Header Tenniskids

Tenniskids

Tenniskids is hét KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leert de jongste jeugd de sport razendsnel te spelen. Kinderen worden direct in een team met leeftijdsgenootjes geplaatst. Zo maken ze snel nieuwe vriendjes en werken ze samen naar duidelijke doelen toe. Dat is niet alleen goed voor de fysieke, maar ook voor de sociale vaardigheden. Samen spelen en plezier hebben; daar draait het om bij Tenniskids!

De geboortejaren in bovenstaande tabel gelden vanaf 1 januari 2024 t/m 31 december 2024.

Kleuren en leeftijden

Het Tenniskids programma bestaat uit verschillende fases: Blauw, Rood, Oranje en Groen. Voor de allerjongste jeugd is er Tenniskids Blauw. Daarna stroom je door naar Rood, Oranje en uiteindelijk Groen. Na Groen is een kind helemaal klaar om met de bekende gele bal op een hele baan te tennissen. Het doel van Tenniskids is om kinderen zo snel mogelijk het spel te laten spelen. Naast de uitdagende trainingen is er ook een gevarieerd wedstrijdaanbod waaraan kinderen het hele jaar door vaak als team kunnen deelnemen.

Tenniskids Blauw

In deze eerste fase maken kinderen kennis met de basis van tennis. Door middel van speelse oefeningen ontwikkelen zij hun eerste bal en racketvaardigheden. De oefeningen, zoals tikspelletjes en balspelletjes met en zonder racket, zijn volledig afgestemd op de leeftijd van een kind.

Wil je als vereniging Tenniskids Blauw aanbieden? Leuk! Je kunt verschillende Tenniskids Blauw promotiematerialen onderaan deze pagina downloaden en bestellen. Wanneer de tennistrainer de workshop Tenniskids Blauw volgt, dan krijgt hij of zij alle informatie en lesmaterialen om Tenniskids Blauw aan te bieden. Om Tenniskids Blauw voor de verenigingen extra aantrekkelijk te maken, stelt de KNLTB een zogenoemde stimuleringsbijdrage beschikbaar voor kinderen die nog geen 6 jaar zijn.

Tenniskids Rood

In Tenniskids Rood maken kinderen verder kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen die tennissen in Rood doen mee aan leuke activiteiten op de vereniging en spelen korte wedstrijden. Er wordt in Tenniskids Rood gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (5,5x11 meter).

Tenniskids Oranje

In Tenniskids Oranje wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld met een oranje bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan.

Tenniskids Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op het ‘hele baan’ tennis. Kinderen in deze fase zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken en tactieken worden verder ontwikkeld, net als de atletische vaardigheden. Wedstrijden worden langer en het competitietennis speelt een belangrijkere rol. Er wordt in Tenniskids Groen gespeeld met een groene bal die geschikt is voor tennis op een hele baan.

Tenniskids TOF

In 2023 is het Tenniskids programma vernieuwd met Tenniskids TOF. Tenniskids TOF ondersteunt leraren in het geven van lessen aan de jongste jeugd en zorgt voor behoud van jeugdspelers voor de vereniging. Met Tenniskids TOF, wat staat voor Tennis Ontwikkelings Fases, kunnen kinderen zich binnen het programma nog beter op hun eigen manier en tempo ontwikkelen.