blij kind tennis koud

Tennissen in coronatijd voor de jeugd: er is heel veel wél mogelijk

Het zijn ook voor de jeugd geen makkelijke tijden. De lockdown vanwege het coronavirus duurt lang en kinderen zitten al weken veelal thuis. Ook nu de basisscholen weer voorzichtig openen, is het leven nog verre van normaal. Sport is dan een uitstekende uitlaatklep, je komt weer eens in contact met anderen en het is bovendien heel gezond. Zelfs als de banen moeilijk bespeelbaar zijn en clubhuis en kleedkamers dicht zijn, is met een beetje goede wil en de nodige creativiteit van alles mogelijk. In een tijd van beperkingen kan er ook heel veel wél, steeds meer verenigingen zien dat in. LTV Leusden is in dit opzicht een goed voorbeeld. Op vier dagen in januari en februari organiseerde de vereniging twee uur lang tennisactiviteiten voor jeugd tussen de 6 en de 12 jaar. Dagelijks grepen tussen de 60 en 80 kinderen die kans met beide handen aan.

Aantrekkelijke activiteiten voor kinderen hoeven dus niet altijd veel voeten in de aarde te hebben. Zelfs als de weersomstandigheden spelen op de baan moeilijk maken, zijn er allerlei andere oefeningen en spelvormen te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van oefeningen uit de Tenniskids@School lesmap en de KNLTB rackettas, veel meer heb je eigenlijk niet nodig, zo realiseerde ook LTV Leusden zich. In Leusden waren de banen deels beschikbaar en konden tal van wedstrijdjes en tennisspelletjes worden gespeeld. Voor de geïnteresseerde kinderen was deelname aan een van de middagen heel eenvoudig.

‘Het begon te kriebelen’

“We doen hier eigenlijk elk jaar wel iets met de scholen om kinderen kennis te laten maken met tennis”, zegt Arjan Vermeij, tennisleraar bij LTV Leusden. “Nu was dat niet mogelijk, dus bedachten we iets anders. Voor de jongste jeugd uit de omgeving organiseren wij al vaker iets wat wij het Watermeloenen Festijn noemen, maar we wilden ook iets doen voor de jeugd tussen de 6 en de 12 jaar. We wilden de kinderen de mogelijkheid geven zich uit te leven, maar ook de ouders een paar uurtjes rust gunnen in tijden van thuiswerken en thuis lesgeven. En het begon bij mezelf gewoon te kriebelen, ik wilde in actie komen.”

Groot succes

Uiteindelijk plande de verenigingen vier middagen in voor de kinderen tussen de 6 en 12 jaar, toegankelijk voor leden en niet-leden en boordevol wedstrijdvormen en tennisspelletjes. Voor niet-leden een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met tennis en de vereniging, maar net zo goed een manier voor de vereniging om binding met de bestaande leden te houden en te voorkomen dat ze in deze tijd volledig uit zicht raken. Op de website van LTV Leusden werd het zo omschreven: ‘LTV Leusden helpt mee met opvanguurtjes’. Aanmelden was simpel. Stuur een WhatsApp-bericht naar Vermeij, geef je leeftijd door en de dag dat je wilt komen en laat het even weten als je verhinderd bent. Kinderen hoefden alleen sportieve kleding en schoenen mee te nemen, de vereniging had via KNLTB Uitleen een tennistas met rackets en ballen geregeld.

“Uiteindelijk is één dag helemaal verregend en moesten we ook een keer uitwijken naar de parkeerplaats met spelletjes vanwege het weer, maar toch was het een groot succes”, blikt Vermeij terug. “Twee keer hadden we meer dan tachtig aanmeldingen, één keer 61 en een keer 74. Daarvan was steeds ongeveer een kwart lid van LTV Leusden. Animo was er dus zeker!” De kinderen waren verdeeld in groepen en draaiden steeds door van baan naar baan, zodat ze keer op keer andere uitdagingen voorgeschoteld kregen, of ze nu al tenniservaring hadden of niet. Het waren geslaagde middagen waarop de kinderen zich even helemaal konden uitleven.

Nieuwe leden met laagdrempelig opvolgaanbod

Met zoveel niet-leden op het park liggen er natuurlijk kansen om nieuwe jeugdleden te trekken. Vermeij hoopt dan ook dat een deel van de kinderen gebruikmaakt van de speciale aanbieding voor de jeugd: een zomerlidmaatschap tot 1 september voor slechts 50 euro, inclusief vrij spelen, deelname aan de wekelijkse tennisinstuif en aan alle andere jeugdactiviteiten. En betaal je 60 euro extra, dan kun je ook nog eens 12 lessen volgen. “Er hebben zich al enkele kinderen aangemeld als lid”, weet Vermeij. “Maar goed, de dagen zijn nog maar net achter de rug, dus ik ga er vanuit dat dat er nog meer worden!”