KNLTB coach

Campagne Heb jij ‘m al?! stimuleert gebruik VOG op de vereniging

Ongewenst of niet-integer gedrag past niet binnen de sport, en daarmee ook niet binnen de tennis- en padelsport. Tennissers, padelspelers, leraren, toeschouwers, vrijwilligers, iedereen dient zich op en naast de baan eerlijk en sportief te gedragen. Het is de basis van het KNLTB-programma Fair Play, om grensoverschrijdend gedrag zoveel mogelijk te bestrijden en te voorkomen. Verenigingen kunnen op dat gebied zelf veel doen, zoals een Verklaring Omtrent Gedrag vragen van iedereen die op de vereniging werkzaam is, waaronder vrijwilligers en leraren. Dat doen nog lang niet alle sportverenigingen en daarom is begin november vanuit het Centrum Veilige Sport een campagne gestart onder de noemer Heb jij ‘m al?!, om gebruik van de VOG te stimuleren.

Als verenigingen zich aanmelden voor de Regeling Gratis VOG en aan enkele voorwaarden voldoen, kunnen zij de VOG voor vrijwilligers gratis aanvragen. In een uitgebreide digitale toolkit vanuit de nieuwe campagne, waar voormalig hordeloper Gregory Sedoc het gezicht van is, wordt helder uitgelegd hoe je dat aanpakt. Bovendien bevat de toolkit allerlei hulpmiddelen om gebruik van de VOG te promoten onder jouw vrijwilligers. Denk aan een poster die je in de kantine kunt ophangen, een tekstje voor op je website en verschillende social media posts.

Een VOG geeft geen garanties, maar is wel een extra zekerheid dat mensen in het verleden niet betrokken zijn geweest bij zaken die nu risico’s kunnen opleveren. In de meest recente editie van Centre Court Magazine gaat Gregory Sedoc in een uitgebreid interview onder meer in op het belang van veiligheid op de vereniging en waarom hij grote waarde hecht aan de VOG.

Wil je op jouw vereniging aan de slag met het gehele thema integriteit, kijk dan op https://www.centrecourt.nl/alles-voor-verenigingen/juridisch/fair-play/