Duurzaamheid Zonnepanelen

Tennis Vereniging Boskoop maakte werk van verduurzaming en is nu voorbeeld voor anderen

Zeker 76 procent van de KNLTB-verenigingen is bezig met duurzaamheidsmaatregelen, zo bleek onlangs uit onderzoek van de KNLTB. Tennis Vereniging Boskoop (TVB) loopt daarin voorop. De club is van het gas af, werkt met warmtepompen en zonnepanelen en onderhoudt de baan met een elektrische scootmobiel. “We delen graag tips met andere clubs.” 

Dennis Baans, Wil Koek en Sjaak Bontekoe zijn namens TVB verantwoordelijk voor de verduurzaming van de club. Baans als financieel projectbegeleider, Koek als technisch projectbegeleider en Bontekoe als parkbeheerder. Het drietal begon in maart 2021 met de verduurzamingsslag. In december van dat jaar, vlak voordat de energieprijzen omhoog schoten, was de vereniging van het gas af. TVB werkt nu met warmtepompen die worden gevoed door honderd zonnepanelen op het dak. Ook de boiler en keukenapparatuur werkt op zelfopgewekte energie.

Stil en schoon

TVB maakt van het verduurzamen een sport. Alles wordt aangepakt: denk aan oude tennisballen, frituurvet en waterflesjes. Daarnaast installeerde de club overal ledverlichting en werd het dieselkarretje waarmee het baanonderhoud gebeurde, omgewisseld voor een elektrische scootmobiel. “Normaal zat iedereen dan in de herrie, maar nu gaat dat stil en schoon”, zegt Bontekoe.  

De vereniging uit Boskoop investeerde een ton in het duurzaamheidsproject. Daarmee zorgde de club voor isolatie, warmtepompen, airco’s, zonnepanelen en een elektrische boiler. TVB deed daarvoor een beroep op de subsidieregeling BOSA (Bouw en Onderhoud Sport Accommodaties). Via de gemeente Alphen leende de club 50.000 euro bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, tegen een rente van 0,5 procent (deze financiering was voor de rentestijging, red.). TVB is aan aflossing en vaste kosten nu 500 euro per maand kwijt. “Als we niets hadden gedaan, was dat 2000 euro per maand geweest”, zegt Baans.

Milieuvriendelijk en kostenbesparing

De KNLTB steekt veel tijd en energie in het ondersteunen van de verenigingen als het gaat om duurzaamheid. De tennis- en padelbond ziet duurzaamheid dan ook vooral als een kans. Zowel om milieuvriendelijker te worden als om kosten te besparen. De KNLTB wil door voorbeelden (zoals bij TVB) de mogelijkheden laten zien, verenigingen informeren over nieuwe ontwikkelingen en hen ondersteunen, samen met partners, bij de implementatie.  

En dat TVB een mooi voorbeeld is, dat is wel duidelijk. Toch is de vereniging nog niet klaar. Het plan is dat er dertig zonnepanelen bijkomen. Die zijn bedoeld voor de elektrische beregening van de banen. Overtollige energie wil de club in de toekomst opslaan in airco’s en een windmolen in de vijver moet straks ervoor zorgen dat het water op het complex doorgepompt wordt. Koek hoopt met het verhaal van TVB andere verenigingen te inspireren om ook in actie te komen. “Als bestuursleden van clubs vragen hebben, mogen ze contact opnemen. We delen graag onze tips.”