Veelgestelde vragen
Vragen over Tennis Alles-in-1? Hieronder vind je een overzicht met de veelgestelde vragen en antwoorden. Ook kun je met vragen altijd terecht bij de KNLTB Accountmanager.
Veelgestelde vragen
Het behoud van jeugdleden is voor tennisverenigingen één van de grootste uitdagingen. Een derde van de jeugdleden haakt helaas na twee jaar af. Met Tennis Alles-in-1 komen kinderen meer op de vereniging, spelen vaker wedstrijdjes, krijgen meeren meer een band met tennisvriendjes en het verenigingsleven. Hierdoor zit een kind niet langer op tennisles, maar op tennis. Een cultuuromslag waar veel verenigingen direct profijt van hebben en die ervoor zorgt dat jeugdspelers langer lid blijven. Naast dat met Tennis Alles-in-1 het spelen van competitie veel laagdrempeliger wordt, is Tennis Alles-in-1 ook gemakkelijker en overzichtelijker voor ouders. Zo hoeft er niet meer apart ingeschreven en betaald te worden voor de verschillende activiteiten op de tennisvereniging.
De KNLTB heeft een stappenplan gemaakt voor de implementatie van Tennis Alles-in-1. Draagvlak creëren, vooral bij ouders, vergt de meeste tijd. Wanneer het bestuur, de jeugdcommissie en de leraar op één lijn zitten, kunnen alle stappen in twee maanden doorlopen zijn. Denk als vereniging ook goed na over wanneer je Tennis Alles-in-1 wil implementeren: de start van het tennisseizoen ofals de scholen weer beginnen (september) zijn goede momenten. Neem in ieder geval ruim de tijd, zodat alle kinderen de mogelijkheid hebben om mee te kunnen doen aan de competitie.
Je kunt als vereniging je eigen Tennis Alles-in-1 pakket samenstellen, lidmaatschap en deelname aan de competitie maken altijd onderdeel uit van het pakket. Ook kan je variëren in een pakket voor het hele jaar of bijvoorbeeld alleen voor de zomer (omdat de winterlessen duurder zijn). Iedere vereniging is anders en stelt haar pakket op een andere manier samen.
Bedenk vooral wat je als vereniging wil bereiken met de invoering van Tennis Alles-in-1? Is het beoogde doel dat alle jeugdleden overal aan meedoen of accepteer je ook dat er een groepje is die wekelijks een les af neemt en alleen competitie speelt? Wanneer je meerdere doelgroepen wilt bereiken is het aanbieden van meerdere pakketten interessant. Tip! Maak het extra aantrekkelijk om het totaalpakket te kiezen, bijvoorbeeld door het prijsverschil kleiner te maken of om voordelen te bieden zoals korting op het verenigingsshirt.
Ook de beginsituatie kan van belang zijn voor de keuze van één of meerdere pakketten. Als nu slechts een klein deel competitie speelt, is de overstap naar één pakket waarin de voor- en najaarscompetitie is opgenomen misschien een te grote stap. Dan kunnen meerdere pakketten de overgang naar meer competitiedeelname soepeler laten verlopen.
Het bestuur, de jeugdcommissie en leraar moeten op één lijn zitten en dezelfde boodschap uitdragen. De leraar is onmisbaar, omdat hij/zij het meest direct contact heeft met de ouders. Alle drie de partijen kunnen voordeel halen uit de invoering van Tennis Alles-in-1. Voor een leraar is een van de voordelen van Tennis Alles-in-1 dat hij/zij zijn/haar leerlingen langer behoudt. Als de leerlingen competitie spelen en aan clubactiviteiten meedoen, zullen zij meer plezier ervaren en langer lid blijven van de vereniging.
Wanneer een leraar deze voordelen niet inziet dan kun je hem/haar in contact brengen met de KNLTB Accountmanager of met een leraar uit de regio die goede ervaringen heeft met Tennis Alles-in-1. Verhalen uit de praktijk kunnen helpen om een leraar te overtuigen.
Als je hoofdzakelijk met groepjes van 4 leerlingen werkt, geef dan aan dat de pakketprijs gebaseerd is op lesgroepjes van 4 á 5 personen. Als een zesde persoon zich aansluit, kan je ervoor kiezen om twee keer 45 minuten te trainen.
Als vereniging maak je een keuze of je eens per jaar, per kwartaal of per maand gaat incasseren. Per jaar incasseren heeft voor jou als vereniging als voordeel dat je minder administratieve lasten hebt. Voor ouders daarentegen kan dit eenbehoorlijke financiële last zijn. Daarom kan het incasseren per kwartaal of per maand interessant zijn. Het is altijd goed om dit ook bij een aantal ouders te peilen als je met hen contact hebt over het Tennis Alles-in-1 plan.
Het advies vanuit de KNLTB is dat de vereniging de pakketten incasseert. Het jeugdlid is immers lid van de vereniging en niet van een tennisschool/leraar. De tennisschool/leraar factureert vervolgens het lesgeld aan de vereniging. De KNLTB heeft een document opgesteld onder de naam ‘Overeenkomst tot bruikleen banen’. Zodra de vereniging en tennisschool/leraar dit document beide ondertekenen en aan alle voorwaarden voldoen, mag de tennisschool/leraar 9% btw blijven factureren. Ook wanneer de tennisschool één factuur naar de vereniging stuurt voor alle zomer- of winterlessen aan de vereniging. Meer informatie over het lage btw-tarief vind je hier.
Ja, dat is zeker mogelijk. Bij verenigingen zonder Tennis Alles-in-1 factureren tennisscholen/leraren lesuren naar leerlingen onder het lage btw-tarief van 9%. De KNLTB heeft een document opgesteld onder de naam ‘Overeenkomst tot bruikleen banen’. Zodra de vereniging en tennisschool/leraar dit document allebei ondertekenen en aan alle voorwaarden voldoen, mag de tennisschool 9% btw blijven factureren. Ook als de tennisschool één factuur stuurt voor alle zomer- of winterlessen aan de vereniging. Meer informatieover het lage btw-tarief vind je hier.
Het is goed om duidelijk te maken aan ouders dat je met een Tennis Alles-in-1 pakket betaalt voor alles dat op de vereniging aangeboden wordt. Lid zijn en aan alle activiteiten meedoen is niet duurder of goedkoper dan alleen tennisles volgen, aangezien doorgaans 90% van de kosten uit lesgeld bestaat.
Tips om een pakket aantrekkelijker te maken:
- Maak de zomerlessen iets duurder en de winterlessen goedkoper. Zo stimuleer je deelname aan het toppakket, waarbij kinderen het hele jaar les volgen.
- Veel verenigingen betalen mee aan de tennislessen voor jeugd om deelname laagdrempeliger te maken. Door middel van meer of minder subsidie kan je het (financiële) verschil tussen pakketten kleiner maken, zodat mensen sneller voor een groter pakket kiezen.
- Ga op zoek naar een sponsor die wil investeren in de jeugd en/of benader de gemeente of er subsidies beschikbaar zijn voor het in beweging brengen van de jeugd. Op deze manier kun je het pakket financieel aantrekkelijker maken.
- Bied een voordeel aan voor kinderen die het hele pakket afnemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verenigingsshirt of een eenmalige korting.
De communicatie met ouders is essentieel voor de invoering van Tennis Alles-in-1. Zorg dat Tennis Alles-in-1 breed gedragen wordt. Doe je dit niet, dan krijg je te maken met teleurstellingen. Bekijk naast onderstaande tips ook het stappenplan van de KNLTB.
- Vraag een groepje ouders om de samengestelde pakketten te toetsen. Leg zowel de gedachtegang achter de wijziging (visie) als de praktische kant ervan uit. Voor welk pakket zouden ze kiezen en waarom?
- Maak een activiteitenkalender aan het begin van het seizoen en geef die mee aan de kinderen/ouders, zodat ze weten wat er het hele jaar wordt georganiseerd.
- Kies een moment waarop veel ouders aanwezig zijn om het gesprek aan te gaan. Voorkom dat je gaat zenden, maar vraag input vanuit de ouders. Tip! Als er geen moment is dat er veel ouders aanwezig zijn op de vereniging, organiseer dan een gratis training.
- Betrek de leraar erbij en laat hem/haar ouders aanspreken als ze kinderen ophalen/brengen bij de training.
Iedere ouder wil dat zijn of haar kind plezier heeft. Als een kind enthousiast is over tennis en de competitie, zijn ouders eerder geneigd hun best hiervoor te doen.
Praktische tips om ouders te overtuigen:
- Maak duidelijk aan ouders dat de competitie niet elke zondag plaatsvindt. Voor de Rode en Oranje competitie is dit bijvoorbeeld 15 zondagen per jaar.
- Het wedstrijdformat is compact. Competitiedagen duren gemiddeld voor de Rode competitie 1 uur, voor de Oranje competitie 2 á 2,5 uur en voor de Groene competitie 3 uur.
- Maak een groepsapp met daarin alle ouders van de kinderen uit het competitieteam. Via deze app kun je onderling regelen wie er rijdt naar een uitwedstrijd. Hierdoor hoef je als ouder niet altijd mee.
De beste manier om deze doelgroep te overtuigen is om een clubactiviteit te organiseren tijdens een competitiedag van Tenniskids Rood en/of Oranje. Organiseer deze in samenspraak met de leraar. Ouders kunnen dan zelf zien hoe laagdrempelig deze competitie is, maar ook hoe leuk het is voor een kind om competitie te spelen. Daarnaast is het goed om competitie spelen ook terug te laten komen in de trainingen. Overleg samen met de leraar hoe een kind het beste kan worden voorbereid op het spelen van (competitie)wedstrijdjes, denk bijvoorbeeld aan het leren van de telling en het omgaan met winst en verlies.
Tennis Alles-in-1 moet voor een cultuuromslag gaan zorgen, zodat kinderen niet langer op tennisles zitten maar op tennis. Het kost altijd een aantal jaar om een verandering goed te implementeren en het als normaal wordt ervaren.
Als bestuur, jeugdcommissie en leraar bespreek je samen wat het beoogde doel is van de invoering van TennisAlles-in-1. Bied je één pakket, waarbij alle jeugdleden overal aan meedoen of accepteer je het ook dat er groep is, die tennis als tweede sport heeft. Door middel van meerdere pakketten kun je beide doelgroepen prima bedienen.
Tennis Alles-in-1 is op verschillende manieren in te richten. Door middel van verschillende pakketten kan je verschillende doelgroepen bedienen, zodat er bijna voor iedereen wel een pakket is die aansluit op zijn of haar wensen. Om als vereniging echt een cultuuromslag te kunnen maken, is het dan ook verstandig om vast te houden aan je Tennis Alles-in-1 pakket(ten) en geen uitzonderingen te maken.
Tijdens de invoering van Tennis Alles-in-1 is het van belang om het gesprek aan te gaan met ouders. Eenzijdige invoering van Tennis Alles-in-1 zorgt voor onduidelijkheid bij ouders en uiteindelijk voor negatieve energie bij de jeugdcommissie, wanneer kinderen zonder afmelding wegblijven bij een jeugdactiviteit. Wanneer de verwachtingen naar ouders toe duidelijk zijn (je kind doet overal automatisch aan mee, tenzij je hem/haar afmeldt) is het een fluitje van een cent. Tip! Communiceer aan het begin van het jaar de activiteitenkalender. Twee weken voorafgaand aan elke activiteit stuur je een mailtje naar de jeugdleden met een uitnodiging en het programma van de dag. Met daarbij tevens het verzoek om je af te melden, als je niet komt. Uiteraard kun je dit ook in een groepsapp naar alle ouders sturen en/of gebruik maken van de ClubApp. Laat ook de leraar tijdens de training de kinderen en ouders wijzen op de volgende activiteit, zodat zij continu herinnert worden aan de activiteiten die georganiseerd worden.
In het document ‘Communicatietips Tennis Alles-in-1’ vind je tips voor het communiceren over Tennis Alles-in-1 voorafgaand en tijdens de implementatie. Ook vind je in dit document een voorbeeldtekst voor de website van jouw vereniging.