Joshua - Ervaren tennisser (1)

Najaarscompetitie

Met ruim 27.000 teams is de Najaarscompetitie ongekend populair. En ieder jaar worden er steeds meer teams ingeschreven. Logisch, want competitie spelen daagt niet alleen uit, maar brengt ook sfeer en gezelligheid op de club. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over de Najaarscompetitie, zowel algemene informatie over de competitie als praktische informatie over de organisatie ervan.

Algemene informatie

Speeldata 

De Najaarscompetitie start begin september en loopt tot en met eind oktober. Klik hier voor de speeldata in 2024.

Nieuw: Spelen om promotie en degradatie 

Met ingang van dit jaar wordt er tijdens de Najaarscompetitie Tennis ook om promotie/degradatie gespeeld, net zoals de Najaarscompetitie Padel. Door de invoering hiervan wordt het spannender om mee te doen. Alle wedstrijden zijn namelijk van belang en bepalen welke teams er kampioen worden en welke teams er degraderen. Teams die dit jaar 1e worden, spelen dan tijdens de Najaarscompetitie in 2025 een klasse hoger (indien er een klasse hoger is). Teams die dit jaar 5e of 6e worden, spelen in 2025 een klasse lager. Zo zorgen we er voor dat de competitie spelen nog leuker wordt!

Na de inschrijving gaat de KNLTB aan de slag om de indeling zoveel mogelijk op niveau in te delen. Wanneer er wordt geconstateerd dat de indeling beter kan op niveau en/of reisafstand kan de KNLTB indien nodig teams verplaatsen naar een andere klasse.

Vrijdagavondcompetitie NIET om de week

In het najaar wordt de vrijdagavondcompetitie in tegenstelling tot de Voorjaarscompetitie niet om de week gespeeld.  Dit is vanwege de beperkte periode waarin in het najaar wordt gespeeld. Dit betekent dat als gevolg van de beperkte baancapaciteit 8&9 Tennis in het najaar niet op vrijdagavond wordt aangeboden.  

Samenstellen competitieaanbod

Voor senioren bestaat de Najaarscompetitie uit een zeer divers competitieaanbod op iedere dag van de week, voor zowel beginnende spelers als voor topspelers en voor iedereen daar tussenin. Kortom, voor iedere tennisser is er een competitie die bij hem/haar past! 

Je vindt het Najaarscompetitieaanbod op de pagina downloads. Aan de hand van dit aanbod bepaalt iedere vereniging het competitieaanbod van de club. Maak tennis leuk voor iedereen en zorg ervoor dat alle (nieuwe) leden van jouw vereniging competitie kunnen spelen. 

Doe je ook mee? 

Wanneer het competitieaanbod van de vereniging is bepaald start je met de promotie van de competitie zodat zoveel mogelijk spelers mee kunnen doen. De KNLTB faciliteert promotiematerialen. Je vindt ze op de pagina downloads.

Praktische informatie voor organisatie

Teams inschrijven

Als competitieleider kan je van maandag 3 juni tot en met woensdag 19 juni via MijnKNLTB de teams van jouw club inschrijven voor de Najaarscompetitie. 

Spelers toevoegen aan teams

Alle spelers worden vanuit de teamopgave van jouw inschrijving automatisch overgenomen in de teams op MijnKNLTB. Controleer dus goed of je nog spelers wil wijzigen, toevoegen of verwijderen. Gebruik hiervoor dit stappenplan.

  • Teams binnen dezelfde klasse worden door MijnKNLTB automatisch genummerd op basis van teamgemiddelde. Het kan dus voorkomen dat jouw teams een ander teamnummer hebben dan bij de inschrijving. Je kunt dit wijzigen door spelers te verwijderen en opnieuw toe te voegen.
  • Heb je een speler toegevoegd bij de inschrijving, maar staat deze nu niet meer in het team? Dan komt dit omdat de speler geen geldig lidmaatschap heeft bij jouw club. De ledenadministrateur kan dit in orde maken. Zonder geldig lidmaatschap kan een speler niet worden opgenomen in de teamopstelling en uitslagen.

Uitnodigen van teams

Uiterlijk 8 dagen voor de eerste speeldag nodig je teams uit via MijnKNLTB. Omdat de aanvoerders al bekend zijn worden ze direct in de uitnodiging vermeld. De contactgegevens van de aanvoerder worden uit de ledenadministratie overgenomen. Gebruik hiervoor dit stappenplan.

Banenschema 

Op doordeweekse competitiedagen dient het minimum van 1 1/3 baan per thuisspelend team beschikbaar te zijn. Op zaterdag en zondag wordt er met variabele aanvangstijden gespeeld en mag er tussen 8.30 en 16.30 uur worden aangevangen. Klik hier om het aantal beschikbare bannen voor jouw vereniging te berekenen. Dit document vind je ook op de pagina downloads.

Voorwaarden voor inschrijving

De inschrijfbijdrage voor deelname aan de KNLTB Najaarscompetitie is €32,- per team. Indien een reeds ingeschreven team zich voor publicatie van de indeling terugtrekt, zijn wij helaas genoodzaakt een boete op te leggen van €115,-. Voor een terugtrekking van een reeds ingeschreven team na publicatie van de indeling geldt een boete van €225,-. 

Dispensatie aanvragen

Wil een speler voor meerdere teams uitkomen (bij één of twee clubs) waarbij het teamgemiddelde conform de klassenvolgorde meer dan 2,0 punten verschilt? Dan is hiervoor dispensatie nodig. Dispensatie kan worden aangevraagd via MijnKNLTB. Aanvragen kunnen tot en met 1 september worden ingediend. Lees hiervoor eerst de dispensatievoorwaarden goed door.

Meestgestelde vragen en downloads

Organiseer jij de competitie op jouw vereniging en loop je ergens tegen aan of heb je een specifieke vraag? Check de veelgestelde vragen en gebruik de handleidingen en stappenplannen die je verder op weg helpen.