RH 0636

De KNLTB-competities in 2024: alle informatie en wijzigingen op een rijtje!

Competitie spelen wordt door veel spelers als een feestje ervaren. Een sportieve uitdaging met veel gezelligheid op clubs door heel Nederland. Maar hoe zorgen we ervoor dat dat ook zo blijft? Dat de competitie blijft passen bij de wensen en behoeften van de diverse spelers. Van jong tot oud en van starter tot zeer ervaren speler?

De KNLTB is voortdurend bezig om te kijken hoe we de competitie aantrekkelijk kunnen houden voor zowel spelers als competitieleiders. Zo zijn er voor de verschillende KNLTB-competities een aantal wijzigingen in 2024. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

Jeugd

 • Begin dit jaar is het Tenniskids programma vernieuwd met: Tenniskids TOF. In dit filmpje wordt uitgelegd wat het programma inhoudt. Nu steeds meer leraren en verenigingen werken met dit programma gaan we Tenniskids TOF in 2024 stapsgewijs gebruiken voor het indelen van wedstrijdjes, voor zowel competities als toernooien.
 • Het niveau blijft belangrijk. Voor de verenigingen die nog geen gebruik maken van TOF blijft het ook belangrijk om de spelers op het juiste niveau in te schrijven. Hiervoor hebben we speciale richtlijnen opgesteld. Deze overzichten vind je op: centrecourt.nl/tenniskidscompetitie
 • Er is een jaarrond wedstrijdaanbod voor de jeugd, want vanaf 2024/2025 wordt er landelijk een Wintercompetitie aangeboden voor Tenniskids Groen en junioren 11 t/m 14 jaar en 13 t/m 17 jaar. Voor Tenniskids Rood, Oranje en Groen is er al een Zomercompetitie tussen de Voorjaars- en de Najaarscompetitie.
 • Er wordt een landskampioenschap bij het voorjaar voor 13 t/m 17 jaar georganiseerd voor de hoofdklasse, daar wordt vanaf 2024 11 t/m 14 jaar toegevoegd.

Bekijk onderstaande video voor meer informatie over Tenniskids TOF, de wijzigingen en een toelichting op de totstandkoming van de speeldata.

Tennis

 • Vanaf 2024 wordt de Najaarscompetitie om promotie/degradatie gespeeld. De Najaarscompetitie heeft een wat vrijblijvend karakter ten opzichte van de Voorjaarscompetitie met bijvoorbeeld vrij veel ‘no shows’. Door de invoering van promotie/degradatie wordt het spannender om mee te doen. Alle wedstrijden zijn van belang, want teams spelen om het kampioenschap of ze strijden tegen degradatie. Hierdoor wordt de Najaarscompetitie aantrekkelijker om te spelen.
 • De wintercompetitie wordt in 2024/2025 landelijk aangeboden. Uit onderzoek naar de soorten banen in Nederland blijkt dat veel clubs in de winter door kunnen spelen. Om meer speelmomenten voor spelers te creëren zien we een kans om deze competitie landelijk uit te rollen, zodat spelers het gehele jaar wedstrijden kunnen spelen.
 • Ook zijn er een aantal wijzigingen in het landelijke competitieaanbod van de Voorjaarscompetitie, om ervoor te zorgen dat we bepaalde competitiesoorten goed kunnen blijven organiseren met voldoende teams waardoor we goed kunnen indelen op reisafstand en niveau:
  • Gemengd zondag (voorheen 8 partijen) en Gemengd 17+ (voorheen 5 partijen) worden samengevoegd onder de competitiesoort Gemengd Zondag, waarbij de klasse bepaalt hoeveel wedstrijden er gespeeld worden: 
   • Hoofd t/m 3e klasse spelen 8 partijen (2DE-2HE-1DD-1HD-2GD) 
   • 4e t/m 6e klasse (of evt. lager) spelen 5 partijen (1DE-1HE-1DD-1HD-1GD)
   • De teamrechten van Gemengd 17+ zijn overgezet naar Gemengd Zondag
   • De teams die voorheen 4e t/m 6e klasse Zondag Gemengd speelden, spelen vanaf komend jaar 5 partijen (i.p.v. 8). 
  • Op vrijdagavond wordt de 35+ categorie (Dames, Heren en Gemengd) landelijk toegevoegd;
  • De Dames Dubbel Dinsdag en Dames Dubbel Donderdag zijn teruggebracht naar een ochtend competitie;
  • Ook zijn er enkele wijzigingen in het regionale competitieaanbod van de Voorjaarscompetitie: 
   • Nieuw: KNLTB Zomer Gemengd Zeeland: De gemengde competitie in Zeeland die normaal achter de reguliere Voorjaarscompetitie werd gespeeld, krijgt een andere naam: KNLTB Zomer Gemengd Zeeland. De zomercompetitie telt 5 speeldagen met in totaal 4 partijen: 1HD, 1DD en 2GD. Clubs hebben hierdoor meer tijd om in te schrijven voor deze competitie. 
   • Dat betekent ook dat de huidige competitiesoorten op zaterdag welke alleen in Zeeland werden aangeboden, ondergebracht zijn bij de landelijke competitiesoorten. Hierdoor kunnen we beter op niveau indelen. Ook kregen we steeds vaker verzoeken van teams uit Zeeland om in de landelijke soort mee te spelen. De teamrechten worden klaargezet in de klasse voor het landelijke niveau. 
   • In de provincie Friesland is de Dames Dubbel Dinsdag Middag weer terug ingevoerd.
   • In de provincie Noord-Brabant is de Dames Dubbel Donderdag Middag weer terug ingevoerd. 

Klik hier voor een overzicht van alle wijzigingen in het aanbod van de Voorjaarcompetitie 2024.

Bekijk onderstaande video voor meer informatie over alle wijzigingen voor de tenniscompetitie. Daarnaast worden er nog een aantal andere zaken zoals reglementswijzigingen en de totstandkoming van de speeldata toegelicht. Ook geven we je een aantal handige tips voor de organisatie van de tenniscompetitie op jouw club.

Padel

 • Er is een jaarrond competitieaanbod voor padel (voorjaar, zomer, najaar en winter) waarbij de aparte damescompetitie een vast onderdeel blijft van het competitieaanbod in 2024.
 • De vrijdagavondcompetitie is ontzettend populair. Om de druk iets te verminderen op deze avond zal er vanaf 2024 op vrijdagavond tijdens alle wedstrijden golden point worden gespeeld. Dat betekent dat er bij een stand van 40-40 een beslissend punt wordt gespeeld.

Bekijk onderstaande video voor meer informatie over alle wijzigingen voor de padelcompetitie. Daarnaast worden er nog een aantal andere zaken zoals reglementswijzigingen en de totstandkoming van de speeldata toegelicht. Ook geven we je een aantal handige tips voor de organisatie van de padelcompetitie op jouw club.

Naast de bovengenoemde wijzigingen zijn we ook altijd bezig met ontwikkelingen en optimalisaties op digitaal gebied. Mochten er ontwikkelingen zijn dan delen we die via de Competitie- en Tenniskids Updates, de mails die wij regelmatig sturen met belangrijke informatie rondom de organisatie van de competities.