Rookvrij

Ook roken in aparte rookruimtes niet meer toegestaan

Aparte rookruimtes als uitzondering op het rookverbod in de horeca zijn niet langer toegestaan. Dat oordeel velde de Hoge Raad vorige maand en dat heeft ook gevolgen voor rookruimtes in kantines bij sportverenigingen. De uitspraak volgt op een procedure die de belangenvereniging Clean Air Nederland aanspande tegen de Staat om de uitzondering van de rookruimtes van tafel te krijgen.

De aparte rookruimtes waren een uitzondering op het rookverbod in de horeca dat sinds 1 juli 2008 van kracht is en destijds voortvloeide uit de Kaderovereenkomst vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, ter bestrijding van tabaksgebruik. CAN stapte nu naar de rechter met de stelling dat de rookruimtes in strijd waren met dezelfde Kaderovereenkomst en kreeg dus gelijk.   

Concrete gevolgen moeten blijken

Het verbod op rookruimtes geldt per direct en dus ook voor kantines op tennisverenigingen, maar welke concrete gevolgen het op de korte termijn heeft, is nog onduidelijk. Adequate handhaving is zo kort na de uitspraak praktisch onmogelijk, zo gaf staatssecretaris Blokhuis van VWS al aan. Hij hoopt de komende weken in overleg met Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de horecasector tot overeenstemming te komen over sluiting van de rookruimtes.

Rookvrije vereniging

Overigens had het kabinet zich op basis van het Nationaal Preventieakkoord al verbonden aan sluiting van de rookruimtes vanaf medio 2022. Vanuit het Preventieakkoord wordt onder meer gestreefd naar een Rookvrije Generatie en aandachtsgebied daarbinnen is weer de rookvrije sport. Steeds meer sport- en ook tennisverenigingen kiezen ervoor volledig rookvrij te worden.

Wil je weten hoe je met jouw vereniging ook de weg naar volledig rookvrij kunt inslaan? Kijk dan op de pagina over de rookvrije vereniging hier op Centrecourt.nl. En lees bijvoorbeeld het verhaal over LTC Festina, die de knoop al doorhakte en volledig rookvrij werd.