Online Trainerscongres

Deze sessies mag je niet missen tijdens de KNLTB Digitale Congresweek

Op zondag 13 februari gaat de KNLTB Digitale Congresweek weer van start! Net als vorig jaar is er een bomvol programma met kennissessies en gesprekken en op de openingsdag is niemand minder dan voormalig topschaatser en technologie- en innovatie-expert Ben van der Burg hoofdspreker. Het thema van de week: klaar voor de toekomst! Centraal staan de toekomstbestendigheid van de tennis- en padelsport en in het bijzonder de verenigingen. Hoe stippel je een koers uit en maak je keuzes om klaar te zijn voor de veranderingen en ontwikkelingen die de komende jaren gaan brengen? Enkele in het oog springende sessies uit de Digitale Congresweek op rij.

Zoek- en boekplatform Meet & Play

Meet & Play is bij uitstek een initiatief waarmee de KNLTB inspeelt op een snel veranderende maatschappij en vooral de manier waarop mensen sporten. Via dit zoek- en boekplatform kunnen verenigingen tennis- en padelbanen beschikbaar stellen voor verhuur en kunnen mensen die even een balletje willen slaan bij hen in de buurt, makkelijk een baan vinden en online boeken. Inmiddels maken al meer dan 100 verenigingen er gebruik van. Verenigingen kiezen zelf welke banen ze op welke momenten openstellen voor verhuur. Zo kan Meet & Play flink bijdragen aan een betere baanbezetting. Bovendien krijgen verenigingen op deze manier meer mensen van buitenaf op het park, die kennis kunnen maken met de vereniging. Omdat Meet & Play verenigingen tevens de mogelijkheid biedt op het platform activiteiten en kennismakingsaanbod te promoten, kan het ook van grote betekenis zijn voor ledenwerving. In een rondetafelgesprek op dinsdagavond 15 februari praten verschillende deskundigen over de waarde en mogelijkheden van Meet & Play en wat het precies voor de verenigingen kan betekenen.

Jaarkalender

Jeugdleden werven is één ding, maar ze behouden is een uitdaging van een geheel andere orde. Het is belangrijk jeugd actief bij de vereniging te betrekken, voldoende leuke momenten op de verenigingen te creëren en ze zo te binden. Een jaarkalender is dan een uitstekend hulpmiddel. Zo zien jeugdleden welke leuke evenementen er door het jaar heen worden georganiseerd en waar zij zich voor kunnen aanmelden. Bovendien weten ook ouders wat er op het programma staat en kunnen ze daar tijdig rekening mee houden in hun agenda. Tenslotte kan de kalender helpen bij het werven van vrijwilligers. Voor een specifiek evenement dat over enkele maanden op het programma staat vrijwilligers werven, werkt vaak beter dan bijvoorbeeld iemand direct vragen voor een rol in een commissie. Maar hoe pak je het precies aan als je met een jaarkalender gaat werken? Waar begin je en waar let je op? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens een sessie over de jaarkalender op donderdagavond 17 februari.    

Alles uit vrijwilligers en de vereniging

Ook in de zoektocht naar voldoende vrijwilligers is het voor veel verenigingen aan de hand: werven is belangrijk, maar ook vrijwilligers behouden is een uitdaging. In een sessie op maandagavond 14 februari worden verenigingen aan de hand van het organisatiemodel van Back2Basics meegenomen in de driehoek: structuur - cultuur - strategie. Om inspiratie op te doen hoe je een vrijwilligersorganisatie op vernieuwende manieren kan structuren om zodoende alles uit de vrijwilligers en de vereniging te halen, staat een aantal praktijkvoorbeelden centraal.

En zo staan er nog veel meer interessante sessies en gesprekken op het programma. Ben je erbij vanaf 13 februari? Verenigingsbestuurders, andere vrijwilligers en trainers schrijven zich gratis in. Kijk hier voor meer informatie, het gehele programma en directe aanmelding.