VCL (1)

Voorjaarscompetitie

Ieder jaar doen ruim 30.000 teams mee aan wat door veel tennissers wordt beschouwd als de leukste periode van het tennisseizoen: de Voorjaarscompetitie Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie voor de organisatie van de Voorjaarscompetitie op jouw vereniging.

Algemene informatie

Speeldata

Klik hier voor de speeldata van de Voorjaarscompetitie 2022. De speeldata in Zeeland wijken iets af. Klik hier om ze te bekijken. De competitie-indeling is te vinden op MijnKNLTB.

Vrijdagavondcompetitie: Om de week en 5 speeldagen

De vrijdagavondcompetitie wordt steeds populairder. Hierdoor kan het voor verenigingen lastig zijn om als gevolg van een beperkte baancapaciteit alle spelers op vrijdagavond competitie te laten spelen. Vorig jaar deden we onderzoek naar mogelijke oplossingen. Om de drukte op vrijdagavond te reguleren én toekomstige groei mogelijk te maken zal er met ingang van 2022 tijdens de KNLTB Voorjaarscompetitie op vrijdagavond 'om de week' worden gespeeld.

Wat houdt 'Om de week spelen' op vrijdagavond precies in?

  • Teams spelen om de week competitie, de gemengde teams én 8&9 Tennis starten één week eerder dan de reguliere competitie, namelijk op 1 april; de heren- en damesteams starten gelijk met de reguliere competitie op 8 april.
  • Alle teams spelen volledige wedstrijden met een supertiebreak in de 3e set;
  • Ieder team heeft in totaal 5 speeldagen, om de overlap met toernooien en andere activiteiten van de verenigingen zoveel mogelijk te beperken;
  • De totale organisatie voor de VCL op vrijdagavond is daarmee 10 weken (exclusief inhaaldagen). De overige competitiesoorten duren gewoon 7 weken.

Omdat de gemengde teams en de HD/DD teams op verschillende dagen competitie spelen, is het mogelijk om in beide competities uit te komen. Indien de twee competitiesoorten binnen de bandbreedte van 2,00 punten vallen conform de klassenvolgorde dan kan dit zonder dispensatie.

Competitiereglement en Wedstrijdbulletin 2022

Het competitiereglement is volledig herschreven met als doel om de opbouw beter overeen te laten komen met de chronologische volgorde van het organiseren en spelen van competitie, het document leesbaarder te maken en het beter aan te laten sluiten bij andere KNLTB-reglementen. Door de versoepeling van regelgeving is het reglement ook ingekort. Nieuwsgierig naar de wijzigingen? Klik hier voor een opsomming.

Het wedstrijdbulletin tennis 2022 vind je hier. Voor de Voorjaarscompetitie 2022 is ook een extra bijlage op het wedstrijdbulletin beschikbaar.

Wijziging competitiebijdrage

De KNLTB organiseert jaarlijks verschillende competities voor zowel tennis als padel. Naast het maken van o.a. de competitie-indelingen biedt de KNLTB ook steeds meer ondersteuning voor Verenigingscompetitieleiders en zijn we voortdurend bezig met vernieuwingen en verbeteringen om tegemoet te komen aan de wensen van spelers. Zo is de afgelopen jaren het inschrijven van teams via MijnKNLTB enorm vereenvoudigd en hebben we het uitslagenformulier en de teamopstelling volledig gedigitaliseerd, waardoor spelers eenvoudig via de website of de ClubApp de opstelling en uitslagen kunnen invoeren. Om ook in de toekomst deze toegevoegde waarde te blijven leveren én verder te kunnen investeren in het verbeteren van de KNLTB-competities en digitalisering is de competitiebijdrage voor 2022 vastgesteld op €45,- per team.

Voor de vrijdagavondcompetitie (om de week), de Tenniskids Voorjaarscompetitie en de Voorjaarscompetitie Padel is de competitiebijdrage voor 2022 vastgesteld op: €32,- . Een overzicht van alle tarieven vind je hier.

Praktische informatie voor organisatie

Spelers toevoegen aan teams

Wanneer je bij de inschrijving al spelers bij de teams hebt opgegeven (teamopgave) dan kun je als VCL heel eenvoudig op MijnKNLTB de competitiespelers en aanvoerders van jouw vereniging toevoegen aan de gepubliceerde teams. Je kunt dan voor de start én tijdens de KNLTB Voorjaarscompetitie 2022 op één plek eenvoudig alle spelers en teams beheren. Het heeft ook veel voordelen voor aanvoerders en spelers:

  • Als de spelers al aan het team zijn toegevoegd, hoeft de aanvoerder ze op de eerste speeldag niet één voor één handmatig op te zoeken. Dit maakt het invullen van de digitale teamopstelling én het invoeren van de uitslagen op het digitale wedstrijdformulier veel makkelijker.
  • Als een speler toegevoegd is aan een team wordt de indeling van dat team automatisch zichtbaar op de homepage van de speler wanneer hij/zij is ingelogd op MijnKNLTB. Hierdoor heeft de speler nóg eenvoudiger toegang tot de competitie-indeling.
  • Als je voor elk team de aanvoerder toekent, hoef je geen aanvoerder meer toe te voegen bij het uitnodigen van teams. Dit gebeurt dan automatisch.

Met één druk op de knop kun je per team de spelers importeren die je tijdens de inschrijving van je teams hebt opgegeven. Handig, want dit scheelt je veel extra werk! Gebruik deze handleiding om de competitiespelers van jouw vereniging toe te voegen aan de teams.

Uitnodigen van teams

Uiterlijk 8 dagen vóór de eerste speeldag nodig je teams uit via MijnKNLTB. Als je bij de teamopgave (nog) geen aanvoerder hebt toegekend, dan kun je tijdens het uitnodigen een aanvoerder aanwijzen om uitslagen in te voeren. De contactgegevens van de aanvoerder worden uit de ledenadministratie overgenomen in de wedstrijddetails. Zijn de gegevens niet meer actueel? Vraag dan de ledenadministrateur om dit aan te passen.

Wijzigingen in het wedstrijdprogramma

Door toevoegingen of terugtrekkingen van teams is het mogelijk dat er nog wijzigingen worden doorgevoerd in het wedstrijdprogramma. Alle wijzigingen vanaf woensdag 16 maart worden per mail aan jou als VCL doorgegeven. Wijzigingen die voor deze datum plaatsvinden worden niet gecommuniceerd. Controleer daarom tijdig in MijnKNLTB (via uitnodigen) of er nog uitnodigingen ontbreken of teams zijn toegevoegd.

Competitiedispensatie voor jeugdspelers

Tijdens de inschrijving van de Voorjaarscompetitie heb je competitiedispensatie kunnen aanvragen voor jeugdspelers. Alle aanvragen hebben we afgehandeld. Jeugdspelers met dispensatie staan al klaar bij de teams. Daarnaast zijn ze ook zichtbaar in het overzicht 'dispensaties per speler'.

Zijn er extra of nieuwe spelers waarvoor je ook dispensatie wilt aanvragen, dan kun je dit doen via MijnKNLTB. Volg hiervoor de handleiding. Let op! Als de leraar leeftijdsdispensatie heeft aangevraagd voor een speler, omdat deze zowel toernooien als competitie wil spelen, hoeft er geen competitiedispensatie aangevraagd te worden.

Meestgestelde vragen en downloads

Organiseer jij de competitie op jouw vereniging en loop je ergens tegen aan of heb je een specifieke vraag? Check de veelgestelde vragen en gebruik de handleidingen en stappenplannen die je verder op weg helpen.