Bal stuiteren service

KNLTB Najaarscompetitie 2022: van 7 naar 5 speeldagen

Één van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van competitie voor komend jaar is dat we met ingang van 2022 het aantal speeldagen van de KNLTB Najaarscompetitie aanpassen van 7 naar 5. Deze beslissing hebben we niet zomaar genomen en heeft een aantal verschillende redenen. Hieronder lichten we deze redenen verder toe:

Het past beter bij het jaargetijde in het najaar

De kans dat het gedurende de Najaarscompetitie slechter weer wordt is groter dan dat het weer beter wordt. Dat betekent dat wanneer er wordt uitgeweken naar inhaaldagen de kans dat die niet door kunnen gaan als gevolg van het weer nog groter wordt, waardoor veel teams niet de volledige competitie af kunnen maken. Door de aanpassing van het aantal speeldagen zullen meer (inhaal) wedstrijden daadwerkelijk worden gespeeld;

Minder last van herfstvakantie

In het verleden zorgde de herfstvakantie vaak voor problemen doordat veel teams invallers moesten regelen of wedstrijden moesten verplaatsen omdat teams onvoltallig waren in die periode. Door de aanpassing van het aantal speeldagen valt in 2022 alleen het begin van de herfstvakantie in de regio Noord in het laatste speelweekend van de Najaarscompetitie. In de regio Midden en Zuid valt de hele vakantie buiten de reguliere speeldagen.

(Gemeentelijke) parken die na de herfstvakantie sluiten

Deze parken kunnen de Najaarscompetitie inclusief eventuele inhaaldagen nu op hun eigen park afronden in plaats van te moeten zoeken naar andere mogelijkheden. In het verleden kwam het wel eens voor dat parken gesloten werden en een vereniging hun afgelaste/gestaakte wedstrijden niet op hun thuis accommodatie konden inhalen

Betere aansluiting op het winterseizoen

De periode van de Najaarscompetitie sluit nu beter aan op de verschillende indoor en outdoor wintercompetitie die door het hele land worden aangeboden. Hierdoor krijgen spelers de kans een jaar rond wedstrijden te spelen.

Mogelijk nieuwe doelgroep spelers

De afgelopen twee jaar is de Voorjaarscompetitie als gevolg van de coronamaatregelen verplaatst naar het najaar. Hierdoor heeft een vrij grote groep spelers, waaronder ook de prestatieve spelers voor het eerst kennis gemaakt met het spelen van competitie in het najaar.

Uit een onderzoek onder spelers die voor corona alleen deelnamen aan de Voorjaarscompetitie en niet aan de Najaarscompetitie blijkt dat ruim 66% van de respondenten een deelname aan de Najaarscompetitie zou heroverwegen als het aantal speeldagen wordt teruggebracht van 7 naar 5.

Dit betekent dat we een hele nieuwe groep spelers, waaronder de prestatieve spelers, kunnen enthousiasmeren om in de toekomst ook mee te blijven doen aan de Najaarscompetitie. De KNLTB zal verenigingen ondersteunen bij de activatie en promotie van de competitie bij deze doelgroep.

Kortom, de aanpassing van het aantal speeldagen draagt met bovenstaande redenen bij aan het doel van de KNLTB om meer mensen met meer plezier meer wedstrijden te laten spelen.

Ben je nieuwsgiering naar de speeldagen de KNLTB Najaarscompetitie? Klik hier voor het overzicht van de speeldata voor de verschillende competitiesoorten.