Indoor Padelbaan

Nieuwe handleidingen voor certificering van tennis- en padelbanen

Sinds de invoering van het platform Sportinfrastructuur (onderdeel van NOC*NSF) en het nieuwe kwaliteitszorgsysteem voor certificering van sportaccommodaties zijn nu ook (na een jaar uitstel) nieuwe handleidingen voor Tennis en Padel opgesteld. Deze handleidingen geven een beschrijving van alle benodigde metingen in laboratorium en praktijk t.b.v. licenties voor plaatsing op de sportproductenlijst en certificering van tennis- en padelbanen. Voor padel worden twee separate handleidingen gehanteerd. Eén voor de kooi en één voor de sportvloer. Per type scope van geaccepteerde sportproducten voor Tennis en Padel is dit verder uitgewerkt. Vanaf 1 februari 2024 zullen deze handleidingen het uitgangspunt zijn bij het uitvoeren van metingen voor het certificeren van tennis- en padelbanen.

Overgangsregeling

Voor het gebruik van de nieuwe handleidingen als uitgangspunt bij het uitvoeren van metingen van tennis- en padelbanen geldt een overgangsregeling van één jaar. Vanaf 1 januari 2025 zal volledig conform deze nieuwe handleidingen worden gewerkt. Dit overgangsjaar is vooral bedoeld voor producenten en aannemers/leveranciers die hun producten op onderdelen aanvullend moeten laten toetsen en declareren bij een geaccrediteerd instituut op basis van deze nieuwe werkwijze. Daarna kunnen de metingen in de praktijk conform de nieuwe handleidingen worden uitgevoerd. Gedurende het jaar 2024 is het mogelijk om bestaande sportvloeren aan te leggen conform de oude meetmethode, nieuw gedeclareerde sportproducten worden ook in 2024 al conform deze nieuwe handleiding getoetst.

Voorschriften, richtlijnen en aanbevelingen

In het nieuwe kwaliteitszorgsysteem en de uitgewerkte handleidingen wordt gesproken over voorschriften, richtlijnen en aanbevelingen. Aan voorschriften dient altijd te worden voldaan. Van richtlijnen en aanbevelingen mag gemotiveerd worden afgeweken. Daarvoor dient, indien sprake van een richtlijn, wel een formulier via sportinfrastructuur.nl te worden ingevuld waarin de opdrachtgever zich vergewist van de (eventueel) hogere (kwaliteit)risico’s.    

 

Voor tennis en padel is er ten aanzien van de sporttechnische eisen en reglementen nauwelijks iets veranderd. Wel is er meer ontwerpvrijheid voor de opdrachtgever met betrekking tot de totale constructiehoogte. De constructiehoogte is een richtlijn en kan enerzijds leiden tot meer innovatie en anderzijds meer ruimte bieden aan een gevalideerd economische afweging om beter aan te sluiten bij de lokale omstandigheden, ambities en mogelijkheden van een opdrachtgever. Uiteraard moet het systeem altijd aan de prestatie-eisen blijven voldoen.

De toplaag en fundering (voorheen sporttechnische laag) zijn samengevoegd tot een zogenoemd sportvloer sportproduct waarvan het een voorschrift is om deze toe te passen t.b.v. certificering. Dit betekent dat waar dat in de scope van het type sportvloer staat omschreven de betreffende sportvloer en fundering als één geheel worden gezien.

Opdrachtgeverschap

De tennis- en padelmarkt kent veel ‘niet-professionele opdrachtgevers’ in de vorm van verenigingen.

De bouw of renovatie van banen is geen dagelijkse bezigheid en een vaak ingrijpende gebeurtenis binnen een vereniging. Daarnaast is de kwaliteit van aanleg niet vanzelfsprekend. Voor verenigingen maar eigenlijk voor iedere aanbieder is het daarom van belang in het bestek of de opdrachtverstrekking altijd te verwijzen naar de voorschriften, richtlijnen en aanbevelingen van Sportinfrastructuur. Daarmee kun je altijd terugvallen op de voorwaarden en prestatie-eisen van het kwaliteitszorgsysteem, is er minder onduidelijkheid ten aanzien van het te verwachte opleverresultaat en kun je aanbiedingen van opdrachtnemers beter met elkaar vergelijken. Daarmee ben je dus als opdrachtgever beter beschermd tegen eventuele kwaliteitsrisico’s. Let wel: De overeenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer is altijd leidend bij eventuele meningsverschillen of bouwconflicten, dus zorg ervoor dat er goede afspraken worden gemaakt over de verantwoordelijkheden binnen een opdracht. Het kwaliteitszorgsysteem en de gestelde certificeringseisen van een tennis-en of padelbaan is daarvoor een minimale randvoorwaarde.

Bovenop het kwaliteitszorgsysteem is het een sterke aanbeveling altijd te kiezen voor een bouwer die is aangesloten bij de branchevereniging VTN voor tennis en VPN voor padel. Deze bouwers zijn goed op de hoogte van de procedures en regelgeving, hebben veel ervaring met de bouw van banen (veel routine), dienen de opdrachtgevers zorgvuldig te voorzien van de juiste informatie en zijn via de branchevereniging ‘makkelijker’ aanspreekbaar op geleverde kwaliteit.

Keuringsplicht

Zoals al lange tijd gemeengoed in Nederland is het verplicht tennis- en/of padelbanen te laten certificeren voor deelname aan wedstrijden onder auspiciën van de KNLTB. Indien banen worden goedgekeurd wordt een certificaat uitgereikt via Sportinfrastructuur. Naast de verplichting van een certificaat voor deelname aan wedstrijden en daarmee het borgen van sporttechnische kwaliteit en veiligheid is het certificeren ook van belang voor de wettelijke zorgplicht die iedere aanbieder heeft. Het certificaat biedt daarvoor een extra waarborg. De KNLTB kan het belang ervan niet genoeg benadrukken. Belangrijk om te weten is dat alleen banen die op de Sportproductenlijst van Sportinfrastructuur staan vermeld in de praktijk mogen worden gebouwd en kunnen worden gekeurd en gecertificeerd.

Sportinfrastructuur.nl

Op sportinfrastructuur.nl kun je alle informatie vinden ten aanzien van voorschriften, richtlijnen en aanbevelingen van de bouw van tennis- en padelbanen. Ook zijn daar de procedures en Sportproductenlijst met erkende sportvloeren en aanbevolen onderbouw materialen vindbaar. Om toegang te krijgen tot al deze informatie is een account nodig. Voor meer achtergrond en informatie over Sportinfrastructuur en de ins en outs van het kwaliteitszorgsysteem is recent ook een ‘Special’ uitgebracht van het vakblad Sportaccomm.

Meer informatie

Voor vragen over het kwaliteitszorgsysteem, het certificeren van sportaccommodaties en het aanvragen van een account kun je terecht bij Sportinfrastructuur via info@sportinfrastructuur.nl

Voor vragen en/of advies over de bouw van tennis- en of padelbanen kun je terecht bij jouw accountmanager. Ook is er veel informatie beschikbaar op onze website.