Jongens op bankje (Zoon Erik Poel)

Najaarscompetitie

Ieder jaar schrijven zich steeds meer teams in voor de Najaarscompetitie. Logisch, want van competitie spelen worden jeugdspelers niet alleen beter, het is vooral ook ontzettend leuk. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over de Najaarscompetitie.

Speeldata

De Najaarscompetitie start begin september en loopt tot en met eind oktober. Klik hier voor de speeldata van 2024.

Teams inschrijven

Je kan van maandag 3 juni t/m woensdag 19 juni 2024 teams inschrijven voor de Najaarscompetitie.

Samenstellen competitieaanbod

Voor junioren bestaat de Najaarscompetitie uit een competitieaanbod op vrijdag (enkele regio's) en zondag. Je vindt het Najaarscompetitieaanbod op de pagina downloads. Aan de hand van dit aanbod bepaalt iedere vereniging het competitieaanbod van de club. Maak tennis leuk voor iedereen en zorg ervoor dat alle (nieuwe) leden van jouw vereniging competitie kunnen spelen.

Promoot de competitie!

Wedstrijden spelen daagt uit en motiveert. Door competitie te spelen leren jeugdspelers nog beter te tennissen. Bovendien maken ze makkelijker vrienden en zijn ze vaker op de vereniging te vinden. Promoot daarom de Junioren competitie op jouw vereniging en zorg dat alle jeugdspelers meedoen! De KNLTB heeft promotiematerialen die je kan gebruiken voor het promoten van de competitie op jouw club. Je vindt de promotiematerialen op deze pagina.

Stel teams samen in overleg met de leraar

Jeugdspelers hebben meer plezier in het spelen van competitie als zij op het juiste niveau zijn ingedeeld. Al je wedstrijden verliezen is niet leuk, maar al je wedstrijden winnen net zo goed niet. Betrek daarom bij het samenstellen van de teams de leraar van jouw vereniging. Hij/zij kent de jeugdspelers als geen ander en kan het niveau bepalen van een speler. Ook kan de leraar adviseren welke spelers goed bij elkaar in een team passen. Bekijk ook dit document met richtlijnen voor de inschaling van teams in de juiste klasse.

Jeugddispensatie

In de Junioren competitie mogen altijd meerdere spelers worden opgesteld die één jaar jonger en/of één jaar ouder zijn dan de vastgestelde leeftijd. Wij adviseren om jeugdspelers zoveel mogelijk in de eigen kleur competitie te laten spelen. Voor talentvolle kinderen of voor kinderen die nog niet toe zijn aan een stap omhoog, kan door de  competitieleider competitiedispensatie worden aangevraagd. Als een speler naast competitie ook toernooien wil spelen op een ander niveau, dan is het handig om in plaats van competitiedispensatie leeftijdsdispensatie aan te vragen. Voor meer informatie en stappenplannen klik hier.

Zodra de indeling bekend is, zie je bij het bekijken van de competitieteams de spelers staan met dispensatie. Daarnaast zijn ze zichtbaar in het overzicht 'dispensaties per speler'.  Zijn er extra of nieuwe spelers waarvoor je dispensatie wilt aanvragen, dan kun je dit doen via MijnKNLTB. Volg hiervoor de handleiding.

Banenschema

Op alle competitiedagen dient het minimum aantal van 1 1/3 baan per thuisspelend team beschikbaar te zijn. Bij de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar spelen de teams korte sets (tot 4 games) waardoor er voor deze partijen reglementair slechts drie kwartier gereserveerd hoeft te worden. Voor Junioren competitie 13 t/m 17 jaar dien je voor elke partij anderhalf uur te reserveren. Het inschrijfsysteem op MijnKNLTB houdt hier met de berekening naar het minimum aantal beschikbare banen rekening mee. Klik hier voor het banenschema met een rekenvoorbeeld.

Jeugdspelers die op een andere vereniging competitie spelen

Een jeugdspeler (t/m 17 jaar) kan (gratis) competitie spelen in een team van een andere vereniging. Handig wanneer je als vereniging een speler tekort komt of als een speler van jouw vereniging geen team heeft. Hoe dit werkt? Stuur een e-mail naar wedstrijdtennis@knltb.nl als je een speler van een andere vereniging wilt toevoegen. Wij zorgen ervoor dat er een speciaal lidmaatschap wordt aangemaakt in het ledenpakket, zodat de ledenadministrateur de speler(s) kan aanmelden bij jou vereniging.

Voorwaarden voor inschrijving

De inschrijfbijdrage voor deelname aan de KNLTB Najaarscompetitie is €32,- per team. Indien een reeds ingeschreven team zich voor publicatie van de indeling terugtrekt, zijn wij helaas genoodzaakt een boete op te leggen van €115,-. Voor een terugtrekking van een reeds ingeschreven team na publicatie van de indeling geldt een boete van €225,-.