Voorjaarscompetitie
Ieder jaar doen ruim 30.000 teams mee aan wat door veel tennissers wordt beschouwd als de leukste periode van het tennisseizoen: de Voorjaarscompetitie. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over de Voorjaarscompetitie, zowel algemene informatie over de competitie als praktische informatie over de organisatie ervan.
Algemene informatie
Speeldata
Klik hier voor de speeldata van de Voorjaarscompetitie 2024.
Samenstellen competitieaanbod
Voor senioren bestaat de Voorjaarscompetitie uit een competitieaanbod op iedere dag van de week voor ieder niveau. Je vindt het Voorjaarscompetitieaanbod op de pagina downloads. Het aanbod is opgesplitst in twee overzichten: een landelijk aanbod en een regionaal aanbod. Aan de hand van dit aanbod bepaalt iedere vereniging het competitieaanbod van de club. Maak tennis leuk voor iedereen en zorg ervoor dat alle (nieuwe) leden van jouw vereniging competitie kunnen spelen.
Vrijdagavondcompetitie: om de week en 5 speeldagen
Om de drukte op vrijdagavond te reguleren én toekomstige groei mogelijk te maken wordt er tijdens de KNLTB Voorjaarscompetitie op vrijdagavond 'om de week' worden gespeeld.
Wat houdt 'Om de week spelen' op vrijdagavond precies in?
- Teams spelen om de week competitie, de gemengde teams én 8&9 Tennis starten één week eerder dan de reguliere competitie, namelijk op 31 maart; de heren- en damesteams starten gelijk met de reguliere competitie op 7 april;
- Alle teams spelen volledige wedstrijden met een supertiebreak in de 3e set;
- Ieder team heeft in totaal 5 speeldagen, om de overlap met toernooien en andere activiteiten van de verenigingen zoveel mogelijk te beperken;
- De totale organisatie voor de competitieleider op vrijdagavond is daarmee 10 weken (exclusief inhaaldagen). De overige competitiesoorten duren 7 weken.
Omdat de gemengde teams en de HD/DD teams op verschillende dagen competitie spelen, is het mogelijk om in beide competities uit te komen. Indien de twee competitiesoorten binnen de bandbreedte van 2,00 punten vallen conform de klassenvolgorde dan kan dit zonder dispensatie.
Doe je ook mee?
Promoot de Voorjaarscompetitie op jouw vereniging en zorg ervoor dat alle spelers meedoen! Gebruik hiervoor de promotiemiddelen die beschikbaar zijn op de pagina downloads.
Praktische informatie voor organisatie
Spelers toevoegen aan teams
Vanaf dit jaar worden alle spelers vanuit jouw teamopgave bij de inschrijving automatisch overgenomen in de teams op MijnKNLTB. Controleer dus goed of je nog spelers wil wijzigen, toevoegen of verwijderen. Gebruik hiervoor dit stappenplan.
Let op: teams binnen dezelfde klasse worden door MijnKNLTB automatisch genummerd op basis van teamgemiddelde. Het kan dus voorkomen dat jouw teams een ander teamnummer hebben dan bij de inschrijving. Je kunt dit wijzigen door spelers te verwijderen en opnieuw toe te voegen.
Uitnodigen van teams
Uiterlijk 8 dagen voor de eerste speeldag nodig je teams uit via MijnKNLTB. Omdat de aanvoerders al bekend zijn worden ze direct in de uitnodiging vermeld. De contactgegevens van de aanvoerder worden uit de ledenadministratie overgenomen. Gebruik hiervoor dit stappenplan.
Banenschema
Op doordeweekse competitiedagen dient het minimum van 1 1/3 baan per thuisspelend team beschikbaar te zijn. Op zaterdag en zondag wordt er met variabele aanvangstijden gespeeld en mag er tussen 8.30 en 16.30 uur worden aangevangen. Klik hier om het aantal beschikbare bannen voor jouw vereniging te berekenen. Dit document vind je ook op de pagina downloads.
Dispensatie aanvragen
Wil een speler voor meerdere teams uitkomen (bij één of twee clubs) waarbij het teamgemiddelde conform de klassenvolgorde meer dan 2,0 punten verschilt? Dan is hiervoor dispensatie nodig. Dispensatie kan worden aangevraagd via MijnKNLTB. Aanvragen kunnen tot en met 1 april worden ingediend. Lees hiervoor eerst de dispensatievoorwaarden goed door.
Meestgestelde vragen en downloads
Organiseer jij de competitie op jouw vereniging en loop je ergens tegen aan of heb je een specifieke vraag? Check de veelgestelde vragen en gebruik de handleidingen en stappenplannen die je verder op weg helpen.