ALTC De Algemene + TC Ijsbaanpad clubhuis kantine

ALTC De Algemene en TC IJsbaanpad starten coöperatie voor eigen bar

ALTC De Algemene en TC IJsbaanpad maken gebruik van hetzelfde tennispark. Op dit terrein staat een gebouw waar allebei de Amsterdamse tennisverenigingen én vier bridgeclubs vertoeven. Echter hadden ALTC De Algemene en TC IJsbaanpad behoefte aan een eigen plekje, zonder afhankelijkheid van de bridgeverenigingen en de openingstijden van de pachter van het gebouw. Ze sloegen de handen ineen en runnen nu middels een coöperatie samen hun eigen bar.

“De bridgeclubs zaten in de grote zaal van het gebouw, wij hadden met de tennisverenigingen een aangrenzende lounge zonder bar”, aldus ALTC De Algemene-voorzitter Eveline Demeyer. “Als er gebridged werd, konden wij niet lekker aan de bar in de grote zaal zitten. De pachter vond het wel een goed idee als er een tweede bar in het gebouw, waar hij wel de inkoop voor regelt, zou komen. Voor iedereen was een eigen plek voor ons dus een goede optie. De gesprekken hierover zijn gestart in het voorjaar van 2018. Vervolgens hebben we in samenwerking met TC IJsbaanpad en met toestemming van de eigenaar ons deel van het pand verbouwd en er een bar in gemaakt.”

De KNLTB wees een adviseur toe aan de twee tennisclubs om hen te helpen met de juiste juridische en financiële beslissingen. Want als de verenigingen samen een bar gingen runnen, moesten zij dan een besloten vennootschap oprichten, of een stichting, of weer iets anders? “De adviseur onderzocht alle mogelijkheden en kwam tot de conclusie dat een coöperatie de meest handige manier zou zijn. Dat was pionieren. Onze accountmanager van de KNLTB vertelde ons namelijk dat er in Nederland geen tennisclubs zijn die al middels een coöperatie samenwerken. In augustus van 2019 hebben we bij een notaris officieel onze coöperatie opgericht, met de voorzitter van TC IJsbaanpad en mijzelf als twee bestuursleden.”

Directe gesprekspartners

Een coöperatie heeft voor ALTC De Algemene en TC IJsbaanpad meerdere voordelen ten opzichte van andere samenwerkingsverbanden. Anders dan bij bijvoorbeeld een stichting, zijn de twee verenigingen in een coöperatie elkaars directe gesprekspartners. Ze vormen als leden van de coöperatie immers ook zelf het bestuur. “In een stichting nemen de stichtingsbestuurders op persoonlijke titel de besluiten. In een coöperatie worden de besluiten genomen door de twee leden: TC IJsbaanpad en wij. Daarnaast kunnen we in een coöperatie eenvoudig financiële afspraken maken met onze leden, om bijvoorbeeld vrijwillige diensten tóch te compenseren of om investeringen terug te betalen, mocht ons financiële resultaat positief zijn. Verder werkt de coöperatie bijna hetzelfde als een vereniging. Zo is er ook een penningmeester en houdt de coöperatie ieder jaar een Algemene Ledenvergadering. Het is een heel democratische samenwerkingsvorm. Daarom past het goed bij sportverenigingen.”

Het enige doel van de coöperatie is de exploitatie van de bar. Er moeten dus ook bardiensten gedraaid worden, waar deze voorheen niet nodig waren omdat de pachter de bar runde. Voor sommige leden was dat even wennen. “Als je ergens lid wordt en het hoort erbij om zo nu en dan een bardienst te draaien, dan is het niet meer dan normaal”, legt Demeyer uit. “Maar ALTC De Algemene bestaat al 93 jaar en heeft nooit een eigen bar gehad, dus dan is dat even schakelen. We verdelen de bardiensten fiftyfifty met TC IJsbaanpad. In de even weken is het onze taak, in de oneven week bezetten zij de bar.”

Goede harmonie

Sinds het begin van 2020 is de nieuwe, verbouwde lounge met bar een feit. Uiteindelijk duurde het volledige proces dus ongeveer twee jaar, maar door goed overleg en duidelijke afspraken mag het resultaat er zijn. De twee tennisverenigingen zijn erg tevreden. “In het bedrijfsleven zou zo’n proces sneller verlopen, maar wij zijn allemaal vrijwilligers. De samenwerking verliep in goede harmonie en onze lounge is nu stukken mooier dan hij was. We hebben nu echt goede apparatuur, met bijvoorbeeld ook een flatscreen waarop we gezamenlijk Grand Slams kunnen kijken. Ook konden de prijzen aanzienlijk omlaag, omdat we die nu zelf kunnen bepalen. We hebben nu gewoon echt onze eigen plek, daar hadden allebei de tennisclubs behoefte aan. Een clubhuis geeft ook identiteit aan een vereniging, dus we hopen ook echt dat het voor meer clubgevoel gaat zorgen. Tot nu toe zijn de reacties enthousiast.”