Zwarte tulpen troffeee

S.L.T.C. De Vliegende bal, Monique van Woerkum en LTV Bleiswijk Open slepen jaarprijzen in de wacht

Tijdens de KNLTB Digitale Congresweek worden natuurlijk ook weer de Vereniging, de Vrijwilliger en het Toernooi van het Jaar uitgeroepen. Deze keer gaan de Zwarte Tulpen naar S.L.T.C. De Vliegende Bal, Monique van Woerkum van LTC Hoogvliet en het LTV Bleiswijk Open. Afgelopen week ging de KNLTB gewapend met camera bij hen langs om de prijzen op feestelijke wijze te overhandigen.

De Vliegende Bal, klaar voor de toekomst

Vitaal, ondernemend en klaar voor de toekomst, die woorden kenmerken bij uitstek S.L.T.C. De Vliegende bal. De vereniging in het Friese Sneek is op basis van een duidelijke visie niet alleen bezig met het ‘nu’, maar ook altijd met de toekomst. Zo was De Vliegende Bal een van de eerste Friese verenigingen die padelbanen liet aanleggen, is padel inmiddels volledig geïntegreerd in de organisatie en wordt gebruikgemaakt van een zeer innovatieve vrijwilligersstructuur. In die structuur is geen sprake van een bestuur, maar van een Kerngroep en Themagroepen, die aan specifieke projecten werken. Op die manier kunnen ook vrijwilligers met beperkte tijd hun steentje bijdragen. Dat werkte onder andere uitstekend voor de opzet van padel en voor de renovatie van het clubhuis, terras en park.

Verder is er een hechte samenwerking met Tennis Academie Friesland, waarvan de hoofdtrainer tevens deel uitmaakt van de Kerngroep en de rol van Verenigingsmanager vervult. Ook hebben bij De Vliegende Bal alle jeugdleden een Alles-in-1 lidmaatschap, wat leidt tot zeer actieve jeugdleden en drukbezochte activiteiten en wat de afgelopen jaren resulteerde in een verdubbeling van het aantal jeugdleden. Bovendien stelt De Vliegende Bal samen met omliggende verenigingen elk jaar een jaarprogramma op, waardoor jeugdleden het jaarrond aantrekkelijke competities en activiteiten wordt geboden. Zo ondersteunt De Vliegende Bal ook de kleinere verenigingen in de omgeving. Een vereniging die op al deze vlakken het voortouw neemt, verdient de titel Vereniging van het Jaar.

‘Ik zit snel achter dingen aan, dat zit in mijn karakter’

De Zwarte Tulp voor de Vrijwilliger van het Jaar is dit jaar voor Monique van Woerkum, bestuurslid bij LTC Hoogvliet. Monique is hét gezicht van de vereniging en altijd bereid om de handen uit de mouwen te steken als er iets moet gebeuren. Ze is bijvoorbeeld dé aanjager van vernieuwende ideeën binnen de vereniging als ‘all you can tennis’, een initiatief dat voor veel nieuwe leden heeft gezorgd. En bij alleen zo’n initiatief blijft het niet. Monique zorgt er ook voor dat nieuwe leden zich snel thuis voelen door ze persoonlijk welkom te heten, een rondleiding te geven en zelfs een afspraak te maken voor een eerste keer tennissen. In de tijd die resteert, neemt ze tevens zaken als de productie van instructiefilmpjes voor bijvoorbeeld de eerste bardienst op zich en legt ze actief contact met de tennisleraar. Kortom; Monique van Woerkum is van onschatbare waarde voor LTC Hoogvliet en een meer dan terechte winnares.

“Ik was vooral verbaasd!”, reageerde Van Woerkum zelf op de prijs. “Het is heel lief van clubgenoten dat ze mij voordroegen en geweldig dat ik het ook nog geworden ben! Het zal voor veel vrijwilligers gelden, maar ik ben mij er niet zo van bewust dat ik specialer ben dan andere mensen op de club. Iedereen zet zijn beste beentje voor en doet wat er moet gebeuren. Ik zit inderdaad snel achter dingen aan, dat zit nu eenmaal in mijn karakter. Maar dat ik daar zo voor wordt gewaardeerd, dat is wel echt een hele eer!”

‘Energie geven is het geheim’

Het LTV Bleiswijk Open was al vaker genomineerd voor de titel Toernooi van het Jaar en dit jaar is het zover, de felbegeerde Zwarte Tulp mag worden bijgezet in de prijzenkast. De toernooiorganisatie weet er ieder jaar weer een feestje van te maken voor alle deelnemers, met gezelligheid, veel tennis, heerlijke hapjes en drankjes en heel regelmatig aanwezigheid van één of meer grote namen. In de editie van 2021 konden de ruim 450 deelnemers zich verheugen op de aanwezigheid van rolstoeltennissers Jiske Griffioen en Robin Ammerlaan, maar ook op Paul Haarhuis, Richard Krajicek en Martin Verkerk. Deelnemers, publiek en andere geïnteresseerden genoten met volle teugen. Met deze ingrediënten samen met tal van leuke nevenactiviteiten, zorgt LTV Bleiswijk elk jaar weer voor een onvergetelijke week.

“We doen dit al heel lang, elk jaar streven we er weer naar deelnemers en toeschouwers de leukste week van het seizoen te bezorgen”, zegt Roland van Mechelen, al meer dan 27 jaar dé motor achter het toernooi en tevens de man die via zijn netwerk vaak de bekende namen wist te regelen. “De waardering van alle aanwezigen is elk jaar al groot, maar dat we er na twee eerdere nominatie ook een prijs voor krijgen, is een enorme eer! Energie geven, dat is wat mij betreft hét geheim achter een succesvol toernooi. We ontvangen iedereen altijd met een glimlach, zijn altijd servicegericht, doen waar we kunnen iets extra’s. Daarom zijn er elk jaar meer inschrijvingen dan plekken, daar ben ik van overtuigd.”