Schaduw Net gravel

Bij ATV De Hertenkamp gaan vluchtelingen uit AZC wekelijks de tennisbaan op

Welk initiatief een tennis- en/of padelvereniging ook wil oppakken, met inzet, enthousiasme en hart voor de zaak kom je heel ver. Rob Molijn is daarvan het levende bewijs. Bij ATV De Hertenkamp in Assen zette hij in nauw overleg met het bestuur een tennisprogramma op voor vluchtelingen in het nabijgelegen AZC. Met jarenlange ervaring in vluchtelingenwerk weet hij als geen ander dat AZC-bewoners heel veel tijd hebben om na te denken over de vaak moeilijke periode die zij doormaakten en nog doormaken. Gedurende de procedure voor een eventuele verblijfsvergunning, is afleiding heel welkom. “Op de baan kunnen mensen hun hoofd leegmaken en even ontsnappen aan de verveling.”

Dat een partijtje tennis voor AZC-bewoners een positief effect kan hebben, wist Molijn, die zelf lid is bij ATV De Hertenkamp, al voordat hij met het bestuur in gesprek ging. Hij nam in het verleden al heel regelmatig vluchtelingen als introducee mee naar de baan om een balletje te slaan en zag hoe de mensen ervan genoten om even met iets compleet anders bezig te zijn. “In de periode in het AZC hebben deze mensen weinig om handen. Ze kunnen geen opleiding beginnen en niet werken. Het idee om daar als vereniging iets aan te doen, kreeg ik door de 4 Mijl van Assen, een grote hardloopwedstrijd hier in het Noorden. De organisatie zette AZC-bewoners in als vrijwilliger en er heeft ook aantal bewoners meegedaan. Eén van de mensen uit het AZC liep zelfs op blote voeten naar de tweede plaats. Toen ik dat allemaal hoorde, dacht ik: wij hebben op de vereniging negen banen die op doordeweekse dagen overdag voor driekwart leeg zijn. Wij kunnen ook iets doen voor deze mensen!”

‘Eén groep, geen onderscheid’

Molijn opperde zijn idee bij Arjan Bos, sportcoördinator bij het AZC in Assen. Hij reageerde direct enthousiast. Zeker omdat er via verschillende initiatieven al wel werd samengewerkt met enkele voetbalclubs in de regio, maar nog nauwelijks met tennisverenigingen. Molijn: “Toen ben ik ook met voorzitter Michel Berends en Geralda Extra van ons bestuur om de tafel gegaan. Zij waren eveneens heel enthousiast. Ik heb een plan van aanpak geschreven en daar is een pilot uit voortgekomen. Die loopt nu. Elke vrijdagmiddag komt een groep uit het AZC tennissen onder begeleiding van een trainer van Tennischool Future waar wij mee samenwerken. Ik kan natuurlijk ook zelf voor de groep gaan staan, maar ik wilde het wel een beetje professioneel aanpakken. Het is één groep. Kinderen, volwassenen, vrouwen, mannen, met hoofddoek, zonder, alles door elkaar. We maken nergens onderscheid in, dat hebben we direct met elkaar besloten.”

Begroting voor 2022 rond

De pilot loopt nog, maar er is al meer dan voldoende aanleiding om AZC-bewoners ook in 2022 de gelegenheid te geven om te tennissen. Sterker nog, voor volgend jaar is een activiteitenkalender gemaakt om vluchtelingen het hele jaar door plek te bieden op de banen van ATV De Hertenkamp. Er worden straks in vier blokken viermaal tien lessen aangeboden, steeds voor een groep van maximaal 16 personen. Voor zo’n structurele aanpak is budget nodig, maar ook dat bleek geen onoverkomelijke hindernis voor Molijn. “Die begroting voor 2022 heb ik al rond! Voor een heel jaar hebben we het over een begroting van ongeveer 8.000 euro. Een flink deel daarvan komt van een nieuwe sponsor, Het Struunhuus. Dat is een recyclewinkel met tweedehands producten hier in Assen, zonder winstoogmerk. Hun overschotten stoppen ze in goede doelen. Verder komt er een bedrag uit het gemeentelijke subsidieprogramma ‘Frisse Start’ en wordt er geld beschikbaar gesteld door een wijkfonds om de buurt leuker en gezelliger te maken. Tot slot rekenen we een eigen bijdrage van 10 euro per deelnemer. Dat bedrag wordt in zijn totaliteit afgedekt door een sponsor. Dat is fijn, want AZC-bewoners krijgen 50 euro leefgeld per week, dan is 10 euro toch een behoorlijk bedrag.”

Ook de KNLTB draagt haar steentje bij. Als het verenigingsbestuur instemt met een plan om AZC-bewoners tegen een gereduceerd tarief een lidmaatschap aan te bieden, is de bond bereid af te zien van de afdracht per lid.

‘Dit kan op veel meer plekken opgepakt worden’

Nu is het zaak alle plekken in de groepen voor komend jaar te vullen, maar daar maakt Molijn zich geen zorgen over. “Naar aanleiding van de pilot zal mond-tot-mond-reclame in het AZC zijn werk doen. Bovendien organiseren we in het voorjaar samen met de tennisschool nog een clinic voor de AZC-bewoners.”

Inmiddels zijn er speciaal voor AZC-bewoners ook rackets aangeschaft en krijgen deelnemers straks een pas waarmee zij het tennispark op kunnen. In het depot van het AZC kunnen ze dan tegen een kleine vergoeding een racket lenen en de AZC-beveiliging kan voor hen digitaal een baan boeken. “Of we dit in toekomst nog verder uitbouwen? Dat moeten we zien. We moeten zowel de baancapaciteit  als de begroting in de gaten blijven houden, het moet voor ons wel behapbaar blijven. De vraag is ook hoeveel mensen hier uiteindelijk blijven tennissen. Komend jaar zal daar nog niet zoveel in veranderen, maar daarna hangt het er maar net vanaf waar zij komen te wonen als ze het AZC verlaten. Dit soort initiatieven kunnen echter wel op veel meer plekken in Nederland nabij AZC’s opgepakt worden, de KNLTB ziet dat ook. En als verenigingen advies nodig hebben; ik help graag!”