Oldstars (12)

LTC Startbaan gelooft heilig in OldStars, leuk en verantwoord tennis voor ouderen

In een vergrijzende samenleving is het steeds belangrijker dat ouderen zo lang mogelijk fit en vitaal blijven. Dan is beweging een onmisbaar middel. Het OldStars-programma speelt daarop in. Het Nationaal Ouderenfonds heeft in samenwerking met meerdere bonden OldStars-programma’s binnen verschillende sporten ontwikkeld, zo ook binnen tennis. Met OldStars is tennis op verschillende vlakken aangepast om de sport toegankelijker en leuker te maken voor ouderen. En dat slaat aan, zo merkte ook LTC Startbaan in Amstelveen. Wat begon met een clinic op kleine schaal, is inmiddels een vaste groep van zo’n 25 deelnemers die wekelijks met een trainer de baan op gaat.

Bij OldStars tennis begint elke training met een uitgebreide warming-up, gevolgd door oefeningen voor betere coördinatie en motoriek. Daarna worden meerdere games gespeeld in wisselende  groepen van 4 spelers. Ook zijn de regels hier en daar aangepast. Het is bijvoorbeeld een optie om onderhands te serveren of om de bal twee keer te laten stuiteren. Verder spelen de deelnemers op een kleiner veld (dubbelspel op een enkelspelveld) en spelen ze met Tenniskidsballen, die net iets zachter zijn dan de reguliere tennisballen.

‘Dit moeten wij structureel gaan doen’

“Die clinic was in september 2020, georganiseerd door de KNLTB en het Ouderenfonds samen”, zegt Marga Moeijes, coördinator OldStars bij Startbaan. “Het was een groot succes, er deden ongeveer 30 leden aan mee. De deelnemers waren enthousiast en stonden positief tegenover de introductie van OldStars tennis binnen LTC Startbaan.” Moeijes nam vervolgens samen met Cees Salentijn van de technische commissie het initiatief om vanaf zomerseizoen 2021 OldStars tennis als vast onderdeel van het aanbod bij LTC Startbaan te introduceren, want; “dit is belangrijk voor de doelgroep, dit moeten we structureel gaan doen.”

Structureel aanbod vanuit OldStars begon klein, met slechts een handvol deelnemers, maar LTC Startbaan pakte het serieus aan. Trainer Wim Gomersbach volgde enkele cursussen om goed met de OldStars uit de voeten te kunnen. “Bovendien kan hij goed met de doelgroep overweg. Hij is zelf rond de 60, dat maakt misschien ook dat hij zich vrij makkelijk in de doelgroep kan verplaatsen. Naast de trainer zijn er in totaal ongeveer tien seniorenleden die helpen met de begeleiding van de groep. Op deze manier verzorgen ze elke week twee uur OldStars, waarbij het eerste uur training is en het tweede uur spelen onder begeleiding.”

Samenwerking lastig

Om OldStars een serieuze plek in het aanbod te geven en omdat het aanslaat bij de doelgroep, heeft LTC Startbaan zelfs een apart OldStars-lidmaatschap in het leven geroepen. “Deelname is zeker niet alleen voor leden, maar ook voor voormalig tennissers en tennissers van andere verenigingen in Amstelveen. Ga je structureel meedoen, dan meld je je aan en word je feitelijk lid met beperkt speelrecht. Dat is dan een OldStars-lidmaatschap, maar we hebben al meerdere deelnemers gehad die daarnaast voor een ‘gewoon’ seniorenlidmaatschap kozen van LTC Startbaan. Ook leden van andere verenigingen kunnen bij LTC Startbaan alleen een OldStars-lidmaatschap nemen en gewoon lid blijven van de eigen vereniging.”

Het behoeft geen toelichting dat LTC Startbaan heel actief is op het gebied van OldStars en gelooft in het concept. De club zou bij aanbod voor zo’n specifieke doelgroep, waarbij gezondheid en vitaliteit een grote rol spelen, graag samenwerken met de verenigingen in de omgeving, maar dat blijkt in de praktijk nog niet zo makkelijk. “We hebben in het verleden zeker contact gehad met andere clubs, maar het blijft lastig om ze echt op de been te brengen. En deels begrijp ik dat wel, het kost ook geld om dit te organiseren en er moeten ook vrijwilligers beschikbaar zijn die mee willen helpen met de begeleiding.”

Sponsors

Die kosten zitten hem voor Startbaan vooral in de winter, als OldStars indoor wordt georganiseerd. Alles bij elkaar kost het de club een kleine 10.000 euro per jaar. “Door gebruik te maken van sponsoring proberen wij de kosten voor deelnemers zo laag mogelijk te houden. De vereniging levert zelf ook een bijdrage, omdat zij het initiatief waardevol vindt. Daardoor zijn de kosten voor deelname voor de lopende winter 225 euro per persoon.”

LTC Startbaan ziet immers elke week hoeveel OldStars waard is voor de deelnemers. Ouderen kunnen op deze manier langer fit en vitaal blijven, maar bij Startbaan zien ze ook dat OldStars steeds vaker voor een ander doel wordt gebruikt. “Om te re-integreren. Deelnemers zijn zeker vaak mensen die tennissen of hebben getennist en hun ‘tennisloopbaan’ op deze manier willen verlengen, maar heel regelmatig herstellen deelnemers van een heup- of knieoperatie en is OldStars een heel goede manier om weer meer te gaan bewegen.” De geldschieters voor dit project zijn ook niet helemaal toevallig actief in de zorg. Zorg en Zekerheid is een lokale zorgverzekeraar en ZorgSamen is een thuiszorgorganisatie.

Sociale component

Tenslotte is voor dat welzijn ook de sociale component van OldStars van groot belang. En ook dat feit kan LTC Startbaan alleen maar bevestigen. “Het zijn natuurlijk mensen van dezelfde generatie, dus bepaalde zaken die in hun leven spelen, herkennen ze van elkaar. Ze hebben contact in appgroepjes, ze drinken regelmatig samen koffie na de training en soms wordt er gezamenlijk geluncht. Ook dat contact is heel belangrijk. Het bevestigt allemaal; er is een grote markt hiervoor.” En dus zou het logisch zijn het aanbod uit te breiden, maar dan loopt één vereniging snel tegen praktische en financiële grenzen aan. “Dus kom op verenigingen, maar ook de bond, laten we samen in actie komen en hier nog veel meer op inzetten!”