Dunlop rolstoeltennis (3)

Hoe inclusief is jouw vereniging? Doe de inclusiecheck!

Ruim 700.000 Nederlanders voelen zich nog niet welkom in de sport. Helaas zijn sportaanbieders zich hier vaak niet van bewust. En dat terwijl sportverenigingen júist drempels kunnen wegnemen om ervoor te zorgen dat iedereen met plezier kan sporten en bewegen. De Alliantie Sporten en Bewegen voor Iedereen vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk Nederlanders het plezier van sporten kunnen ervaren. Daarom dagen zij jou en jouw vereniging uit om te kijken naar de kansen die jij kunt aangrijpen om nog meer mensen welkom te heten.

De inclusiecheck

In hoeverre is jouw vereniging al inclusief? Is het bestuur van jouw club divers en representatief? Is de accommodatie voor iedereen toegankelijk en sluit jullie aanbod aan op de wensen en behoeften van sporters uit de omgeving? Op weeswelkomindesport.nl kan jouw vereniging een inclusiecheck invullen om te zien hoe inclusief je (al) bent. Op basis van de ingevulde antwoorden krijg je een advies over welke stappen je nog kunt zetten en hoe je nog verder kunt bijdragen om sporten en bewegen voor iedereen in Nederland mogelijk te maken.

Overigens kan ook de KNLTB goed helpen bij het creëren van een inclusiever aanbod, aansluitend op haar missie om zo veel mogelijk mensen van alle leeftijden en achtergronden en met of zonder beperkingen, te laten tennissen. Zo kan de KNLTB bijvoorbeeld ondersteunen bij de ontwikkeling van aanbod op het gebied van G-tennis en rolstoeltennis. In de uitgebreide informatie hier op Centrecourt.nl wordt uitgelegd hoe je kunt starten met dit aanbod en waar je zoal op moet letten. Ook zijn er overzichtelijke stappenplannen beschikbaar. Voor rolstoeltennis is er bovendien het Ontwikkelplan Rolstoeltennis, waarmee de KNLTB verenigingen die rolstoeltennis willen ontwikkelen op hun club, op veel fronten actief ondersteunt.

Op naar een inclusieve sportomgeving

Wil je nog meer informatie om erachter te komen wat jouw vereniging kan betekenen voor een inclusieve sportomgeving? Kijk dan eens hier. Ook kan je via lokale sportakkoorden gebruik maken van verschillende services, die sportclubs op weg helpen naar inclusief sporten. Denk aan trainingen, inspiratiesessies en begeleiding. Klik hier voor meer informatie.

Over Welkom in de sport

‘Welkom in de sport’ is een initiatief van de Alliantie Sporten en Bewegen voor Iedereen in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Alliantie Sporten en Bewegen voor Iedereen zet zich in om het werkveld bewust te maken van de mogelijkheden en belemmeringen die er vanwege iemands leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie zijn om te gaan sporten en bewegen.