zijn. 

Bij TV Arnolduspark doen de rolstoeltennisers al mee aan 8&9 Tennis. Lees hier hun ervaringen. Doet jouw vereniging ook mee?  

Toernooien

Voor rolstoeltennissers zijn er veel verschillende soorten toernooien, geschikt voor alle leeftijden en ieder spelniveau. Het spelen van toernooien heeft twee belangrijke aspecten, namelijk: een sportief en een sociaal aspect. Wanneer spelers enkel vrij spelen op de vereniging dan spelen ze vaak tegen dezelfde personen. Bij wedstrijden treffen ze andere spelers, waardoor ze zich kunnen meten met het niveau van anderen. Daarnaast is de sociale binding een kracht van het spelen van toernooien: je leert veel nieuwe mensen kennen, het is gezellig en je komt veel op andere plekken.

Voor rolstoeltennissers is het natuurlijk ook leuk als ze op hun eigen vereniging kunnen deelnemen aan toernooien. Organiseer als vereniging eens een dagtoernooi en/of weekendtoernooi voor rolstoeltennissers en valide tennissers, zoals ze bijvoorbeeld ook jaarlijks doen bij TV Thadia. 

Heb je hulp nodig bij het organiseren van een toernooi? Hier vind je een aantal handige documenten die je goed kan gebruiken bij de organisatie van jouw toernooi.

Gerelateerd aan deze pagina

Rolstoeltennis

Rolstoeltennis