KNLTB Padel comp 091022 Alyssa van Heyst Photography 42

Wijzigingen voor padeltoernooien in 2023

Padel groeit explosief. Steeds meer padelspelers gaan toernooien spelen en daarmee is het aanbod van toernooien dit jaar enorm toegenomen. Een super resultaat! Om ervoor te zorgen dat we door de groei van het aantal toernooien en het aantal spelers een evenwichtige toernooikalender kunnen maken voor alle verschillende niveaus worden er vanaf 2023 een aantal wijzigingen doorgevoerd in de toernooionderdelen van padel en zijn er scherpere criteria opgesteld voor de organisatie van P100-, P250- en P500-toernooien.

Wijzigingen toernooionderdelen 2023

De belangrijkste wijzigingen in het toernooilandschap van padel zijn:

  • Geen gemengd dubbel categorie meer bij P-toernooien, omdat er geen ranglijstpunten te verdienen zijn voor deze categorie;
  • Speelsterktecategorie 1 t/m 3 is toegevoegd aan open padeltoernooien. Dat betekent dat je voor een open padeltoernooi nu ook het onderdeel 1/2/3 kan aanvragen. Deze categorie telt dan wel mee voor rating, maar niet voor de ranglijst;
  • Verder zijn alle onderdelen voor open toernooien per speelsterktecategorie gesplitst. Dit betekent dat je naast de speelsterktecategorie 1/2/3 de speelsterktes 4 t/m 9 apart kan aanvragen i.p.v. als samengevoegde categorieën;
  • In de speelsterktes 8 en 9 wordt niet alleen de categorie D aangeboden (waar dames en heren door elkaar heen spelen), maar ook de HD/DD en GD.

Nieuwsgierig naar het volledige toernooilandschap van padel? Klik hier. 

Criteria P-toernooien

Door het ruime aanbod van P-toernooien in 2022 zien we dat er vaak veel niveauverschil is tussen spelers, maar ook tussen toernooien. Daarnaast worden er door toernooiorganisaties verschillende regels gehanteerd. Om daar meer uniformiteit in te krijgen én het aanbod van P-toernooien, met name P100-toernooien te verkleinen om zo vollere schema's te krijgen zijn er scherpere criteria voor de organisatie van P-toernooien opgesteld. Klik hier om ze te bekijken. 

In onderstaande video worden zowel de wijzigingen in toernooionderdelen als de aangescherpte criteria toegelicht. Bekijk de video, zodat je eind november goed voorbereid start met de aanvraag van jouw padeltoernooi(en) voor 2023.