Besparen op energierekening

Verduurzaam je accommodatie met Sport NL Groen en SportStroom

In lijn met het in 2015 getekende Klimaatakkoord staat ook de sportsector voor een grote uitdaging. In 2050 moeten alle sportaccommodaties CO2-arm zijn en al in 2030 moet sprake zijn van een CO2-reductie van 49 procent. Tijd om te verduurzamen dus en dat is ook voor tennis- en padelverenigingen zelf belangrijk. De coronacrisis heeft hoe dan ook zijn financiële sporen nagelaten en energieprijzen blijven stijgen. Maar hoe pak je dat goed aan, verduurzamen? In een sessie tijdens de KNLTB Digitale Congresweek werd onlangs uitgebreid ingegaan op die vraag. De KNLTB nam de verenigingen samen met partner SportStroom en het nieuwe ondersteuningsplatform Sport NL Groen mee in de kansen en mogelijkheden om de accommodatie te verduurzamen. De ondersteuningsaanvragen via Sport NL Groen, in november vorig jaar gelanceerd, zijn samen nu al goed voor 600 ton CO2-reductie en een besparing van 1.400.000 euro op jaarbasis.

Navigeren door subsidies, maatregelen en financieringsmogelijkheden

Om als sportsector op de juiste wijze invulling te geven aan de doelstellingen in het genoemde Klimaatakkoord, sloegen in 2020 het ministerie van VWS, NOC*NSF (en sportbonden), Vereniging Sport en Gemeenten, de provincies en het platform ondernemende sportaanbieders de handen ineen onder de noemer: Routekaart Verduurzaming Sport. Vanuit de Routekaart werd eind vorig jaar het initiatief genomen voor een praktisch ondersteuningsplatform, om sportverenigingen en andere aanbieders een duwtje in de rug te geven. Sport NL Groen, ontwikkeld door CFP Green Buildings, biedt onder andere een gratis energiescan, wijst de weg door alle beschikbare subsidies en andere financieringsmogelijkheden en stelt ook een Energiecoach beschikbaar.

“We zien de vraag naar verduurzaming toenemen bij sportclubs, want hiermee kunnen de energiekosten structureel worden verlaagd”, zegt Gerben van Hardeveld, programmamanager Sportinfrastructuur bij NOC*NSF. “Maar we zien ook dat het soms lastig is om door de beschikbare maatregelen, subsidies en financieringsmogelijkheden heen te navigeren. Daarom is Sport NL Groen in het leven geroepen. Tot 1 juli 2022 kunnen sportverenigingen en sportondernemers bovendien via de tool een gratis energiecoach aanvragen ter waarde van 750 euro.”

Gestructureerd en inzichtelijk

Ook gemeenten kunnen gebruikmaken van Sport NL Groen. Zo krijgen ze inzicht in alle sportaccommodaties in de gemeente en kunnen ze een routekaart opstellen voor het verduurzamen van het sportvastgoed dat ze in beheer hebben. Via sportclubs en gemeenten samen hebben al meer dan 2,5 miljoen mensen direct of indirect te maken met Sport NL Groen. Ook de Apeldoornse tennisvereniging ALTV Daisy maakt er gebruik van. “Met Sport NL Groen kan een club een duurzaamheidswens concreet maken en kan het bestuur deze informatie gebruiken in het beslissingsproces, bijvoorbeeld bij een ALV”, aldus voorzitter Rob Berbee. “Sommige processen zijn best complex en met behulp van Sport NL Groen wordt alles gestructureerd en daardoor veel inzichtelijker.”

‘SportStroom, duidelijk en transparant’


SportStroom, verduurzamingspartner van de KNLTB, is tevens één van de erkende partijen waar NOC*NSF mee samenwerkt om verenigingen te begeleiden bij verduurzaming. Voor tennis- en padelverenigingen werkt het eigenlijk simpel. Na aanmelding voor Sport NL Groen doet SportStroom feitelijk de aanvraag voor een gesubsidieerd begeleidingstraject voor de betreffende vereniging bij NOC*NSF. Na goedkeuring start het traject voor verduurzaming bij jouw op de club, te beginnen met de energiescan. Bij de Tielse LTC ging dat een jaar geleden op dezelfde manier. Inmiddels heeft de samenwerking met SportStroom geresulteerd in de installatie van gloednieuwe ledverlichting, waarmee flink wordt bespaard op de energierekening. Verder wordt het clubhuis grondig gerenoveerd. Het bouwwerk uit 1977 krijgt onder andere een nieuw dak, nieuwe beglazing en nieuwe kozijnen, waarmee een ware sprong voorwaarts in isolatie en dus in energiebesparing wordt gemaakt. Bovendien wordt het nieuwe dak voorzien van zonnepanelen.

“SportStroom is heel duidelijk en transparant in haar advies”, zegt Harry Hesseling, in het bestuur van de Tielse LTC verantwoordelijk voor de accommodatie. “Uit de energiescan kwam heel helder naar voren waar wij konden besparen en wat bijvoorbeeld een overstap op ledverlichting ons ging opleveren. Ze gaven daarbij ook direct aan dat je met 100 procent verlichting voldoet aan de KNLTB voorschriften voor wedstrijden, maar dat je het systeem voor trainingen ook kunt instellen op bijvoorbeeld 60 procent. Voor training kun je soms met iets minder uit de voeten en het scheelt nogal in de kosten. Dat soort open communicatie is heel prettig. Momenteel ondersteunt SportStroom ons ook heel goed bij de financiering, zoals gebruik van de BOSA-subisidieregeling en een eventuele borgstelling vanuit de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS). Die zaken kunnen best complex zijn.”

Wil je met jouw vereniging ook aan de slag met verduurzaming van de accommodatie? Kijk dan hier voor meer informatie of meld je direct aan via Sport NL Groen. Na 5 april is hier op Centrecourt.nl ook de webinar over verduurzaming uit de KNLTB Digitale Congresweek terug te kijken.