HK200906 0055

Campinggasten op de padelbaan bij TC de Harremaat dankzij Meet & Play

Sport is van alle tijden, maar hóe mensen sporten, is voortdurend in ontwikkeling. Steeds vaker willen mensen sporten op een manier, een tijdstip en een plaats die zij zelf kiezen. Dat houdt in dat sportaanbieders, óók verenigingen, goed moeten nadenken over hun aanbod en over hoe zij de sporter van deze tijd passend kunnen bedienen. De KNLTB speelde daar de afgelopen jaren al nadrukkelijk op in. Een toenemend aantal verenigingen doet hetzelfde. Zoals TC de Harremaat in Voorthuizen: een uitstekend voorbeeld van een vereniging die er is voor de leden, maar juist ook voor andere spelers, mede dankzij KNLTB Meet & Play.

Dit artikel is een bewerking van een artikel uit Centre Court Magazine nr. 2 uit 2022.

Bij TC de Harremaat in het Gelderse Voorthuizen zijn ze zich er terdege van bewust, dat je de veranderende behoeftes van de sporter niet kunt negeren. Het was een belangrijke reden om afgelopen zomer twee padelbanen te openen. Want, mede vanwege een relatief hoge gemiddelde leeftijd van het ledenbestand, liep het aantal leden langzaam wat terug. Het was zaak om meer, vooral jongere mensen op het park te krijgen. “En padel is nu eenmaal heel populair”, zegt Linda Nass, penningmeester van TC de Harremaat. “Juist daarom adviseerden andere verenigingen, maar ook de KNLTB, ons om te starten met padel. Eerst zien, dan geloven, dachten wij nog, maar het klopt, het trekt veel mensen.”

Campinggasten op de padelbaan

De Harremaat, dat naast de aanleg van padelbanen ook nadrukkelijk inzet op kennismakingsaanbod zoals de Zomer Challenge, zag door alle initiatieven het ledenaantal al stijgen van 200 naar ongeveer 240. Dat is mooi, maar TC de Harremaat realiseert zich goed dat de ‘nieuwe’ mensen die nu op het park komen, lang niet allemaal lid willen worden. Daarom maakt de vereniging sinds deze zomer ook gebruik van Meet & Play. “Bovendien, padel is populair, dus wilden wij dat ook zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk maken”, legt voorzitter Tony Huijgen uit. “Met Meet & Play kan dat. Daarnaast leiden meer leden en meer bezoekers op het park ook tot een grotere baromzet, meer verhuur van padelrackets, dat soort zaken. Dat helpt natuurlijk ook.”

En dan is er nog een reden om in te zetten op Meet & Play: campings in de nabije omgeving. Het park van TC de Harremaat ligt in een gebied waar meerdere campings zijn gevestigd en waar, zeker in de zomer, dus veel vakantiegangers komen. “In de zomer is Voorthuizen ineens twee keer zo groot”, zegt Nass lachend. “Bovendien ligt ons park pal naast een van die campings. Met die camping hadden we altijd al de afspraak dat gasten bij ons een losse baan konden huren en dat liep altijd al goed. Toen wij padelbanen gingen aanleggen, hebben wij al snel contact met hen gezocht, zodat ze niet verrast werden. De campingeigenaar was direct enthousiast en nu zijn ook de padelbanen onderdeel van het aanbod van de camping. Vanaf het campingterrein kun je direct op onze banen komen. Na dit enthousiasme zijn we met een stapel flyers in de hand op andere campings afgestapt om het ook daar te promoten.”

Grote toeloop

In eerste instantie was het plan dat de naastgelegen camping een Meet & Play-account had en zo voor gasten banen kon boeken. “Maar in de praktijk bleek dat helemaal niet nodig”, zegt Huijgen. “Heel veel gasten maakten in de buurt van hun woonplaats ook al gebruik van Meet & Play en konden de banen gewoon zelf boeken. Een klein nadeel daarvan is alleen dat we in de statistieken niet makkelijk kunnen terugzien hoeveel vakantiegangers bij ons boeken, maar we zien wel duidelijk dat er in de zomer een grote toeloop is.”

Verenigingen die actief aan de slag gaan met flexibeler, diverser aanbod, merken vaak dat met de komst van veel nieuwe bezoekers, die lang niet allemaal lid willen worden, de sfeer op de vereniging anders wordt. “Maar is dat erg?”, vraagt Huijgen zich af. “Bovendien, er is een verschil tussen de grote, traditionele verenigingen en de kleinere clubs. Ben je een vereniging van 900 leden, van wie er 700 al twintig jaar op de club rondlopen, dan is het wellicht even slikken als er ineens veel nieuwe, veelal jongere mensen op je park komen. Veel kleinere verenigingen moeten echter simpelweg overleven. Een deel daarvan zal wel met dit soort zaken moeten gaan experimenteren.”