KNLTB Vlag wapperen wind

Festina wil het goede voorbeeld geven, wordt volledig rookvrij

Het was al even een gespreksonderwerp bij LTC Festina, met 2.500 leden de grootste tennisvereniging van Nederland, maar tijdens de Algemene Leden Vergadering in het voorjaar kwam het proces in een stroomversnelling. De leden stemden in, boven verwachting van het bestuur, dat graag een knoop wilde doorhakken: Festina is vanaf nu een volledig rookvrije tennisclub. Vooral dankzij de overtuiging van de jeugdcommissie.

“Het geluid om rookvrij te worden, werd in de loop der tijd steeds sterker”, kijkt voorzitter Anne Marie Glasz terug. “We kregen ook brieven met opmerkingen als: ‘zo kan het niet langer, er moet op onze club iets gebeuren tegen roken.’ Wij als bestuur zagen ook wel dat we er iets mee moesten. Uiteindelijk zijn we hier met iets gezonds bezig, namelijk met sport. En zien roken doet roken, dat argument begrijpen wij ook, zeker als het om de jeugd gaat.” De club wilde roken echter ook niet zomaar verbieden. “We wilden een open discussie, waarin alle opties op tafel lagen. We dachten bijvoorbeeld aan iets als een rookpaal, een aparte plek op het park waar mensen nog wel mochten roken. Omdat een volledig verbod misschien best veel weerstand zou opleveren.”

‘Wil je er iets aan doen, doe het dan voor 100 procent’

Tijdens de ALV nam de discussie echter een mooie wending. “De jeugdcommissie zag niks in een oplossing om alle partijen tevreden te houden. Een hartverscheurend betoog, als ik eerlijk ben. Zij zeiden: pak je het roken nu voor 80 procent aan, dan zet je die laatste stap nooit meer. Als je er iets aan wil doen, moet je het voor de volle honderd procent doen.” Dat standpunt kreeg veel bijval. “We hebben vervolgens gestemd over een volledig rookvrije club en dat kwam erdoor!”

Daarmee waren alle alternatieven van de baan. Een rookplek buiten de poorten van het park, een aantal rookvrije uren per dag, het was tot lichte verrassing van het bestuur niet meer relevant. Het besluit leverde echter wel de volgende uitdaging op: handhaving. “Dat is natuurlijk best lastig”, weet Glasz. “Zeker in de avonduren, als een sigaret bij een glaasje voor mensen ook bijdraagt aan de gezelligheid. Maar we hebben de knoop doorgehakt, we zijn volledig rookvrij, dus we spreken mensen er ook op aan. En over het algemeen staan onze leden er heel positief in. Er zal vast weleens iemand achter een bosje een sigaret opsteken, dat zij dan zo. Het zal als club ook wat tijd kosten om hier aan te wennen. Dat geldt ook voor het initiatief van de Hartstichting, de Rookvrije Generatie en dus ook rookvrije sport. Het duurt even voordat mensen daar klaar voor zijn.”

Soms het goede voorbeeld geven

Het was best een gedurfde stap, maar Glasz vindt dat je als grote tennisclub ook een zekere verantwoordelijkheid hebt naar de tennissport. “Misschien moet je soms het goede voorbeeld geven.” Ze snapt echter ook dat het voor kleinere verenigingen net iets anders kan liggen. Ben je kleiner en vindt een aantal leden het geen goed idee, dan kan dat lastig zijn. Aan de andere kant; heb je erover gepraat en uiteindelijk een besluit genomen, dan is het een regel en moeten mensen zich er gewoon aan houden. Hebben enkele leden daar problemen mee, dan is dat jammer.“