Handen schudden Tenniskids Rood

Zomercompetitie

Tennis is leuker als je het hele jaar door wedstrijden speelt. Bovendien draagt wedstrijden spelen ook bij aan de spelontwikkeling en het behoud van jeugdleden. Hoe leuk is het dan ook als jeugdspelers ook in de zomer competitie kunnen spelen? 

Speeldata

De Zomercompetitie bestaat uit 4 speeldagen voor Rood en Oranje en 5 speeldagen voor Groen. Bekijk hier de speeldata van de Tenniskids Zomercompetitie 2024.

Vul aanvangstijden in voor Rode en Oranje teams

Vul zo snel mogelijk de aanvangstijden van jouw hostdagen in op MijnKNLTB, doe dit uiterlijk acht dagen voorafgaand aan de hostdag. Voor ouders is het prettig als zij ruim van tevoren weten hoe laat hun kind verwacht wordt. Je kunt het opmerkingenveld gebruiken voor extra informatie over jouw vereniging of de speeldag. Gebruik hierbij dit stappenplan.

Teams uitnodigen voor Groene competitie

Voor de Groene competitie geldt dat je uiterlijk 8 dagen voor de eerste speeldag teams moet uitnodigen via MijnKNLTB. Ook hier geldt hoe eerder hoe beter, zodat ouders weten waar ze aan toe zijn. Overleg met de Competitieleider van jouw vereniging wie de aanvangstijden voor de Groene competitie vaststelt en de uitnodigingen verstuurt. Gebruik hierbij dit stappenplan.

Begintijden

Voor de Rode, Oranje en Groene competitie adviseren wij om te beginnen tussen 8:30 uur en 12:00 uur. Als dit niet mogelijk is vanwege de baancapaciteit, dan mogen de wedstrijden uiterlijk om 15:00 uur starten.

Banen

Hieronder vind je een overzicht van de hoeveelheid banen die je per competitie nodig hebt:

  • Rood: Totale duur van een speeldag is ongeveer 1 uur op 1 à 2 banen.
  • Oranje: Totale duur van een speeldag is 2 à 2½ uur op 3 banen.
  • Groen: 6 partijen à circa 45 minuten. Bij voorkeur op 2 banen.

Indien er ruimte is adviseren wij om de jeugd op meer banen te laten spelen.

Compleet maken Rode en Oranje teams

Heb jij voor de Rode en Oranje competitie plekken gereserveerd voor spelers die nog geen bondsnummer hadden? Dan kunnen deze speler(s) nog na bekendmaking van de indeling toegevoegd worden, zodat ze op de speeldag zichtbaar zijn. Er kunnen maximaal 6 kinderen in één team spelen en maximaal 24 in de afdeling. Zit de afdeling vol? Neem dan contact met ons op via tenniskids@knltb.nl.

Jeugddispensatie

In de Tenniskids competitie mogen altijd meerdere kinderen worden opgesteld die één jaar jonger en/of één jaar ouder zijn dan de vastgestelde leeftijd. Wij adviseren om jeugdspelers zoveel mogelijk in de eigen kleur competitie te laten spelen. Voor talentvolle kinderen of voor kinderen die nog niet toe zijn aan een stap omhoog, kan door de functionaris Tenniskids of competitieleider competitiedispensatie worden aangevraagd. Als een speler naast competitie ook toernooien wil spelen op een ander niveau, dan is het handig om in plaats van competitiedispensatie leeftijdsdispensatie aan te vragen. Voor meer informatie en stappenplannen klik hier.

Zodra de indeling bekend is, zie je bij het bekijken van de Rode en Oranje competitieteams de spelers staan met dispensatie. De Groene competitiespelers met dispensatie staan ook klaar bij de teams. Daarnaast zijn ze zichtbaar in het overzicht 'dispensaties per speler'.  Zijn er extra of nieuwe spelers waarvoor je dispensatie wilt aanvragen, dan kun je dit doen via MijnKNLTB. Volg hiervoor de handleiding voor Rood en Oranje of de handleiding voor Groen.

Grootte afdelingen

De afdelingen bestaan uit ongeveer 4 tot 5 teams, waardoor je bij Rood en Oranje maximaal één keer hoeft te hosten. Groene teams spelen met ongeveer 5 teams in een afdeling.

Stel teams samen in overleg met de leraar

Kinderen hebben meer plezier in het spelen van competitie als zij op het juiste niveau zijn ingedeeld. Al je wedstrijden verliezen is niet leuk, maar al je wedstrijden winnen net zo goed niet. Betrek daarom bij het samenstellen van de teams de leraar van jouw vereniging. Hij/zij kent de jeugdspelers als geen ander en kan het niveau bepalen van een speler. Ook kan de leraar adviseren welke kinderen goed bij elkaar in een team passen.

Rood 1, Oranje 1 en Groen 1 is voor de kinderen die meer vaardig of ervaren zijn. Rood 2, Oranje 2 en Groen 2 is voor beginners of de (nog) minder vaardige spelers. Als het niveau is bepaald koppel je, voordat je gaat inschrijven, de kinderen aan het juiste speelniveau. Bekijk het stappenplan voor een uitleg.

Maak teams compleet met verenigingen uit de buurt

Een jeugdspeler kan (gratis) competitie spelen in een team van een andere vereniging. Handig wanneer je als vereniging een speler tekort komt of als een speler van jouw vereniging geen team heeft. Hoe dit werkt? Als je een speler van een andere vereniging wilt toevoegen aan een Rood of Oranje team dan kun je deze voor het opengaan van de inschrijving al doorgeven via tenniskids@knltb.nl. Geef de naam, het bondsnummer en het niveau (bijvoorbeeld Rood 1 of Rood 2) van de speler door. Wij maken dan voor deze speler een competitielidmaatschap aan, zodat je de speler bij de inschrijving in een team kan plaatsen. Voor Groene competitiespelers geldt dat je ze bij de inschrijving zelf kan toevoegen. Vervolgens koppelen wij deze spelers aan jouw vereniging.

Meest gestelde vragen

Organiseer jij de competitie op jouw vereniging en loop je ergens tegen aan of heb je een specifieke vraag? Check de veelgestelde vragen.