Overzichtsfoto_Opening Padelbanen Amstelpark

Meet & Play maakt kennismaken met padel en tennis op de club eenvoudiger

Steeds meer mensen hebben behoefte aan flexibiliteit bij het sporten. Ook tennis- en padelspelers willen zelf bepalen waar, wanneer en met wie ze sporten. Hoe ga je als vereniging om met deze sporters die zich niet willen binden aan traditionele lidmaatschappen? KNLTB Meet & Play blijkt een ideale wervingstool voor verenigingen. Met dit boekingsplatform kunnen spelers eenvoudig en laagdrempelig een baan of activiteit boeken om zo kennis te maken met de tennis- en padelsport. Bij OTC De Warande in Oosterhout, L.T.V. Lelystad en Kollummer T.C. zien ze de resultaten van dit systeem: meer actieve spelers en meer gevulde banen.

Kennismakingsactiviteiten als startersclinics zijn uitermate geschikt om via Meet & Play te organiseren. Bij OTC De Warande in Oosterhout hebben ze daar positieve ervaringen mee. Om de nieuw aangelegde padelbanen zichtbaar te maken en zeker om zoveel mogelijk nieuwe potentiële leden op het park te ontvangen, organiseerde de club vorig jaar startersclinics via Meet & Play. “Dat is een enorm succes gebleken”, zegt Marie-Louise Spangenberg. De club groeide van 580 naar 1050 leden, wat zelfs heeft geleid tot een tijdelijke en beperkte ledenstop. “We hebben bewust voor Meet & Play gekozen om het ons zelf wat makkelijker te maken”, voegt Bas van Beek toe.

Bekijk de video om te zien hoe OTC De Warande Meet & Play heeft ingezet:

Minder vrijblijvend

Ook bij L.T.V. Lelystad hebben ze Meet & Play gebruikt voor kennismakingsclinics. De club organiseerde dit soort clinics altijd al, maar dat verliep te vrijblijvend merkte voorzitter Pieter Hermus. “Wij stonden dan vaak klaar met een heel bataljon aan mensen, maar dan kwam er niemand of twee mensen. Wij wilden dus meer inzicht hebben in wie er nu op zo’n clinic afkomen. We vonden ook dat we die activiteiten niet meer kosteloos moesten aanbieden. Wij moeten ook trainers inhuren.” Om te voorkomen dat deelnemers niet komen opdagen, besloot het bestuur een laag bedrag (10 euro voor een clinic van anderhalf uur) te vragen bij de inschrijving via Meet & Play. “Als club heb je dat geld gelijk, want je kan met IDEAL betalen. En als je lid wordt dan krijg je dat geld terug.”

De club uit Lelystad heeft zo het afgelopen jaar al vier keer kennismakingsclinics voor padel en tennis georganiseerd en gepromoot via Meet & Play. Dat willen ze regelmatig terug laten keren in de agenda. “We krijgen heel vaak mensen die een proefles padel willen volgen. Dat kan meestal niet omdat de lessen vol zitten. Daarom laten we mensen die dat willen zich inschrijven via een clinic in Meet & Play. Als we genoeg interesse hebben dan geven we die clinic. Daar is het ideaal voor.”

‘Kennismaken kan altijd’

Meet & Play maakt ledenwerving rond een clinic ook gemakkelijker, ziet Hermus. “Soms zijn mensen enthousiast en willen ze gelijk lid worden. Je hebt ook deelnemers die naderhand even niks laten horen. Die kun je nu gewoon een mailtje sturen: vond je het leuk? We hebben nu even een ledenstop bij padel dus we hoeven dat niet te doen, maar kennismaken kan natuurlijk altijd! Voor tennis kunnen we de kennismakingsclinics komend jaar nog actiever inzetten.” L.T.V. Lelystad gebruikt Meet & Play verder ook om de banen te verhuren op de rustige uren overdag en in het weekend.

Elektronische toegang

Bij de Kollumer Tennis Club (KTC) werd afgelopen jaar een open dag georganiseerd via Meet & Play. “Dat werkt goed en is makkelijk. Het bespaart tijd. Ik zou het andere verenigingen zeker aanraden”, zegt voorzitter Dennis Gaasendam. De Friese club is vorig jaar gelijktijdig met de aanleg van twee padelbanen gestart met het boekingsplatform van de KNLTB. “We wilden de banen voor iedereen in het dorp toegankelijk maken en we wilden meer inkomsten generen. Daar is Meet & Play uitermate geschikt voor.”

Ze zijn erg positief over het systeem, vooral ook doordat ze gelijk een koppeling konden maken met elektronische toegangsbeheer. Dat werkt zo: “Niet-leden ontvangen bij een boeking een code waarmee ze het park kunnen openen. Ook de kantine is toegankelijk voor hen, waardoor zij na het spelen iets kunnen drinken. De reguliere leden hebben een pasje waarmee ze binnenkomen. Tijdens de ‘primetime-uren zijn de banen maar beperkt toegankelijk voor niet-leden.” Voor de aanleg van de padelbanen in 2023 had de club 155 leden. Dat is ondertussen ruim verdubbeld naar 370 leden.

Investering terugverdiend

Meet & Play is een gratis module in het clubmanagementsysteem wat clubs al gebruiken. De toevoeging van de elektronische toegang met pasjes en codes bij KTC betekende een investering van in totaal zo’n 6.600 euro, licht Gaasemdam toe. “Of het de investering waard is? Zeker. Ons eerste jaar Meet & Play is nog niet voorbij en we hebben al 8.000 euro extra inkomsten aan baanhuur, waarvan 95 procent padel is. Ik had ingezet op 3.000 euro. Dat betekent dat we onze investering al in een jaar terugverdiend hebben. En dan heb ik het nog niet over de verdubbeling van de kantine-omzet.”

De club zag ook een stijging in de verhuur van tennisbanen. “Voorheen verhuurden we misschien vijf keer per jaar een tennisbaan. Dat ging via e-mail en was vaak een hoop gedoe. De verhuur is nu vertienvoudigd. Denk bijvoorbeeld aan mensen die hier op vakantie zijn en een tennisbaan willen huren. Het gebeurt écht!”