Tennis meisjes

Jeugdtoernooien GTR Geleen en NTC’72 zorgen voor meer binding en veel tennisplezier

Om het spelen van wedstrijden te stimuleren, vindt er deze zomer een vernieuwd jeugdtoernooicircuit in Limburg plaats. Op deze manier kan de jeugd op een laagdrempelige manier kennismaken met het spelen van wedstrijden. Zo’n 25 toernooien staan op de kalender en het circuit wordt afgesloten met een eindevent in Echt. Onder meer bij GTR Geleen en NTC’72 vonden onlangs geslaagde jeugdtoernooien plaats.

Door wedstrijden te spelen is de jeugd vaker op de vereniging. Dat leidt weer tot meer binding en uiteindelijk tot ledenbehoud. Een jeugdtoernooi is daarom voor iedere vereniging een aanrader, zo beaamt ook Anique Snijders, actief in meerdere commissies bij GTR Geleen. “De jeugd uit de regio moet vaak minimaal naar Eindhoven voor een tennistoernooitje, dat is een uur rijden. Hen willen we ook in de buurt wat bieden. Bij GTR Geleen hebben we een behoorlijke actieve jeugdgroep en die groep groeit wanneer je bijvoorbeeld een toernooi organiseert, waardoor ze een week lang op het park komen en betrokken raken.”

Twee toernooien in één week

GTR Geleen besloot om twee toernooien in één week te combineren, iets wat tot eigen verbazing helemaal niet zo gebruikelijk bleek te zijn. “Wij vonden dat juist heel logisch. We organiseerden een Junioren Tour toernooi Brons en een Open Junioren toernooi. Met het Junioren Tour toernooi Brons wilden we dus voornamelijk kinderen uit de regio laten ruiken aan dit soort meer prestatieve toernooien, want deze zijn vaak de opstap naar meer. Door de koppeling met het Open Junioren toernooi konden ze ook nog eens lekker veel wedstrijden spelen en groeien in de sport.”

De combinatie van de twee toernooinummers leverde van 25 juli tot 1 augustus een heel mooie week op. Hoewel Snijders in eerste instantie op meer animo voor deelname rekende, was de toernooiweek met behulp van een tennisschool uit Venray en een clinic van Tennisschool Regio Zuid goed gevuld met ongeveer 150 kinderen. “Jeugdtoernooien en andere activiteiten zorgen ervoor dat kinderen elkaar door het jaar heen vaker zien, bij elkaars wedstrijden gaan kijken en ook buiten de vereniging om gaan afspreken. Je merkt gewoon dat het de binding vergroot, met elkaar en met de club. Dat geeft een beetje het ouderwetse tennisgevoel.”

Laagdrempelig

Ruim een halfuur verderop, bij NTC’72 in Nederweert, organiseerden ze eind juli een Grand Slam for Kids toernooi. Roel Feijen, Voorzitter Jeugd van NTC’72, had nog niet eerder van het concept gehoord. “Grand Slams for Kids pakt de volledige organisatie op zich, behalve de aankleding van het park en de wedstrijdleiding op de speeldag zelf. Verder wordt alles aangeleverd door de stichting, van handleidingen en stappenplannen tot alle materialen voor de aankleding van het park. Ze regelen bijvoorbeeld uitschuifschermen om neer te zetten en doeken met Roland Garros erop, het Grand Slam toernooi dat wij nabootsten, maar ze doen ook de promotie op social media en de wedstrijdindeling. Indien noodzakelijk zouden ze zelfs een tijdelijk lidmaatschap regelen voor kinderen die geen lid van een club zijn. Dat was bij ons niet nodig, maar geeft aan hoever de ondersteuning gaat. Voor ons was dat ideaal.”

Door teruglopende deelnamecijfers aan toernooien in de regio Limburg, vreesde NTC’72 net als GTR Geleen voor een gebrek aan deelnemers. Gelukkig kwam het ook hier uiteindelijk goed. Zó goed zelfs, dat de vereniging het maximaal aantal deelnemende kinderen bereikte. “We startten om half negen ’s ochtends en sloten rond half zes ’s avonds af. We hebben zes banen en die waren iedere ronde bezet, want de kinderen speelden vier wedstrijden per dag. Dat was best pittig, maar ze konden tussendoor altijd wat drinken of spelletjes spelen. Ze hebben allemaal een heel leuke, zonnige dag gehad en namen enthousiast deel aan de wedstrijden.”

Tennis op de kaart zetten

Daarmee voldoen de toernooien aan de doelstelling bij NTC’72: tennis meer op de kaart krijgen bij de jeugd, met het spelplezier voorop. “Het toernooi was volledig gericht op het vermaken van de kinderen. Het was helemaal niet prestatief, er was ook geen prijsuitreiking, het ging er niet om dat je eerste werd. We wilden dat de kinderen plezier zouden hebben en lekker konden tennissen, op een leuk aangekleed park. Dat is goed gelukt.”

Ondersteuning van de KNLTB

De KNLTB ondersteunt en helpt toernooiorganisaties met de organisatie van hun toernooi. Dit gebeurt door het beschikbaar stellen van handleidingen, stappenplannen en promotieplannen, welke te vinden zijn op Centrecourt. Een belangrijke pagina voor verenigingstoernooileiders is www.centrecourt.nl/toernooien.

Foto:  Ilse Leytens van Jepp Fotografie