Najaarscompetitie

Warm welkom

Vaak ligt de focus bij verenigingen op het binnenhalen van nieuwe leden. Echter, de helft van de nieuwe leden zal binnen drie jaar alweer de club verlaten. De aandacht van verenigingen moet daarom niet alleen liggen op de 'voordeur' met het binnenhalen van nieuwe leden, maar juist ook op de 'achterdeur' door leden steviger te binden aan de vereniging. 

Nieuwe leden

Het is altijd even spannend voor nieuwe leden: het eerste bezoek aan de vereniging. Sommige nieuwelingen kennen nog weinig mensen of hebben nog geen partner of groepje waarmee er afgesproken kan worden om te sporten. Maar hoe zorg je er als vereniging voor dat leden zich meteen thuis voelen? 

Zorg bijvoorbeeld voor een welkomstpakket met de belangrijkste informatie die nieuwe leden direct ontvangen. Veel nieuwelingen blijken bijvoorbeeld behoefte te hebben aan informatie over hoe er vrij gespeeld kan worden, hoe de inschrijving voor de competitie werkt en welke activiteiten er worden georganiseerd. Dit kun je uiteraard ook toelichten tijdens een welkomstavond, waar natuurlijk ook nog gesport wordt. Of organiseer een wekelijkse toss-avond, een laagdrempelige manier voor nieuwe leden om in contact te komen met bestaande leden. 

En vergeet niet: een persoonlijke benadering in het eerste contact is heel belangrijk. Mensen voelen zich dan niet zo snel verloren.

Jeugd

Landelijk zegt zo’n 35% van de jeugdleden na twee jaar het lidmaatschap op. Het is daarom essentieel dat nieuwe jeugdleden een warm welkom krijgen. Ook bij jeugdspelers is begeleiding en goed geïnformeerd worden belangrijk in het eerste jaar bij de vereniging. Stuur nieuwe jeugdleden dan ook een welkomstmailing of -boekje en organiseer activiteiten voor nieuwe jeugdleden, zoals een groentjes toernooi. Zorg ook dat ouders het naar hun zin hebben en goed geïnformeerd zijn. Organiseer ook eens een activiteit, waarbij ouders elkaar kunnen leren kennen, bijvoorbeeld als hun kinderen op de baan staan.

Vanuit de KNLTB dragen we bij aan het warm welkom door alle nieuwe jeugdleden die in Tenniskids starten per post een welkomstpresentje en meer informatie over tennis toe te sturen.

Bekijk in onderstaande video hoe A.L.T.A. uit Amersfoort nieuwe leden een warm welkom geeft: