Tennisvereniging T Root Menzis Tenniskidsfeest 2018 (23)

40.000 kinderen van start in tenniscompetitie

Door de recente versoepelingen is het weer mogelijk jeugdwedstrijden te organiseren. Maar liefst 40.000 jeugdleden starten dit weekend met de verkorte KNLTB tenniscompetitie. Tennis is populair bij de jeugd, dat blijkt ook uit de groei van het aantal jeugdleden bij tennisverenigingen. Het aantal kinderen t/m 17 jaar is ten opzichte van vorig jaar gestegen met 8,8%, in totaal zijn er nu ruim 85.000 jeugdleden.

De voorjaarscompetitie voor de jeugd kon dit jaar opnieuw niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Tennissen mocht gelukkig wel, ook trainingen en interne wedstrijden op de club waren toegestaan. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen, de jeugd t/m 17 jaar mag vanaf 5 juni competitie spelen tegen teams van andere clubs. En daar is veel animo voor. Maar liefst 7.180 teams staan te popelen om dit weekend te beginnen. Van de 40.000 kinderen die meedoen aan de jeugdcompetitie zijn er 20.000 in de leeftijd 8 t/m 12 jaar en 20.000 in de leeftijd 13 t/m 17 jaar.

In totaal zijn op 31 mei 2021 85.600 kinderen lid van een tennisvereniging, een stijging van 8,8% ten opzichte van vorig jaar. In de leeftijdsgroep t/m 12 jaar is dat zelfs 9,7%. Bijna de helft van de jeugdleden doet dus mee aan de verkorte competitie.

Erik Poel, algemeen directeur van de KNLTB kijkt met een tevreden gevoel naar de ontwikkeling bij de jeugd: “We zijn echt heel blij dat wedstrijdjes voor de jeugd weer kunnen. Met je teamgenootjes trainen is al leuk maar competitie spelen heeft iets speciaals. Het is zo belangrijk voor het spelplezier en de binding met de vereniging. Dat er zoveel kinderen meedoen, geeft wel aan hoe graag ze competitie spelen. Daarnaast zien we ook de ledenaantallen bij de jeugd weer groeien. Dat is voor het eerst in ruim 10 jaar. Er is de afgelopen jaren met Tenniskids veel gedaan om tennis toegankelijk te maken voor alle leeftijden en het is geweldig om te zien dat dit is gelukt.’

Tenniskids is een tennisprogramma voor kinderen tot en met 12 jaar. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leren kinderen de sport razendsnel te spelen. Kinderen worden direct in een groep met leeftijdsgenootjes geplaatst. “Zo maken ze snel nieuwe vriendjes en werken ze samen naar duidelijke doelen toe. Samen spelen en plezier hebben; daar draait het om bij Tenniskids!”.

10% ledengroei KNLTB

Naast de ledenstijging bij de jeugd ziet de KNLTB ook een landelijke stijging in de totale ledencijfers. Eind mei 2021 staat de teller op 51.000 nieuwe leden, een stijging van 10,2% ten opzichte van mei 2020.  

Poel: ‘Tennis is ook dit jaar weer een sport gebleken die veel sporters heeft aangetrokken. We zien mensen die vroeger getennist hebben het weer oppakken en ook veel mensen die het graag willen leren. Sinds maart zien we maandelijks een stijging van het aantal nieuwe leden en dat zet nog steeds door. We verwachten ook deze zomer nog meer mensen enthousiast te maken met het Zomerchallenge lidmaatschap. Daarmee kan je 3 maanden tennissen bij een verenigingen en kijken of je het leuk vindt. Zeker 40% van deze zomerleden blijft daarna ook lid.’’

Speel jij zelf mee met de voorjaarscompetitie? Bekijk hier dan een aantal tips om de competitie goed voorbereid te starten!