Jeugd tennist onbeperkt bij TV Huizen met flexibel lessysteem

Het zelf kunnen bepalen op welke dagen in de week er getennist wordt: het is een groeiende behoefte onder spelers en ouders van jonge tennissers. Steeds meer clubs gooien het traditionele trainingsschema, waarin er op vaste momenten in de week een les wordt gevolgd, overboord en werken met een flexibel lessysteem. Zo ook TV Huizen, dat vanaf april 2017 werkt met een jaarlidmaatschap en flexibele trainingstijden voor Tenniskids-spelers.

Op basis van de vier categorieën van Tenniskids maakte de club een principe-indeling van het schema. Elke categorie heeft de mogelijkheid om drie keer in de week een les te volgen, met op vrijdag een toss. Ook nemen de kinderen ‘gewoon’ deel aan de World Tour of de Groene competitie. Middels een try-out in de eerste twee weken bepalen de tennisleraren in welke kleur een kind het beste tot zijn recht komt.

Meer tennis

Paulien Blom van de Noord-Hollandse club ziet het flexibele lessysteem als een trainingsvariant met verschillende voordelen. “We zijn als club geïnspireerd geraakt door goede voorbeelden van andere verenigingen, waar het flexibele lessysteem is aangeslagen. Voor Huizen was de directe aanleiding de grote aanwas aan nieuwe jeugdleden. Om hen te behouden wilden we een structuur neerzetten waardoor zij meer plezier krijgen in tennis en het nóg beter onder de knie krijgen. Een lidmaatschap waarbij kinderen en hun ouders zelf kunnen bepalen op welke dag het kind komt tennissen is ideaal. Zo past het vrijwel altijd in hun agenda. Daarnaast bieden we fanatieke kinderen zo een podium om vaker te kunnen tennissen.”

Eén tarief

Naast dat TV Huizen een eigen tennisleraar in dienst heeft, maakt het gebruik van de diensten van tennisschool House of Tennis. Elk hanteerde een eigen lestarief. Met de invoering van het flexibele lessysteem heeft de club daar een einde aan kunnen maken. “Het was een doelstelling van de club om de hoogte van de tarieven naar elkaar toe te trekken. Samen met beide partijen hebben we flink moeten rekenen om tot een, voor beide partijen, acceptabel tarief te komen. Elke partij verzorgd in een week zes lessen, met een maximum van acht á tien kinderen. Daar konden zij zich in vinden.”

Enthousiasme

Het nieuwe lessysteem werd met groot enthousiasme ontvangen bij de leden. Slechts enkele ouders hadden hun twijfels bij de ingeslagen weg. “Zij vonden het fijn de vrijheid te hebben om elk half jaar te kijken of hun kind lessen wilden volgen. Dit omdat de kinderen naast tennis nog een andere sport beoefenen. De nieuwe weg van de club houdt ook in dat wij tennis zien als een echte ‘eerste sport’ en dat willen wij uitstralen. Dat snapten deze ouders. Later kunnen we pas zeggen wat het resultaat is van het variabele lessysteem. Maar ik heb er goede hoop op dat het ons nog meer jeugdleden gaat opleveren.”