tenniskids oranje menzis plezier

Nieuw in Tenniskids Oranje competitie: op tijd spelen

Vanaf de Tenniskids Najaarscompetitie wordt er in de Oranje competitie op tijd gespeeld. De KNLTB kiest voor deze verbetering om jeugdspelers in Oranje meer wedstrijden te kunnen laten spelen tijdens een competitiedag. Door veel wedstrijden te spelen worden jeugdspelers steeds beter én krijgen ze meer plezier in de competitie en de sport.

Jeugdspelers (en hun ouders), verenigingen en leraren geven aan dat spelers op een competitiedag meer partijen willen spelen. Ook is er behoefte aan meer variatie. Daarom is er afgelopen winter en tijdens de Tenniskids Zomercompetitie getest met het spelen op tijd. En met succes, het spelen op tijd werd positief ervaren door zowel spelers als verenigingen. Kinderen bleken daadwerkelijk meer wedstrijden te spelen, er was minder wachttijd en daardoor meer duidelijkheid voor kinderen en ouders. Daarnaast zijn de wedstrijden beter te plannen, waardoor er ook beter op niveau kan worden ingedeeld.

Wat houdt het in?

Het speelformat van de Oranje competitie ziet er nu als volgt uit:

  • Enkel- en dubbelwedstrijdjes duren 20 minuten, bij gebruik van 4 banen.
  • Wanneer er maar maximaal 3 banen beschikbaar zijn (het advies is om dit voorkomen), kan er 15 minuten worden gespeeld.
  • Er wordt gespeeld volgens de 'normale' telling van Oranje. Als er binnen de tijd 4 games behaald zijn wordt er doorgeteld. Als de speeltijd voorbij is en de stand gelijk is, wordt er nog één punt gespeeld. 

Het spelen op tijd geldt alleen voor de Oranje competitie. Om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de wijziging, adviseren wij verenigingen om spelers (en hun ouders), jeugdvrijwilligers en leraren goed te informeren over de aanpassing in het speelformat.

De Tenniskidsplanner kan met deze wijziging nog beter gebruikt worden, omdat alle spelers bij de wissels weer beschikbaar zijn voor de volgende speelronde. Publiceer altijd direct na afloop van de competitiedag de uitslagen. De spelers zien de wedstrijden dan terug in hun profiel.

Klik hier voor meer informatie en tips.

Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

Wedstrijden spelen daagt uit en motiveert. Competitie spelen is dan ook een belangrijk onderdeel van tennis. Door competitie te spelen leren jeugdspelers nog beter te tennissen. Bovendien maken ze makkelijker vrienden en zijn ze vaker op de vereniging te vinden. Dit leidt tot meer binding, waardoor ze langer lid blijven. Een win-win situatie voor zowel de jeugdspeler als de vereniging.