MF Instroomtraining Wedstrijddag Nov 2022 DSC03943

KNLTB Instroomprogramma groot succes  

De krachten bundelen. Dat was het idee toen vier jaar geleden de KNLTB Instroomtraining werd geïntroduceerd. Een club overstijgend extra trainingsmoment voor enthousiaste en getalenteerde jeugdspelers van zeven tot en met tien jaar.  

Door het succes van deze aanpak is het trainingsmoment doorgegroeid naar een programma voor ongeveer vierhonderd kinderen op 31 locaties. ‘Wat in 2019 begon als instroomtraining is heden ten dagen een instroomprogramma geworden, omdat het is uitgebreid met onder andere fysieke testen en wedstrijden’, aldus KNLTB Coach Jeugd Kelvin Nieberg. 

‘Naast één keer per week training op de instroomlocatie is het programma uitgebreid met twee fysieke testen per jaar. Dit doen we om de kinderen zelf een beeld te geven waar ze staan in hun ontwikkeling. De wedstrijdelementen van vorig jaar hebben we omgezet in vijf extra trainingsmomenten voor zowel categorie Oranje als Groen. Het wedstrijdaanbod voor de oudsten was al aardig op peil door de Junioren Tour Groen. Het wedstrijdaanbod voor Oranje hebben we vergroot. Voor de ouders organiseren we bovendien drie á vier digitale informatiesessies waar we specifieke onderwerpen als voeding of slaap behandelen.’ 

Het door de KNLTB aangeboden programma is voor de geselecteerde kinderen vrijblijvend. De keuze ligt bij de ouders of ze hun kind laten deelnemen aan het instroomprogramma. ‘We merken wel dat van de geselecteerde kinderen een groot percentage daadwerkelijk meedoet. Dat betekent dat het een toegevoegde waarde is.’ 

Toegevoegde waarde, dat is waar het KNLTB Instroomprogramma voor de kinderen in Oranje en Groen volgens Nieberg voor is opgezet. ‘Het belangrijkste dat we moeten blijven benadrukken is dat de kinderen lid moeten blijven bij hun club. Dat ze het programma op hun eigen vereniging of tennisschool blijven draaien en dat het KNLTB Instroomprogramma additioneel is. We vinden het belangrijk dat kinderen binding met de club houden en daar ook competitie spelen. Het instroomprogramma is bedoeld als toevoeging en geen vervanging.’ 

Het KNLTB instroomprogramma is in 2019 gestart om kinderen van gelijk niveau meer met elkaar te laten trainen. De KNLTB krijgt de jongste jeugd hierdoor beter in het vizier. Doordat ze meer trainen en wedstrijden spelen op gelijk niveau blijven ze ook langer behouden voor de sport.  

‘We krijgen steeds meer inzicht hoe het landelijk gaat met de jongste jeugd. Ik hoop dat steeds meer clubs en leraren met de kinderen aan de gang gaan om wanneer gewenst een extra trainingsmoment op de club aan te bieden. De uitstroom bij de zeven- en tienjarige is namelijk nog best stevig aanwezig. Het zou mooi zijn als we met zijn allen het voor elkaar krijgen om kinderen meer dan één keer per week te laten tennissen.’ 

Tennis moet namelijk ook voor de jongste jeugd meer dan alleen les zijn. Wedstrijden spelen is een belangrijk onderdeel om het plezier en verbondenheid met de sport te vergroten. ‘We zien inmiddels dat meer kinderen prestatief spelen. We hopen dat nog meer kinderen ook de Junioren Tour gaan spelen. Het totaalniveau gaat dan in de breedte omhoog. We herkennen het talent nu eerder, omdat we ze ook eerder in beeld hebben. Hierdoor kunnen we uiteindelijk ook betere selecties maken’, besluit Nieberg. 

Meer weten over het KNLTB Instroomprogramma? Klik dan hier.