ABN Robin Haase

Sjakie's blog: Soft kan nou eenmaal niet in de topsport

Heb ik toch weer bijna een paar sokken opgevreten en dan was ik er nog niet eens fysiek bij in Rotterdam. Natuurlijk had ik ook, net als heel veel van jullie, graag live naar toptennis in Nederland gekeken, maar dan had ik in de bubbel gemoeten en er zijn bij het ABN AMRO World Tennis Tournament al genoeg KNLTB collega’s met kennis van zaken. Daarvoor hebben ze mij niet nodig in de bubbel. 

Waarom dan toch die sokken bijna opgevreten? Omdat Robin en Botic er écht dichtbij waren tegen Murray en Coric. Doodzonde. Het was mooi geweest voor het Nederlandse tennis en zij hadden die push allebei goed kunnen gebruiken. In ieder geval wil ik Richard hartstikke bedanken voor de kansen die hij samen met AHOY en de (hoofd)sponsor alle Nederlandse jongens heeft geboden, ook in het dubbelspel. Jammer dat we er niet meer rankingpunten uit geslagen hebben.

Voorlopig nog geen voorjaarscompetitie. Daarmee vertel ik niets nieuws. Laten we hopen dat we in mei kunnen starten.
Maar er gebeurt genoeg. Volgende week de Digitale Congresweek. Normaal is ons jaarcongres één dag op één locatie en gesplitst over bestuurders en leraren. Nu komen ze zes dagen online samen. Er hebben zich al meer dan 1280 leraren en 1100 bestuurders aangemeld. Super blij mee.
Het Grote Thema is Samenwerking. En vertrouwen. Voor mij zijn die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samenwerken doe je in en met vertrouwen. Én met respect. Hoe pittig gesprekken die je met elkaar moet voeren soms ook kunnen zijn, de toon moet wat mij betreft altijd respectvol zijn, altijd!

Neem de Centralisatie die we vier weken geleden bekend hebben gemaakt. Daarmee willen we komend schooljaar beginnen. De focus komt op één centrale trainingsplek in Doorn met Tjerk Bogtstra als hoofdtrainer en met volledige eindverantwoordelijkheid bij de KNLTB. Het is een compleet programma, met school, wonen, begeleiding en training. Alles puur gericht op topsport. Daarvoor zijn 13 kinderen met geboortejaar 2005, 2006 en 2007 uitgenodigd en zijn we momenteel met de spelers / speelsters en hun ouders en leraren in gesprek.

Dit plan heeft nogal wat stof doen opwaaien, maar het is een bewuste keuze, helder, duidelijk, maar soms ook confronterend. Daarover heb ik de afgelopen weken emotionele en enerverende gesprekken gevoerd met veel betrokkenen in 1e of 2e lijn. Maar ook dan probeer ik respect in de toon van de gesprekken te bewaren, ook al zijn de gesprekken soms confronterend voor beide partijen. Het doet duidelijk wat met iedereen en dat begrijp ik, want het doet ook veel met mij. Vertrouwen in dat wát we hebben bedacht, is bedacht met de beste bedoelingen en heel veel vooronderzoek.

We zijn ook zeker niet te trots of te koppig om eerder genomen keuzes bij te stellen of te veranderen. Natuurlijk, we kunnen een keuze maken waarin iedereen blij is en blijft, maar uiteindelijk wordt er aan mij gevraagd en van mij verwacht dat ik de topsportcultuur terugbreng. En de weg van de minste weerstand is doorgaans niet de weg van de topsport. Soft past nou eenmaal niet bij topsport.

Terug naar nu! Samenwerking en vertrouwen staat volgende week dus centraal in de Digitale Congresweek. Alles -en dat zijn echt héél veel sessies- is er op gericht om samenwerking tussen verenigingen, leraren en KNLTB te optimaliseren. Die samenwerking is cruciaal voor de groei van tennis en padel.
We groeien momenteel enorm, dat moeten we ook vasthouden. Een nog betere samenwerking, nog duidelijker worden in afspraken met elkaar, leidt hopelijk tot nog meer resultaat en tot nog meer plezier bij iedereen.

Dan nog een tipje van de sluier: er komen fantastische dingen aan. Heb ik de online KNLTB vacaturebank al genoemd? Ook iets nieuws en wordt deze week gelanceerd.

Ik kan trouwens wel blijven doorgaan met nieuwtjes. Er komen een paar prachtige nieuwe partnerschappen aan. Ik zou ze met trots al bekend willen maken, maar moet nog even wachten 😊. Volgende blog!

Dan mijn laatste nieuwtje: zoals jullie weten is Padel volwaardig onderdeel van de KNLTB. Er liggen inmiddels bij verenigingen en bij commerciële aanbieders bijna 500 padelbanen in ons land. Met die commerciële partijen (ook de commerciële tenniscentra) zijn we als KNLTB overigens ook intensief mee in gesprek. We hebben net gehoord dat we van de FIP (International Padel Federation) dit jaar meerdere internationale Rise and Star evenementen mogen organiseren. Dat betekent concreet dat we in ieder geval met zeven internationale toernooi organisatoren een prettige samenwerking gaan opbouwen. Kortom: het gaat super met tennis in Nederland, maar ook met Padel gaat het inmiddels in ons land knetterhard.

Lekker hè, een blog zonder het C-woord en met alleen maar echt tennis- en padelnieuws.

Jacco Eltingh

Technisch- en Commercieel Directeur