MLTC Meppel opent vier mini gravelbanen

MLTC Meppel

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

In 2012 heeft MLTC Meppel een renovatie van het park doorgevoerd. De vier Kushion Kourt banen werden vervangen door gravelbanen en de overige zeven gravelbanen werden gerenoveerd. Het gehele park kreeg een nieuwe look en werd opnieuw ingericht. Bij deze inrichting is de verwaarloosde oefenmuur gesneuveld en was er geen plek meer op het park waar de jeugd zijn wachttijd voor trainingen en tijdens toernooien kon vullen. Helaas was er ook niet voldoende budget om zo’n nieuwe plek te genereren. Daarnaast was er op de gewone banen op zich voldoende ruimte doordat het aantal leden was gedaald, maar een eigen hang- en speelhoek werd gemist. 

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

In 2013 is door de trainers en de jeugdcommissie een actie gestart 'MLTC Kidszone' met als doel geld in te zamelen om een nieuwe oefenmuur met minibaantjes ervoor te realiseren. Een ambitieus plan, want de aanleg zou zo’n € 60.000,- moeten kosten. Na anderhalf jaar stond de teller op € 12.000,- en zakte het enthousiasme voor de actie wat weg. Het bestuur en jeugdcommissie zijn daarop tot het idee gekomen om een bestaande gravelbaan die alleen lag (dus niet in een blok met een andere baan) om te bouwen tot vier minibaantjes. De kosten hiervoor bedragen zo’n € 6.000,-. Deze creatieve oplossing heeft ervoor gezorgd dat de voorziening voor de jeugd veel eerder gerealiseerd kon worden. Voorzitter Marjolijn Haverkamp over dat besluit: “Dat was werkelijk een perfecte oplossing voor ons probleem. Het opofferen van die ene baan was voor ons op dat moment niet zo erg, het ledental liet dat toe. En in deze tijd, waarin het echt niet eenvoudig is om grote bedragen geld overal vandaan te halen is het toch zonde om veel geld uit te geven voor nieuwe aanleg, als ombouwen zo eenvoudig kan.”

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

Het resultaat werd gepresenteerd op 13 juni 2015. De vereniging vierde op 12 mei jl. haar 100-jarig bestaan en ter gelegenheid hiervan werd op 13 juni een groot feest georganiseerd en werden de Tenniskids rood baantjes officieel geopend. Het hele seizoen wordt er door de trainers al gebruik van gemaakt en ook in elk vrij moment is er jeugd te vinden op de prachtige baantjes. Marjolijn Haverkamp: “De feestelijke opening was een prachtige dag, geweldig dat we ons 100-jarig bestaan daarmee nog een extra feestelijk tintje konden geven. En de baantjes zijn een veel groter succes dan we op voorhand hadden durven hopen. Jong en oud maakt er gebruik van. Vaak moeten we op woensdagmiddag mensen wegsturen omdat er dan lesgegeven wordt.” 

Die levendigheid midden op het park brengt enthousiasme bij alle leden en gaat hopelijk zorgen voor een nieuwe instroom van jonge jeugd. De trainers en jeugdcommissie zetten hierop in door actief aan de slag te gaan met Schooltennis. Marjolijn Haverkamp: “Iedereen ziet hoe goed het is voor de club, dus we gaan met z’n allen de jeugdafdeling nieuw leven inblazen. En wie weet volgen er dan in de komende jaren ook nog oranje en groene veldjes en een oefenmuur.”