Schaduw Net gravel

Het nieuwe seizoen staat voor de deur, is jouw tennispark er klaar voor?

Voor elke tennisvereniging ligt de waarde van een mooi, goed onderhouden tennispark voor de hand. Wil je zo veel mogelijk mensen laten genieten van de tennissport en (potentiële) nieuwe leden optimaal verwelkomen op de club, dan is een schitterende accommodatie heel wat waard. Bovendien is zo vlak voor de Voorjaarscompetitie hét moment om de banen in de best mogelijke staat te brengen en wat onderhoud betreft de puntjes op de i te zetten. Is jouw park klaar voor het nieuwe seizoen?

Sommige tips lijken nogal een open deur. Want allicht dat je zo vlak voor het seizoen het terras even aanveegt en wat schilderwerk bijwerkt, maar het kan geen kwaad nog eens na te lopen of alles nog intact is en naar behoren functioneert. Heeft het hekwerk geen scherpe delen of omgekruld gaas waaraan spelers zich kunnen verwonden? Is de netconstructie nog van goede kwaliteit en heeft het net de juiste hoogte? Zijn de sleepnetten nog functioneel en kunnen ze veilig worden opgehangen? En als er een beregeningsinstallatie aanwezig is; steken de sproeikoppen niet boven het maaiveld uit? Vergeet verder niet de enkelspelpaaltjes, de scheidsrechtersstoel, de spelersbanken en de scoreborden na te lopen.

Het kan ook geen kwaad te zorgen dat het park in het algemeen een prettig, verzorgde aanblik heeft. Beplanting op orde brengen, onkruid verwijderen en het clubhuis schoonmaken en opruimen, kan een wereld van verschil maken. Een kleine opknapbeurt van het park kan bovendien een leuke, gezamenlijke activiteit voor vrijwilligers zijn. ZTC Shot uit Zeist kwam daar nog niet zo lang geleden ook achter, al pakte die vereniging het opknappen van het terrein heel groots aan.

Instructies

Goed onderhoud van de banen biedt tennissers de beste speelervaring, maar is natuurlijk ook van groot belang voor de uiteindelijke levensduur van de banen. Om die reden heeft de KNLTB voor verschillende ondergronden instructiedocumenten beschikbaar. Zo is er onder meer een document voorhanden waarin alle details van het onderhoud van gravelbanen aan de orde komen. Hierin wordt bijvoorbeeld ook de nodige aandacht besteed aan de Losser-methode, een vrijwel volledig gemechaniseerde onderhoudsmethode waarmee je tijd en geld kan besparen.

Gravel op afschot is een gravelvariant waarbij een aangepaste korrelgrote en het feit dat de baan onder een bepaalde hellingshoek is aangelegd, zorgt voor een snellere afwatering. Voor gravel op afschot is een apart onderhoudsdocument beschikbaar. En hetzelfde geldt voor zandkunstgras en roodzand kunstgrasbanen.

Training

Daarnaast zijn er ook trainingen voor baanonderhoud te volgen. De trainingen van IPC Groene Ruimte hebben voornamelijk een praktisch karakter en zijn primair bedoeld om vrijwilligers de mogelijkheid te bieden het onderhoud goed en verantwoord aan te pakken. De lessen worden gegeven door trainers met de nodige praktijkervaring en vinden voor een groot gedeelte op de tennisbaan plaats.