Bij TV Leimuiden was gravel een vanzelfsprekende keuze

Best practice door: TV Leimuiden

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

Anderhalf jaar geleden stond TV Leimuiden voor een belangrijk besluit. Het was tijd voor nieuwe banen en dus moest een ondergrond worden gekozen. Voorzitter Ed Fallaux twijfelde echter niet. De oude gravelbanen werden vervangen door Gravel Plus Premium (gravel onder afschot). “Want gravel levert het meeste spelplezier op.”

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Fallaux hakte de knoop overigens geenszins alleen door. Een enquête op de club wees uit dat 78 procent van de leden op gravel wil spelen. “Dan is afwatering wel iets om op te letten, dat was ook een van de redenen waarom wij toe waren aan nieuwe banen. Maar gravel onder afschot is in dat opzicht een prima oplossing en daar hebben wij dan ook voor gekozen. De keuze voor gravel was bovendien makkelijk toen wij eenmaal wisten dat de meerderheid van de leden dat wilde. Wij hebben bij de clubs om ons heen gezien dat zelfs deelname aan toernooien en de competitie terugliep vanwege onvrede over de ondergrond.”

'We kunnen weer tennissen!'

Fallaux stelt dat de keuze voor een andere ondergrond bij bepaalde leden zelfs reden zou zijn geweest om de club te verlaten. “Wij waren zeker een behoorlijk aantal 'drietjes' en 'viertjes' kwijtgeraakt. In de competitie spelen ze dan weer op Probounce, dan weer op kunstgras, het is een warboel. Daar horen wij best veel klachten over.” Bovendien zijn bezoekende tegenstanders erg te spreken over de banen van Leimuiden. “Als ons eerste team thuisspeelt, hoor je tegenstanders heel vaak zeggen: ah, gelukkig gewoon gravel. We kunnen weer tennissen! Dat zegt genoeg.”

Fallaux voelt zich in de regio Zuid-Holland zo nu en dan een ware ambassadeur van gravel. Sinds kort zijn er regelmatig regiovergaderingen waar de tennisverenigingen uit de streek samenkomen. Daar belandt de voorzitter van Leimuiden vaak in gesprekken waarin hij andere clubs de voordelen van gravel moet uitleggen. “Veel verenigingen hebben zich in het verleden bij de keuze van de ondergrond blindgestaard op een snelle afwatering na regen, maar toen bestond onder andere Gravel Plus Premium nog niet, daarop verloopt de afwatering een stuk sneller. En gravel is wat mij betreft essentieel voor de ontwikkeling van jeugdspelers. Ik blijf een leek, maar ik heb mij er wel in verdiept. Je ziet op veel andere baansoorten toch dat een goede topspinbal slaan eigenlijk geen zin heeft, de rotatie van de bal wordt volledig geneutraliseerd door de baan. Dat is funest.”

Doorspelen in de winter

Dat het weer geen spelbreker meer hoeft te zijn op gravel, bewees Leimuiden afgelopen winter. De club heeft op de nieuwe banen voor het eerst de hele winter kunnen doorspelen en beleefde een levendige tenniswinter. “Wij hebben inmiddels een groep vrijwilligers die zorgt dat ook in de winter volop gespeeld kan worden. Wij organiseren het ouderwetse rackettrekken, wintertoernooien en een interne competitie, we trekken eigenlijk het seizoen gewoon door. Aan alle activiteiten in de winter wordt gretig deelgenomen.” Leimuiden, dat als een van de weinige verenigingen in de regio niet te klagen heeft over het aantal leden, beseft dat het doortrekken van het seizoen in de winter bepaalde financiële voordelen heeft en dat het de mogelijkheid biedt om de levendige sfeer uit de zomer het hele jaar vast te houden. Toch zijn het wat Fallaux betreft bijkomende voordelen, want hij blijft hameren op één hoofdreden om op gravel te spelen: “Het spelplezier. Dat staat voorop en dat krijg ik steeds weer te horen van leden.”

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

In discussies over baansoorten dragen clubs nog steeds regelmatig het argument aan dat gravel duur is in onderhoud, ondanks onder meer de ontkrachting van die stelling door de KNLTB op Centrecourt.nl. Fallaux kan die discussie haast niet meer aanhoren. “Vooropgesteld, we moeten bij het kiezen van een baansoort wat mij betreft niet alleen maar naar geld kijken en ons laten aanpraten dat bijvoorbeeld smashcourt (roodzand kunstgras) vergelijkbaar is met gravel. Dat is absoluut niet het geval, dat horen wij steeds terug van spelers. Bovendien hoef je vanwege afwatering gravel dus niet meer te vermijden.”

Wij betalen voor onderhoud van vijf banen zo'n 10.000 euro per jaar, aangezien we er voor gekozen hebben dit uit te besteden”, vervolgt Fallaux. “Als je dit werk zelf doet, wordt het uiteraard goedkoper. Bij smashcourt zou dit in onze situatie rond de 7.000 à 8.000 euro zijn geweest. En bij ons is nu natuurlijk het voorjaarsonderhoud minder geworden omdat we het gehele jaar onderhoud plegen en tijdens het voorjaarsonderhoud minder handelingen nodig zijn. De verwachting is dat we nu gemiddeld eens in de vier tot vijf jaar moeten frezen en de banen opnieuw onder profiel moeten brengen. Bovendien is de levensduur van een gravelbaan met 25 jaar veel langer dan smashcourt. Ik schat in dat wij met de keuze voor Gravel Plus Premium  alles bij elkaar ongeveer vijftig procent goedkoper uit zijn dan met andere baansoorten.