Dunlop rolstoeltennis

Met ambitie en helder plan zet SMASH Neede grote stappen in rolstoeltennis

Om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van de tennissport, ontwikkelt de KNLTB samen met verenigingen ook het rolstoeltennis. Op die manier hoopt de bond tevens dat de status van Nederland als toonaangevend rolstoeltennisland wordt behouden en verder wordt versterkt. Dat vraagt verbinding tussen top- en breedtesport, te bewerkstelligen met het ontwikkelprogramma rolstoeltennis, dat sinds 2019 bestaat. Tennisvereniging SMASH Neede dicht bij Enschede is onderdeel van het programma en heeft al flinke stappen gezet. Het is een uitstekend voorbeeld van waar je kunt komen met een beetje ambitie en doorzettingsvermogen.

Het ontwikkelprogramma rolstoeltennis, dat verenigingen met rolstoeltennisaanbod actief begeleidt van ambitie naar groei, deelt de verenigingen in in drie niveaus: brons, zilver en goud. “Wij zijn nu ‘zilver’”, zegt Bob Tetteroo, de afgelopen jaren de grote motor achter de ontwikkeling van het rolstoeltennis bij SMASH Neede. Zilver houdt kortweg in dat het rolstoeltennisaanbod volledig is geïntegreerd binnen de vereniging en dat geïnteresseerden er terecht kunnen voor zowel recreatief als prestatief rolstoeltennis. “Het begon jaren geleden met onze eigen dochter. Ze zit niet permanent in een rolstoel, maar heeft wel een lichamelijke beperking door een hersenbeschadiging, opgelopen bij de geboorte na zuurstoftekort. Al van jongs af aan zei ze tegen ons dat ze graag wilde tennissen. Ik heb bij verschillende verenigingen geïnformeerd of dat mogelijk was, maar eigenlijk hoorde ik altijd hetzelfde: daar hebben we geen aanbod voor. Eerlijk gezegd ben ik net zo lang blijven zeuren tot ze bij Neede zeiden; kom dan maar, laten we het proberen.”

‘We willen uitbreiden’

De dochter van Tetteroo was dus niet gebonden aan een rolstoel, maar rolstoeltennis bleek wel de beste mogelijkheid om daadwerkelijk te tennissen. “Zo werd zij de eerste die aan rolstoeltennis ging doen bij SMASH Neede. Inmiddels is het een groep van vier jonge meiden, in de leeftijd 15 tot en met 18. Mijn dochter heeft een aantal keren per week fysiotherapie en via contacten daar kwamen er steeds meer geïnteresseerden. We groeien nu best snel. Enkele weken geleden zijn we, naast de vier meiden, begonnen met een groep van vier volwassen mannen en we hopen daar binnenkort meer spelers aan toe te voegen. Dat is heel mooi, want wij willen ook flink uitbreiden.”

Esther Vergeer Foundation

De volharding van Tetteroo maakte indruk op het verenigingsbestuur. Toen er een tweede jeugdige ‘roller’ bij kwam, werd door de vereniging gevraagd of hij contactpersoon voor het gehele rolstoeltennis op de vereniging wilde worden. “Ik wilde dat graag doen!”, aldus Tetteroo. “Ik zag het positieve effect dat het tennis had op die twee meiden en dacht; dat moeten veel meer mensen ervaren! Toen ben ik gaan zoeken, heb ik ook voor het eerst contact gehad met de KNLTB en werd ik door hen weer gewezen op de Esther Vergeer Foundation. Ik ben daar samen met mijn dochter geweest. We zijn al snel daarna Join the Club-vereniging geworden. Jaarlijks gaan we met de Foundation op kamp en ze nodigen ons ook elk jaar uit voor het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Esther Vergeer Foundation doet echt geweldig werk voor al die kinderen.” Met Join the Club zorgt de Esther Vergeer Foundation er voor dat de kinderen met een lichamelijke beperking op de juiste plek bij de vereniging terecht komen en zich daar prettig en op hun gemak voelen.

Ambities, meerjarenplan

SMASH Neede heeft ambitie om stappen te maken in het rolstoeltennis, dat is wel duidelijk. En die ambitie is er zeker ook bij de vier meiden. “Ze denken er nu over wat toernooien te gaan spelen en willen ook vaker gaan trainen. Via de Esther Vergeer Foundation hebben ze ook regelmatig contact met de toptalenten en dat motiveert. Ambitie is er zeker, we moeten zien hoe ver ze kunnen komen.” En zo staat de vereniging er eigenlijk ook in. Met steun van de KNLTB werd een heldere koers uitgestippeld. “We hebben nu vier mannen, we hebben goede hoop dat we daar binnenkort een vijfde en zesde speler aan kunnen toevoegen en waarschijnlijk komt daar snel nog een groep van vier spelers bij. Uiteindelijk zouden we graag een groep van vijftien à twintig rolstoeltennissers op de club hebben, dat is voor ons een reële doelstelling. Ik speel nu zelf overigens ook. Door een voetblessure is rennen er voor mij niet meer bij. Ik zag het enthousiasme bij mijn dochter en toen ben ik ook begonnen.”  

De KNLTB, die vorig jaar grondig onderzoek deed naar de behoeften bij verenigingen om aanbod voor rolstoeltennissers te ontwikkelen en toen ook SMASH Neede bezocht, was onder de indruk van de dadendrang van de vereniging. “Wij hebben ons meerjarenplan voor rolstoeltennis op de vereniging, onze voornemens en ambities voor de langere termijn, naar de KNLTB gestuurd en daar waren ze zo enthousiast over, dat ze het graag wilde gebruiken in contact met andere verenigingen. Daar praten we nu ook over met de KNLTB, of wij met onze ervaring andere verenigingen  in de regio kunnen helpen.”

Bestuur dat er voor gaat

Tetteroo draait er niet omheen, ambities op het gebied van rolstoeltennis, een plan maken, doelen stellen en die ook waarmaken, het vraagt doorzettingsvermogen. Goed aanbod ontwikkelen en het ledenbestand uitbouwen kosten tijd en energie. “En natuurlijk moet je je accommodatie in alle opzichten rolstoelvriendelijk maken. In de praktijk kom je dan veel kleine uitdagingen tegen. Toiletten moet aangepast, kleedkamers toegankelijk gemaakt, randjes en opstapjes moeten weg zodat je met de rolstoel ook echt overal kunt komen. Bij onze vereniging was dat niet anders, je moet best een aantal zaken faciliteren. Dat kost ook geld. Dat is allemaal te doen, maar dan heb je wel een bestuur nodig dat de plannen steunt, dat er ook echt voor wil gaan. En eigenlijk moet de hele vereniging dat willen. Bij SMASH Neede is dat zo. Dan kun je heel veel bereiken.”

Ben je met jouw vereniging ook geïnteresseerd in de ontwikkeling van aanbod voor rolstoeltennissers? Lees dan hier meer over het Ontwikkelprogramma Rolstoeltennis.