Positieve cijfers gepresenteerd aan VCL’s tijdens bijeenkomsten

De afgelopen weken werden door het land verschillende bijeenkomsten georganiseerd om Verenigingscompetitieleiders bij te praten over de ontwikkelingen op het gebied van Competitie Nieuwe Stijl. KNLTB-medewerkers presenteerden onder andere positieve cijfers over het aantal teams dat meedoet aan de voorjaarscompetitie. Ook behandelden zij vragen over Compact Spelen en werd ingegaan op de functionaliteiten van de nieuwe banenplanner.

Manager Wedstrijdtennis Sanne Meijer was namens de KNLTB aanwezig bij enkele bijeenkomsten en ontmoette daar veel betrokken VCL’s. Met ruim honderd aanwezigen bij elke sessie was de opkomst hoog. “Toen we in augustus de plannen voor CNS presenteerden, kregen we van veel VCL’s feedback op de nieuwe competitievormen en wat dat voor de clubs betekende. In deze bijeenkomsten konden we vertellen wat de status hiervan is. Dat we voor het eerst sinds jaren weer een stijging noteren in het aantal competitieteams geeft aan dat CNS een positieve impuls geeft. Ook de clubs zijn hierdoor positief gestemd over deze ontwikkeling.”

Onderzoek Compact Spelen

Over Compact Spelen plaatsen de clubs hier en daar nog wat vraagtekens. De KNLTB kondigde tijdens de sessies aan onderzoek te doen naar hoe deze manier van spelen het beste tot zijn recht komt in de praktijk. De omschakeling waar clubs nu voor staan, is groot. Compact spelen betekent immers direct een winnend punt bij 40-40 én een tiebreak tot en met 10 punten in plaats van een derde set. Bovendien, als een club kiest voor Compact Spelen op een bepaalde dag, geldt die keuze voor alle competitieteams op die dag voor de volle lengte van de competitie.  “De overgang naar de huidige opzet van Compact Spelen is te rigoureus gebleken”, weet Meijer. “De speelvorm werd daardoor niet omarmd door de clubs. De KNLTB gaat tijdens de Voorjaarscompetitie daarom onderzoek doen onder spelers en VCL’s om tot een opzet te komen waar iedereen zich in kan vinden en zijn voordeel mee kan doen. Die openheid werd gewaardeerd.”

KNLTB Banenplanner

De nieuwe banenplanner van de KNLTB, die volgende week wordt gelanceerd, gaat VCL’s veel tijd en moeite besparen. Via algoritme en verschillende variabelen berekent de tool hoe de ideale planning eruit ziet voor wedstrijddagen. Meijer “Nieuwe VCL’s kunnen soms nog wel wat hulp gebruiken bij het maken van het banenschema. De nieuwe planner biedt uitkomst. Door het systeem te voorzien van gegevens als het aantal banen, aantal teams, de begin- en eindtijd en of op de club compact wordt gespeeld, wordt de ideale situatie bepaald. De tool werd op de VCL-bijeenkomsten met veel enthousiasme ontvangen.”