Kantine gezond fruit

Zo zorg je voor een gezonder kantineaanbod voor de jeugd

De Najaarscompetitie is in volle gang en dat betekent dat er weer veel jeugd op de club is. De drukte in de sportkantine op dit soort competitiedagen en bij andere activiteiten is een mooie gelegenheid om als vereniging werk te maken van gezonder aanbod. Maar hoe pak je dat aan zonder dat het van vrijwilligers al te veel tijd en energie kost? Wij geven een aantal praktische tips en voorbeelden om direct door te voeren.

De laatste jaren is voor gezonder voedingsaanbod in sportkantines steeds meer aandacht. Daar is ook meer vraag naar onder ouders en sporters. Uit een onderzoek dat in opdracht van JOGG-Teamfit werd uitgevoerd, bleek al dat 77 procent van de bezoekers van sportkantines gezondere voedingskeuzes belangrijk vindt voor kinderen. 70 procent van de bezoekers vindt dit ook voor zichzelf van belang. In datzelfde onderzoek kwam ook naar voren dat 25 procent van de jongeren aangeeft overtuigd te kunnen worden gezonder te eten als er meer gezonde keuzes zijn in de kantine.

De vraag naar gezondere opties is er dus. Tijd om werk te maken van het aanbod! Met deze tips doe je dat in een handomdraai.

Voeg fruit toe aan het assortiment

Fruit is een lekkere en gezonde snack voor kinderen en volwassen. Een toernooi is een goed moment om fruit aan te bieden. Zet het fruit op een zichtbare plek zoals op de bar of bij de kassa. Dat kan natuurlijk een fruitmand zijn, maar je kunt het ook leuk maken met bakjes fruit of spiesjes. Fruit dat niet opgaat kun je invriezen om later smoothies van te maken. Kies voor seizoensfruit, want dat is vaak goedkoper.

Maak bewuste keuzes

Gezonde snacks hoeven het bestaande aanbod niet direct te vervangen. Je kunt bijvoorbeeld popcorn als alternatief naast chips verkopen en een volkoren tosti naast de witte tosti, een klassieke hit in de kantine. Een grote kan of tappunt voor water met een schijfje citroen doet het ook altijd goed, kinderen vinden het ook leuk om zelf water te pakken. Daarnaast kun je naar de porties van bepaalde ongezondere producten kijken. Neem bijvoorbeeld de uitdeelzakjes met snoep: als je die zakjes kleiner maakt zet je ook al een bewuste stap.

Presentatie

Kantinebezoekers moeten vaak eerst even extra op het gezondere aanbod gewezen worden. Daar kun je een handje bij helpen door gezondere producten meer op ooghoogte te plaatsen. De ongezondere producten kun je uit het zicht zetten en laat van bijvoorbeeld snoeprepen of suikerhoudende dranken slechts één op de toonbank zien. Nieuwe gezonde broodjes kun je op krijtborden extra aanprijzen. Maak ook gebruik van kanalen als de nieuwsbrief om te laten weten dat je een nieuw gezonder menu hebt.

Maak het snel en makkelijk

Kantinebezoekers gaan het liefst voor snel en makkelijk. Dat kan voor de vrijwilligers of uitbaters achter de bar ook veel werk schelen. Daar moet je vooraf even goed over nadenken. Kies bijvoorbeeld voor broodjes met verse ingrediënten die niet al te veel bereidingstijd vragen. Leg tijdens drukke tijden alvast vooraf belegde broodjes klaar in een vitrine, dan zijn bezoekers ook sneller geneigd de gezondere keuze te maken.

Zorg voor een helder alcoholbeleid

De omgang met alcohol in de sportkantine kan wat ingewikkeld zijn, maar is zeker een essentieel onderdeel van een gezondere sportkantine. Goed alcoholbeleid schept duidelijkheid naar de leden en maakt het makkelijker voor iedereen om elkaar aan de afspraken te houden. Op het gebied van alcohol en sport bestaan al duidelijke richtlijnen om je als club mee op weg te helpen. Maak ook gebruik van de NIX18 campagnematerialen en de kennis die JOGG-Teamfit heeft op het gebied van verantwoord alcoholbeleid.

Meer informatie

Wil je meer weten over een gezondere sportomgeving? JOGG-Teamfit coaches adviseren op de thema's gezonde voeding, rookvrij en verantwoord alcohol schenken. Meld je nu hier aan voor kosteloos advies en meer informatie.