Koffie To Go

To-go alternatief is welkome opsteker voor verenigingen en pachters

Al maanden zijn de kantines en horecagelegenheden bij verenigingen dicht. Waar anders in deze periode, tijdens de Voorjaarscompetitie onder de lentezon, de grootste omzet wordt gedraaid, is het nu veelal stil.  Sinds kort is het in sommige gemeenten toegestaan een afhaalpunt op te zetten op het tennispark. Leden kunnen hierdoor bijvoorbeeld een koffie to-go halen of een snack kopen. Een welkome opsteker voor de verenigingen en pachters op de tennisparken, die al zo lang geen omzet kunnen draaien.

Met het aanbreken van de lente wordt het weer drukker op de tennisparken. Zeker nu sinds half maart weer met z’n vieren getennist of gepadeld kan worden. De Voorjaarscompetitie is vanwege de coronamaatregelen nog uitgesteld, maar bij een aantal verenigingen is het sinds kort wel mogelijk een kop koffie, sportdrank of broodje af te halen. Sommige gemeenten hebben hiervoor een vergunning afgegeven, waardoor een afhaalpunt kan worden ingericht op het tennispark. BLTC Baarn is een van de verenigingen waar sinds kort een uitgifteloket aanwezig is. “We zijn heel blij met het afhaalpunt op het tennispark. Er wordt gretig gebruik van gemaakt door de leden”, zegt Rutger Oudejans van BLTC Baarn. Bovendien is het een belangrijke stap in de goede richting voor Orhan Çatalgöl, al meer dan vijftien jaar de pachter bij BLTC.

Goed contact met gemeenten cruciaal

 Volgens de voorzitter van de tennisvereniging is goed contact met de gemeente cruciaal voor een uitgifteloket in het clubhuis. Oudejans: “Wij hebben altijd goed samengewerkt met de gemeente en staan in goed contact met de ambtenaren. Daarnaast hebben we een helder plan opgesteld waarin duidelijk staat beschreven welke regels en protocollen er gelden op het tennispark. Zo mag er maar één persoon, met mondkapje, naar binnen om iets te bestellen. Er zijn verschillende deuren om naar binnen en buiten te gaan en de consumptie mag niet op het terras genuttigd worden. Daarnaast staat er op het park een trolley waar vieze kopjes en borden op gezet kunnen worden. We letten er goed op dat er geen groepsvorming ontstaat en mensen niet blijven hangen,  de leden hebben er begrip voor. Iedereen is allang blij dat er weer een drankje en wat eten gehaald kan worden.”

Meerdere voordelen aan afhaalpunt

Ook LTC Startbaan heeft een pachter, de uitbater van Sportcafé Startbaan. De tennisvereniging is gevestigd op het tennispark Startbaan in Amstelveen. Voorzitter Milko Arendse laat weten dat de pachter contact heeft gezocht met de gemeente om toestemming te vragen voor een uitgiftepunt op het park. “Er staat buiten een stand waar drankjes en snacks gehaald kunnen worden. Een belangrijke voorwaarde is dat alles wat verkocht wordt, afgesloten moet kunnen worden. Op de koffie moet dus altijd een deksel zitten. Daarnaast is het terras afgesloten, zodat de leden weten dat je daar niet kunt zitten.”

Behalve dat leden voor en na het tennissen weer een versnapering kunnen halen, zit er nog een voordeel aan het afhaalpunt bij LTC Startbaan. “De pachter is tevens degene die het park opent en afsluit. Zij zorgen ervoor dat iedereen op tijd weer richting huis gaat en dat alles goed wordt afgesloten. De eerste ervaringen met het afhaalsysteem zijn erg goed. Het is duidelijk welke regels er gelden en de leden zijn blij dat ze een verse koffie, sportdrank of energiereep kunnen halen”, aldus Arendse.

Patat en maaltijden beschikbaar

Bij Tennisclub Kattenlaan in het Amsterdamse Vondelpark is op drukke tijden de horeca geopend voor koffie, thee en frisdrank. Op bepaalde dagen is het ook mogelijk maaltijden af te halen en in het weekend wordt er patat geserveerd, zegt voorzitter Jac Reus. “Ook onze horeca wordt gepacht. De uitbaters zijn heel voorzichtig en houden zich strikt aan de regels. Het is verplicht een mondkapje te dragen als je het clubhuis binnengaat en er mogen maximaal twee personen tegelijkertijd naar binnen. Tot nu toe gaat het prima. Iedereen houdt zich aan de regels en de leden zijn erg blij dat ze weer een drankje of wat eten kunnen halen op het sportpark. Dit versterkt ook zeker het clubgevoel.”

Er kunnen dus zeker mogelijkheden zijn om op de vereniging koffie to-go en/of etenswaren te verkopen. Wat binnen de regels kan, verschilt echter per gemeente, die uiteindelijk de vergunning verleent. Neem vooral contact op met de gemeente om te bespreken wat je op jouw vereniging kunt doen! We kijken allemaal uit naar het moment dat de clubhuizen weer opengaan en er een drankje op het clubterras gedronken kan worden. Tot die tijd kan een to-go loket een goed alternatief zijn.