KNLTB ClubApp

ClubApp en digitaal afhangen blijkt gouden zet voor TC De Kikkers

Veel tennisverenigingen denken er regelmatig over: het in gebruik nemen van de KNLTB ClubApp met onder andere de mogelijkheid voor leden om online baan af te hangen. De stap daadwerkelijk nemen, is nog wel eens lastig, vooral omdat verenigingen niet bepaald zitten te wachten op weerstand van de leden bij een ingrijpende verandering. Nu in deze coronatijd juist van afstand afhangen het devies is, hakken steeds meer verenigingen toch de knoop door. Zo ook TC De Kikkers in Nieuw-Vennep. En de weerstand valt erg mee, weet voorzitter Edwin Beckers. “De voordelen zijn groot en de leden zijn er eigenlijk heel snel aan gewend.”

Omdat het afhangen via de KNLTB ClubApp juist in deze periode uitkomst biedt, besloot de KNLTB begin mei voor alle tennisverenigingen die het ledenadministratiepakket KNLTB.Club hebben, vanaf 6 mei gedurende drie maanden kosteloos de KNLTB ClubApp ter beschikking te stellen. Verenigingen die hier nog geen gebruik van maken, kunnen de ClubApp nu dus alsnog introduceren bij hun leden en tot 6 augustus gratis gebruiken. Overigens is sinds 1 mei voor gebruikers van het ledenadministratiepakket van AllUnited ook de ClubApp van dat pakket drie maanden gratis beschikbaar.   

‘Leden zijn er heel blij mee’

Edwin Beckers van De Kikkers kan alleen maar onderschrijven dat de KNLTB ClubApp en in het bijzonder het op afstand digitaal afhangen, juist nu grote voordelen biedt. “Dit was ineens een uitgelezen moment om met de ClubApp te beginnen! We hebben de ClubApp in het verleden intern ook wel een beetje gepromoot, maar nooit de stap echt gezet. Toen kwam de coronacrisis en was van afstand afhangen één van de richtlijnen. Starten met de ClubApp lag voor de hand.”

De leden moesten er aan geloven en ook nog eens in een vrij rap tempo. En toen bleken de beren op de weg niet zo talrijk als gedacht. “Het loopt geweldig!”, constateert Beckers. “Leden wennen er eigenlijk heel snel aan en de meesten zijn er heel blij mee.” De oudere leden hebben over het algemeen wat meer tijd nodig, maar ook zij wennen eraan. Bovendien biedt het afhangen via de ClubApp veel transparantie. “Leden zien bijvoorbeeld dat er iemand op de baan staat terwijl er niet is afhangen en melden dat. Zo corrigeren zij elkaar eigenlijk.”

Omdat er in het bestuur al langer interesse in de ClubApp bestond, greep de vereniging de gelegenheid aan om ook enkele andere functionaliteiten van de ClubApp goed te gebruiken en onder de aandacht te brengen bij de leden. “Zo gebruiken we de dienstenplanner momenteel voornamelijk voor het inplannen van toezichthouders, want die moet je hebben op de vereniging in deze coronatijd. Ook gebruiken we de nieuwsfunctie om zoveel mogelijk clubnieuws te verspreiden, zodat leden betrokken worden en zo goed mogelijk op de hoogte zijn.”

Inzicht in speelgedrag

Digitaal afhangen, bijvoorbeeld via de ClubApp, heeft nog een ander voordeel dat door de KNLTB wordt onderstreept als één van dé grote meerwaarden. Het levert verenigingen een schat aan informatie op over het speelgedrag van leden. Het geeft onder andere veel inzicht in wanneer de druk op de banen het hoogst is, wanneer er juist relatief veel ruimte is, welke leden veel spelen en welke leden juist weinig de baan op gaan. Op basis daarvan kan een vereniging enkele conclusies trekken over de behoeften van leden en daar op inspelen. Voor De Kikkers was dit een ware openbaring. “We hebben in het verleden weleens uitgesproken dat we meer inzicht in dit soort zaken moesten hebben, maar eerlijk gezegd hadden we over dit voordeel niet veel nagedacht. Voorheen waren wij, zeker overdag, niet heel strikt met afhangen. Misschien dat maar 10 à 20 procent een baan afhing. Nu zitten we aan de 99 procent, want iedereen die wil spelen, moet volgens de huidige richtlijnen nu eenmaal een baan boeken. En dat biedt ons ineens veel informatie.”

Beckers was zou enthousiast over het inzicht dat hij kreeg in het speelgedrag van de leden, dat hij zelf een soort dashboard creëerde om per week alle cijfers inzichtelijk te maken. “Een management-informatiemodule misten wij echt nog op deze vereniging. Ik zie nu bijvoorbeeld dat zo’n 20 procent van onze jeugd in deze periode per week vrij speelt. Dat vind ik niet heel hoog, dus daar moeten we wellicht eens goed naar kijken.”

Steeds meer verenigingen draaien bij

Aanvankelijk werd Beckers door leden nog regelmatig gevraagd of De Kikkers na de coronacrisis weer zou stoppen met de ClubApp. Gezien het huidige enthousiasme onder de leden, lijkt die vraag niet meer relevant. Het is een kanteling in de mening over de ClubApp en het op afstand afhangen die de KNLTB vaker ziet. Steeds meer verenigingen die aanvankelijk dachten maar tijdelijk gebruik te maken van de ClubApp, zeker nu deze gratis beschikbaar is, draaien bij. “De eerste terughoudendheid zit hem er vaak in dat verenigingen het afhangen in het clubhuis, leden die even wachten totdat ze de baan op kunnen, niet kwijt willen”, zegt Berend Betz, manager ICT bij de KNLTB. “Het zijn toch sociale momenten, mensen die in het clubhuis even een kopje koffie drinken. Maar op afstand een baan boeken op een moment dat past in je drukke agenda, is wel steeds meer iets van deze tijd.  En verenigingen die de sociale momenten in het clubhuis absoluut willen behouden, kunnen ook denken aan bijvoorbeeld een hybride model. Je kunt online afhangen invoeren, maar ook enkele banen beschikbaar houden voor afhangen op de vereniging.”

Beckers is bekend met de terughoudendheid, ook met de reden die Betz noemt. “Maar we zijn niet met de ClubApp begonnen om er straks weer mee te stoppen. En de meeste leden zouden ook niet meer anders willen denk ik. Het is goed dat we de stap hebben gezet. Soms moet je niet te veel aandacht schenken aan de beren op de weg en denken in kansen en mogelijkheden.”