Tennisbaan hal tennishal

KNLTB Hallenplan voor behoud indoortennis voortgezet na goede start

De tennissport kan niet zonder indoorlocaties. In de winter, met kou regen en wind, is het buiten toch minder prettig op de baan voor vooral jeugdspelers en leraren. Om met plezier te tennissen en goede vaardigheden te ontwikkelen is trainen en wedstrijden spelen ook binnen nodig. Maar het aantal indoor-tennislocaties in Nederland staat onder druk. Om die reden riep de KNLTB vorig jaar het KNLTB Hallenplan in het leven. In samenwerking met een geselecteerd aantal indoorlocaties probeert de KNLTB voldoende indoorcapaciteit te behouden en het wedstrijdaanbod uit te breiden. Dat bleek een succesvolle aanpak en daarom wordt het KNLTB Hallenplan in 2023/2024 voortgezet.

Het aantal indoor-tennislocaties is de afgelopen jaren sterk teruggelopen. De populariteit van padel speelt zeker een rol in de afname, maar de afname is uiteindelijk terug te voeren op een grotere, onderliggende uitdaging: voor exploitanten is het lastig hun locatie succesvol uit te baten als er alleen van oktober t/m maart binnen getennist wordt. Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt ook nog eens dat mensen na de coronaperiode minder indoor sporten, waardoor de vraag gedaald is. Erik Poel, algemeen directeur van de KNLTB, begrijpt de uitdaging wel. “Veel andere recreatievormen als bowlingbanen, trampolines en dus ook padel zijn financieel interessant. Hoe is een tennishal dan met tennis rendabel te krijgen? Daar hebben we bij geholpen. Afgelopen jaar hebben we zo’n 150 duizend euro geïnvesteerd in indoortennis. De exploitanten kunnen we daarmee de baanbezetting die zij zoeken garanderen. En als tegenprestatie organiseren zij wedstrijden voor voornamelijk de jeugd. Win – win dus.”

Wedstrijdaanbod

De KNLTB zag de laatste jaren met lede ogen aan hoe het aantal indoorlocaties en dus het tennisaanbod, in de winter terugliep. In de afgelopen tien jaar zijn er zeker 400 indoor-tennisbanen verdwenen. Dat maakt het moeilijk om invulling te geven aan de uitgangspunten van de KNLTB. Poel: “We streven ernaar dat iedereen altijd en overal moet kunnen tennissen, het hele jaar door en het liefst binnen 30 minuten rijden van zijn huis. En we weten dat meer wedstrijden spelen tennis leuker maakt en dus bijdraagt aan ledenbehoud. Daarom zijn indoorwedstrijden in de winter binnen zo belangrijk”. 

Jacco Eltingh, technisch directeur KNLTB kijkt vanuit de topsport en lerarenperspectief naar de indoorproblematiek: “Voor een leraar is het in de winter lastig buiten met kou en regen met een groep kinderen te werken aan techniek. Dat doe je liever binnen, dan staan die kinderen met meer plezier op de baan en je kunt dan echt focussen op details zodat ze ook echt beter worden.” Voldoende indoorlocaties zijn dus essentieel voor de kwaliteit en continuïteit van lesprogramma’s, de werkomstandigheden van leraren en de ontwikkeling van jeugd-, wedstrijd- en topspelers. “Wedstrijden spelen in de hal in de winter is echt een must voor de betere jeugdspelers, de junioren tour is daarvoor bedoeld. Met het Hallenplan kunnen we veel toernooien aan de kalender toevoegen, daar ben ik echt heel blij mee.”

Gegarandeerde inkomsten

De KNLTB heeft weinig invloed op deze marktontwikkelingen, maar probeert met het Hallenplan beschikbare indoorcapaciteit zo goed mogelijk te bezetten. Het principe is eigenlijk eenvoudig. In het seizoen 2022/2023 maakte de KNLTB voor het eerst afspraken met negen indoorexploitanten (14 hallen). Voor een periode van minimaal 16 weekenden (medio oktober tot eind maart) ging de bond een overeenkomst aan met exploitanten voor de huur van bij voorkeur minimaal vier banen per locatie. De KNLTB staat garant voor deze uren en de tennishal zorgt in deze gereserveerde momenten voor georganiseerde wedstrijden en toernooien, inclusief wedstrijdleiding. Zo heeft de hal gegarandeerde inkomsten en wordt het aanbod voor het spelen van toernooien en wedstrijden voor tennisliefhebbers groter.

Vervolg

De eerste ervaringen met het KNLTB Hallenplan waren het afgelopen seizoen heel positief. Bij de 14 hallen waarmee de KNLTB in eerste instantie in zee ging, werden in totaal 181 weekenden banen gehuurd. Daar werden 273 toernooien en jeugdevents georganiseerd.  

En dat is ook de basis voor de samenwerking in 2023/2024. Want het KNLTB Hallenplan wordt voorgezet en het aantal samenwerkende exploitanten uitgebreid. Komend seizoen werkt de KNLTB samen met 19 hallen, waardoor op nog meer plekken in Nederland een passend wedstrijdaanbod beschikbaar is. Voor 230 weekenden zijn afspraken gemaakt en worden maar liefst 356 toernooien en jeugdevents georganiseerd. (zie kader). De uren die nog open staan worden via het online boekingsplatform Meet & Play aangeboden.

Ruimte voor tennis en padel

De indoorproblematiek en het Hallenplan zijn onderdeel van een groter vraagstuk, hoe zorgen we in de (nabije) toekomst voor voldoende ruimte en het optimaal benutten van capaciteit voor onze sporten. Zowel buiten als binnen, een goede sportinfrastructuur is belangrijk om te voldoen aan de vraag naar tennis en padel. In een aantal provincies is in korte tijd bijvoorbeeld veel indoorcapaciteit ingeleverd en daardoor zijn de reisafstanden groter. Welke ontwikkelingen zien we, welke capaciteit is er en wat is er nodig? Hoe kunnen we regionale en lokale politiek hier in stimuleren mee te werken? Vraagstukken waar de KNLTB aan werkt. Echter kunnen we dat niet alleen. Een toekomstbestendige Sportinfrastructuur maken en doen we met elkaar gesteund door gedeelde en lokale ambities van aanbieders en spelers en maatschappelijke ontwikkelingen.   

In het komende nummer van Centre Court Magazine gaan we dieper in op de ontwikkelingen van de ruimte voor sport in de afgelopen jaren, het belang van voldoende indoor- en outdoorlocaties, oplossingsmogelijkheden en de toekomst van tennis- en padellocaties.

Vragen

Wil je meer weten over het KNLTB Hallenplan? Mail dan naar toptennis@tennis.nl, luister de podcast en schakel in op het online KNLTB Vragenuurtje op dinsdag 17 oktober om 19.30 uur.

Kader: feiten en cijfers

19 Hallen,  230 weekenden  

  1. Junioren Tour: 189 toernooien, 6048 speelplekken  
  2. JuniorenTour Groen: 114 Toernooien, 912 speelplekken  
  3. Oranje toernooien: 31 oranje toernooien, 496 speelplekken   
  4. Rood Events: 50 events, 1000 kinderen 
  5. Tennisdirect Jeugdmasters: 8 toernooien, 48 onderdelen  
  6. Regionale trainingen (instroom): 25  
  7. Fysieke Testdagen (instroom): 8  
  8. Rolstoel toernooien: 9  
  9. NRT: 3  
  10. Lerarenopleiding: 1