Worldtour Fotoshoot high five kinderen

Zet sport op de lokale politieke agenda

Op 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is cruciaal voor het sportbeleid: van de ruim 2 miljard die overheid jaarlijks uitgeeft aan sport, komt 1,5 miljard van de gemeenten. Als sport- en beweegsector zetten we in op een prominente plek op de politieke agenda in alle gemeenten en pleiten we voor extra investeringen in onze sector. Elke geïnvesteerde euro in sport en bewegen levert minimaal 2,5 euro aan maatschappelijk rendement op. Kortom, sport en bewegen is geen kostenpost, maar een investering in een sterke maatschappij! Deze boodschap willen we in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen breed verspreiden.

Om te zorgen dat onze oproep bij de lokale politiek wordt gehoord, vragen we alle tennisverenigingen mee te helpen tijdens onze Sportcampagne. Dat kan op vier manieren: 

1. Zet (de wensen van) jouw club op de politieke agenda

NOC*NSF heeft een aantal handige hulpmiddelen ontwikkeld om sport op de politieke agenda van jouw gemeente te plaatsen. Denk aan de brochure ‘met sport en bewegen naar een energieke en gezonde gemeente’, de handleiding voor sportclubs en de infographic gemeenteraadsverkiezingen en een handige infographic. Deze materialen zijn klaar voor publicatie, maar kunnen desgewenst met eigen voorbeelden en logo’s worden aangevuld. 

2. Activeer vrijwilligers en medewerkers om lokaal actief te worden in hun gemeente

Het lokale Sportcampagneteam voert de Sportcampagne in de gemeente uit. Deze Sportcampagneteams bestaan uit vrijwilligers, bestuurders en ondernemers van sportclubs en zijn bij uitstek de plek om actief deel te nemen en de kracht en waarde van sport continu op de lokale politieke agenda te zetten. Tijdens de Sportcampagne levert het lokale Sportcampagneteam input voor de verkiezingsprogramma’s en organiseert zij in aanloop naar de verkiezingen bijvoorbeeld een werkbezoek of sportdebat. Aanmelden voor een lokaal Sportcampagneteam kan op de website van de Sportcampagne.

3. Een regionale bijeenkomst over de Sportcampagne

Tot 10 december organiseert het Sportcampagneteam NL verschillende (digitale) bijeenkomsten over de Sportcampagne. Deze bijeenkomsten zijn interessant voor vrijwilligers, medewerkers en bestuurders van sportbonden en sportclubs. Tijdens deze bijeenkomsten lichten we de Sportcampagne toe en gaan we in op wat je zou kunnen doen om sport en bewegen op de politieke agenda in jouw gemeente te zetten. Meld je aan voor een van de digitale bijeenkomsten op de website van de Sportcampagne (Aanmelden voor een regiobijeenkomst) en enthousiasmeer jouw medewerkers om lokaal actief te worden in het Sportcampagneteam in hun gemeente. In de toolkit is een PowerPointpresentatie toegevoegd (incl. speakersnotes in Word) om jouw medewerkers mee te nemen in de Sportcampagne. Alles is optioneel, bepaal zelf wat je wel en niet doet.

4. Vergroot zichtbaarheid van de waarde van sport in jouw gemeente

In het eerste kwartaal van 2022 willen we zoveel mogelijk aandacht vragen voor sport en bewegen. Op deze manier hopen we de schrijvers van de collegeakkoorden (en hun adviseurs) te bereiken. Deze zichtbaarheid verkrijgen we bijvoorbeeld in landelijke of regionale media of via eigen publicaties of social media. De onderwerpen waarop we zichtbaar willen zijn, zijn de onderwerpen waar op lokaal niveau de waarde van sport in doorklinkt. Voorbeelden daarvan zijn het ruimtelijk, economisch en sociaal domein. Mijn vraag is om nu alvast na te denken over de onderwerpen die voor jouw sport en achterban relevant zijn en hoe we kunnen zorgen dat de politiek hier niet omheen kan.

Laat de kracht van sport en bewegen en de waarde van sport en de sportclub zien aan de lokale politiek. Zo zorgen we met elkaar voor een energieke en gezonde gemeente waarin we veel winnen met sport!