Evaluatie Competitie Nieuwe Stijl brengen verbeteringen voor 2018 in kaart

Tijdens de afgelopen Voorjaarscompetitie deden in het kader van Competitie Nieuwe Stijl (CNS) twee nieuwe competitievormen hun intrede: de 8&9-competitie en de Zomeravondcompetitie. Beide competitievormen konden direct rekenen op veel enthousiasme en een behoorlijk aantal deelnemende teams. Uit evaluaties en feedback van betrokkenen rond CNS bleek dat er ook voldoende ruimte was voor verbetering. Met die kennis gaat de KNLTB aan de slag om de competitie nog beter te laten aansluiten bij de doelgroep, zodat tennisverenigingen kunnen voldoen aan de wensen van de tennissers. Alles met als doel om nog meer tennissers enthousiast te maken voor het spelen van competitie, want competitiespelers blijven langer lid.

CNS ook in 2018

De 8&9-competitie startte de afgelopen Voorjaarscompetitie met 600 teams, terwijl zich voor de Zomeravondcompetitie in totaal zelfs 900 deelnemende teams inschreven. Die cijfers zorgden er zelfs voor dat voor het eerst in jaren sprake was van een stijging in het aantal deelnemers aan de Voorjaarscompetitie.

Uit de enquête, die werd gehouden onder een kleine duizend spelers, blijkt dat 52 procent van de tennissers de 8&9-competitie beoordeelde met een 8 of hoger. Bij de Zomeravondcompetitie was 75 procent tevreden tot zeer tevreden. Tevens zou negentig procent van de ondervraagden beide competities aanbevelen bij anderen. Reden genoeg dus om beide competities ook in 2018 aan te bieden en deze bekend te maken onder de tennissers van jouw vereniging!

Andere opzet Compact Spelen

Een terugkerend knelpunt dat tennissers tegenhield om competitie te spelen, waren de lange competitiedagen. Om dat tegen te gaan antwoordde de KNLTB met Compact Spelen: verkorte wedstrijden door een wedstrijdtiebreak tot en met tien punten in plaats van een derde set en direct een winnend punt bij 40-40. Dit principe was de standaard van de twee nieuwe competitievormen en in de reguliere Voorjaarscompetitie konden verenigingen zelf kiezen of en op welke competitiedagen ze Compact Spelen hanteerden. 102 clubs kozen voor compact spelen op een of meerdere speeldagen, waardoor zo’n 16.000 spelers ermee in aanraking zijn gekomen.

De competitiedagen werden inderdaad korter en Compact Spelen kan clubs lucht geven in een krappe baancapaciteit. Compact spelen zorgde er tevens voor dat er tijdens de competitie meer banen vrij kwamen te liggen voor de recreant. De vorm hoe het tijdens de afgelopen Voorjaarscompetitie werd geïntroduceerd, ervaarden clubs echter als een behoorlijk drastische wijziging. Onderzoeksresultaten laten in ieder geval zien dat er meer draagvlak is voor de wedstrijdtiebreak in plaats van de derde set, dan voor een winnend punt bij 40-40. Bij zowel de tennissers als de Verenigingscompetitieleiders kan de wedstrijdtiebreak rekenen op meer steun.