Zonnepanelen Tennisbaan 48870649962 O

TV. Hoog-Op verduurzaamt voortvarend en brengt energierekening drastisch omlaag

Verduurzaming van de tennisvereniging heeft best wat voeten in de aarde en vraagt, naast de investering, het nodig uitzoekwerk. Maar doe je die moeite, dan kan het ook veel opleveren. Dat weten ze bij TV. Hoog-Op inmiddels heel goed. Al in 2014 begonnen de Noord-Hollanders met de installatie van zonnepanelen en inmiddels is er op de club ook LED-verlichting en een warmtepomp en zijn talloze andere, kleinere verduurzamingsmaatregelen genomen. De weg naar een ‘groenere’ vereniging is een nobel streven, maar voorzitter Rien van Bruchem is heel eerlijk over de belangrijkste beweegreden. “Er waren mogelijkheden om de investeringen te doen en dan was de kostenbesparing heel fors.”

Dat TV. Hoog-Op een kleine tien jaar geleden al zo’n negentig zonnepanelen op het in 2013 nieuwe gebouwde pand liet installeren, had deels te maken met het bedrijf van een tennislid, Pak de Zon, dat de panelen verkocht en installeerde. Een sponsorovereenkomst was snel gesloten. In 2018 ging de vereniging over op de installatie van LED- verlichting op het hele park. Vorig jaar was het tijd voor een warmtepomp in samenwerking met Klomp Installatietechniek.

Terugverdientijd

Zoals vaak begon ook TV. Hoog-Op het verduurzamingstraject met een energiescan op het park, destijds uitgevoerd door Pak de Zon. “Er was flinke winst te behalen”, blikt Van Bruchem terug, al was hij zelf toen nog geen voorzitter. Hij trad toe tot het bestuur in 2019 en nam de voorzittershamer in 2021 ter hand. In die periode werden de plannen gesmeed om een groot deel van de accommodatie grondig te vernieuwen. In september was TV. Hoog-Op één van de eerste dorpse verenigingen met 3 eigen padelbanen. Ook die worden uiteraard verlicht met LED-verlichting. Die investering verdient zich, net als zonnepanelen, in zo’n zeven jaar terug. En dat is toch voornamelijk waar wij naar kijken – de terugverdientijd.”

De terugverdientijd voor zonnepanelen zit er dus al op en met de LED-verlichting is de verenging al behoorlijk op weg. Een warmtepomp, die TV Hoog Op vorig jaar liet installeren, vraagt een iets langere terugverdientijd, zo’n 11 tot 12 jaar. “Hij moest er wel komen, vonden wij. We hebben dus al jaren zonnepanelen, maar de kantine werd tot voor kort nog steeds gestookt op gas. Die panelen liggen er toch en op deze manier halen wij daar veel meer uit.” Want dat is het grote voordeel van een warmtepomp. Het apparaat werkt op stroom, onttrokken uit een andere bron, in dit geval zonnepanelen. “In de winter krijgen we het op deze manier nog net niet helemaal rond. Maar met 200 à 300 euro per maand in de periode november – februari zijn de stookkosten heel beperkt.” De gasleiding is inmiddels afgedopt, wat ook scheelt in kosten voor vastrecht, de vaste kosten die iedereen betaalt die aangesloten is op het netwerk.

Sponsors en subsidie

Alle verduurzamingsmaatregelen samen vragen een aanzienlijke investering, maar zoals bekend zijn er financiële ondersteuningsmogelijkheden en kunnen ook sponsors een groot verschil maken. Zo ook bij TV. Hoog-Op, want naast Pak de Zon, dat in 2014 de zonnepanelen verzorgde is Klomp Installatietechniek betrokken voor de installatie van een warmtepomp. “Uiteindelijk is ongeveer 15-20 procent van de volledige investering opgebracht door sponsors. Verder werd nog eens 20 procent gedekt met subsidie vanuit de BOSA-regeling (stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties). We hebben dus 60 procent moeten investeren uit eigen middelen.”

'Slimme' verlichting

De club in Hoogwoud, gemeente Opmeer, kijkt alweer naar de toekomst. Zo is alles in gereedheid gebracht om binnenkort met de aansturing van de LED-verlichting de volgende stap te zetten. Dan kan de verlichting van de banen ‘slim’ ingesteld worden, waardoor de lampen na een bepaalde periode automatisch dimmen of uitschakelen. “Spelers die langer door willen, kunnen de tijd met een knop op de baan steeds zelf verlengen. De gehele infrastructuur hiervoor ligt er. Er is alleen nog een probleempje bij de softwareleverancier, daar is nu het wachten op.”

Ook een extra investering in zonnepanelen is een optie in de toekomst. “We denken erover panelen te vernieuwen en zo de capaciteit te verdubbelen, waardoor we de piek in de zomer optimaal kunnen gebruiken. Maar we denken ook aan uitbreiding van de drie padelbanen die wij nu hebben.  De vraag is vooral: wat doen we eerst? Daar moet het bestuur een keuze in maken de komende tijd.”